Szócsavargó
Zsigmond Győző
Labdás fejtörők

Hogy mitől labdásak az alábbi rejtvények? Megmagyarázzuk, de nem egészen, hogy azért törhessétek a kobakotokat. No meg aztán a cselezést (vagy épp a „bolond április” hozta tréfálkozást) sem csupán labdával űzhetjük...
Köztudott, hogy ősidők óta labdáznak az emberek – persze, különböző korokban másképpen és másféle labdával játszottak. Sokszor viszont nagyon komolyan: életre-halálra.
Miből készülhetett a labda? Sok mindenből. Például rongyból is, illetve abból, ami a következő – például Kibéden is előforduló – találós kérdés megfejtése: Melyik ló terem az erdőben? Megfejtés: a tapló. Bizony, taplóból is készül labda!
És most következzenek az áprilisi rejtvények.

Helyesírási totó
A labdarúgó-mérkőzések eredményét az 1, 2 vagy x jelek segítségével tippelik meg a totón. Helyesírási totónk kissé különbözik a focistól. Ami ott az otthon játszó csapat győzelmét jelenti, az esetünkben a kiejtés szerinti írásmód jele legyen, azaz: 1-es. Ugyanígy itt a szóelemző írásmód jele a 2-es, nem az idegenbeli győzelemé, illetve a hagyományos írásmód jele az x, nem pedig a döntetlené. Az alábbi szavak mindegyikét kiejtés szerint leírva adjuk meg, zárójelben esetleg utalunk a szó jelentésére. Azt kell eltalálni, hogy melyik esetben melyik helyesírási alapelvünk alkalmazása a helyes, és az ennek megfelelő jeleket kell beküldeni a szavak sorrendjében.

ajjas (alávaló) / aggyon (például csokit) / ájja (például a helyét) / álgya / aszt / asszony / Meggyes (erdélyi város neve) / Mikszát (A beszélő köntös írója) / Áprili (a Március című vers költője) / meggy (gyümölcs) / papagáj / sejpít / vájú (etetésre szolgál).

Lottó és anagramma „labdajátékos” idegen szavakkal
Előbb jegyezzétek le a helytelen megfeleltetések előtt álló három számot. Utána pedig az így „kihúzott” számok után álló idegen szavak helyes megfelelőinek kezdőbetűiből rakjatok ki egy szót! A szó jelöltje sportos alkat szokott lenni. Amennyiben több rokon értelmű szó is megfeleltethető az idegen szónak, azt válasszátok, amelyik segít annak a magyar szónak a kirakásában, melyet a világ számos nyelve átvett és használ.

1. henc = kezezés
2. korner = tizenhatos vonal a fociban
3. szerva = adogatás
4. volley = kosárlabda
5. penalti = büntetőrúgás
6. passzolás (labdajátékokban) = ejtés
7. szauna = (egyféle) gőzfürdő
8. hoki = gyeplabda, jégkorong
9. kondíció = erőnlét, feltétel
10. olimpia = tantárgy- és sportverseny
11. vinkli = a kapu sarka
12. póló = lovas gyeplabdajáték
13. bekk = csatár
14. heccel = szabálytalankodik
15. drukker = szurkoló 
Támogató

Támogasson
adója 2%-val


Benedek Elek
Benedek Elek emlékév

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Impresszum
Copyright ©2010 Cimbora.net
Fejlesztés: ConstantinStudio