Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Köllő Zsolt

Köllő Zsolt

Az Egyeskő

Hegyen-völgyön kul-túra

Az Egyeskő
A szerző felvételei

A múltkori könnyebb túra után most nehezebb, ám igen látványos, érdekes helyre hívlak titeket: a Nagyhagymás hegységbe.

Csíkszereda és Gyergyószentmiklós között félúton található Csíkszentdomokos. Jó időben már a vonatállomásról látszanak a túránk célját képező sziklák, ám még el kell jutni Balánbányáig. Ide menetrend szerinti busszal vagy autóval érhetünk fel, majd a Kovács-pataka mentén haladunk, hamarosan balra kanyarodunk és betérünk egy lucfenyvesbe. Nyáron is eléggé kimerítő az emelkedő, ám télen a hó miatt még jobban kell erőlködni, kapaszkodni. Az Egyeskő-menedékházig (1608 m) kb. másfél órai menetelés után lehet felérni. A menedékházat nemrég javították, itt érdemes megpihenni, ha a túrát kétnaposra tervezzük, akkor lepakolni. Az Egyeskőhöz láncok segítik a feljutást, de ezt csak tapasztalattal rendelkező, gyakorlott mászók vegyék igénybe, mert egyébként veszélyes a csúcsra vezető meredek út.

A pihenést követően a Nagyhagymás (1792 m) felé indulunk. Ez már csak felkészültebb túrázóknak ajánlott, hiszen télen sokszor méteresnél is nagyobb hóval kell helyenként megbirkózni. A fáradtságért azonban kárpótol a kilátás, amelyben részünk lehet a csúcson. Az Egyeskőtől, ha nem a Nagyhagymás fele vesszük az irányt, akkor az Öcsém-tetőre érhetünk fel (1706 m).

Ez az út valamivel könnyebb, ám főleg télen ide is szükséges a megfelelő felszerelés, ruházat. A kilátás az Öcsém-tetőről is lenyűgöző. Szép időben a Csukás, a Bucsecs, a Királykő, a Jezer, a Kelemen-havasok, a Csalhó mind tisztán látszanak a távolban, az előtérben pedig „karnyújtásnyira” vannak a Hargita, a Csomád, a Görgényi-havasok, a Csíki-havasok fenyvesei, hóval borított legelői.

Elő hát a hátizsákot, a bakancsot – és irány az Egyeskő!

 

 

A Tordai-hasadék sziklacsodái között

Köllő Zsolt

A Tordai-hasadék sziklacsodái között

Hegyen-völgyön kul-túra

Remélem, előkészítettétek a túrabakancsot, a hátizsákot, indulhatunk a beígért túrára. Kezdjük utunkat Erdély egyik legismertebb, leglátogatottabb helyével, a Tordai-hasadékkal.

Read More