Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Köllő Zsolt

Köllő Zsolt

Kőrispatak: szalmakalap és faragott kövek

Hegyen-völgyön kul-túra

Kőrispatak: szalmakalap és faragott kövek
A szerző felvételei

Erdély talán legismertebb és leglátogatottabb helye, a Tordai-hasadék után most egy kevésbé ismert, de annál érdekesebb helyre kalauzollak benneteket: Kőrispatakra. Udvarhelyszéknek ez a határszéli települése Erdőszentgyörgy és Székelykeresztúr felől is megközelíthető autóval vagy autóbusszal (esetleg gyalog).

No, de nézzük, miért érdemes elutazni Kőrispatakig? Elsősorban: mert itt található a Szalmakalap Múzeum, benne talán a világ legnagyobb szalmakalapjával (átmérője 2 méter, tömege 2 és fél kilogramm). A múzeum udvarán ugyanakkor két különleges gyűjtemény is található, amelyek megtekintése az arrajáróknak „kötelező” feladat. Táblák és kövek várják a felfedezést. A táblákon a világ legkülönbözőbb tájainak városai, települései szerepelnek, a kövek pedig a szomszédban folydogáló Küsmöd-patakból kerültek elő. Ám ezek nem akármilyen kövek! A legkülönbözőbb formák, alakok tűnnek elő rajtuk, a víz, a természet által kifaragva. Van itt kalap-, teknős-, kacsa-, galambforma – és a sok kő nevének csak a fantázia szab határt. Ami pedig a legjobb: a falu határában, a patakban bárki keresgélhet a kövek között a néhány kilóstól az igen termetes példányokig.

Aztán következhetnek a közeli dombok, amelyeken bár nem vezetnek turistaösvények, felfedezésük nem túl nehéz, mert a völgyben húzódó település mindig „mutatja” az irányt. Ha pedig beteltünk a település látnivalóival, akkor elgyalogolhatunk a pár kilométerre található tóig, amelynek titka, hogy egy néhány évtizede elárasztott település, Bözödújfalu fölött őrködik. Az egykori település házai, épületei mára már nagyrészt eltűntek, ám a templom és néhány magasabb épület még emlékeztet a hajdani falu szomorú sorsára.

Elő hát a hátizsákot, a bakancsot – és irány: Kőrispatak!

A Tordai-hasadék sziklacsodái között

Köllő Zsolt

A Tordai-hasadék sziklacsodái között

Hegyen-völgyön kul-túra

Remélem, előkészítettétek a túrabakancsot, a hátizsákot, indulhatunk a beígért túrára. Kezdjük utunkat Erdély egyik legismertebb, leglátogatottabb helyével, a Tordai-hasadékkal.

Read More