Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Köllő Zsolt

Köllő Zsolt

Tavaszi kirándulás a Csukás-hegységbe

Hegyen-völgyön kul-túra

Tavaszi kirándulás a Csukás-hegységbe
A szerző felvételei

A Csukás-hegység az egyik legkedveltebb célpont túrák, osztálykirándulások szervezéséhez. Megközelítése a legkönnyebben Brassó irányából, Hétfalut elhagyva, autóval vagy autobusszal lehetséges. Bár legmagasabb pontja nem éri el a 2000 métert (a Csukás-csúcs 1954 méter magas), mégis a túra szervezésénél nem árt figyelembe venni, hogy a hegyekben, így a Csukásban is sokkal rohamosabban változhat az időjárás, akár nyár közepén is érhet váratlan lehűlés, havas eső vagy ami ennél is rosszabb: sűrű köd.

Ám szerencsés esetben igencsak formagazdag képződmények, kőalakzatok, emberarcok, gombák, különleges alakú sziklák, csodálatos növények kárpótolnak fáradozásunkért. A sziklák nevei igen beszédesek: Dávid és Góliát, Beszélgető asszonyok, Kőmadár, Bratocsai Szfinx stb.

Több túralehetőség közül is választhatunk, felkészültségünk, szállítási eszközeink, a csapat nagyságának függvényében. A gerinctúra 1200 méter felett indul (az 1263 méteren fekvő Bratocsa-hágótól), és a már említett Csukás-csúcs elérését, a főgerinc végigjárását foglalja magába. Végállomás a Vörös-havas menedékház, ahová a busz felmehet. Egy másik lehetőség a Vörös-havas menedékháztól indulva felmenni a csúcsra (esetleg csak a Csukás menedékházig), majd vissza. Innen indul a másik út is, amely a Zákány gerincén vezet végig. Nyáron a havas teljesen vörösnek tűnik a nagyszámú virágzó havasszépétől (rododendron).

Elő hát a hátizsákot, a bakancsot, és irány a Csukás!