Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Köllő Zsolt

Köllő Zsolt

2021 nyertesei

Hegyen-völgyön kul-túra

1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden esztendőben megválasztja az év madarát. Az idei nyertes a cigánycsuk vagy cigány csaláncsúcs. A tavalyi nyertes, az erdei fülesbagoly után idén a kisebb testű, kevésbé ismert, a verébalakúakhoz tartozó madárra esett a választás.

2021 nyertesei
Hím cigánycsuk • Képek forrása: Wikipédia

Az alig 12 centiméter hosszú madár főleg rovarokkal táplálkozik, és márciustól októberig tartózkodik nálunk, itt költ, évente akár két alkalommal is, áprilistól októberig.

Az év madarán kívül más élőlényeket is kiválasztanak a szakemberek, nagyközönség bevonásával. Bár ez a kiválasztás Magyarország területére érvényes, számunkra ugyancsak jelentőséggel bír, hiszen több élőlény előfordul vidékünkön is, ezért fontos a rájuk figyelés.

Kacsafarkú szender

Kacsafarkú szender

Az év rovara cím idei tulajdonosa a kacsafarkú szender, amely a keleti rablópillét és az ékfoltos zengőlegyet előzte meg a Magyar Rovartani Társaság által szervezett szavazáson. A nyertest első hallásra biztosan sokan nem ismeritek, pedig valószínű, hogy láttatok már ilyen, kis kolibrire emlékeztető rovart, amely jellegzetes pödörnyelvével a mély torkú virágokat keresi. A kerti virágok közül a csodatölcsért, petúniát, szarkalábat, loncot, vad dohányt egyaránt kedveli, általában délután, szürkületkor látható.

A lisztes berkenye virágzata

A lisztes berkenye virágzata

Az év fája a lisztes berkenye, ezt a címet 1996 óta lehet „megszerezni” az Országos Erdészet Egyesület által szervezett online szavazáson.

Óriás bocskorosgomba

Óriás bocskorosgomba

Az év gombája az óriás bocskorosgomba, ez a nem túl gyakori, ehető gombafaj.

A többi élőlény kiválasztására még nem került sor, így még várni kell, hogy megtudjuk, ki, pontosabban mi veszi át a stafétát: az év hüllője címet a keresztes viperától, az év hala címet a süllőtől, illetve az év vadvirága címet a nemes májvirágtól.

A fenti élőlényekről, valamint az előző évi győztesekről is találhattok adatot az interneten. Keressetek rájuk, ismerjétek meg őket, hiszen ezeknek a szavazásoknak, választásoknak ez a legfőbb célja: a népszerűsítés, ismertetés, megóvás.

 

Megjelent a Cimbora 2021/1-es számában

2021 nyertesei (2.)

Köllő Zsolt

2021 nyertesei (2.)

Hegyen-völgyön kul-túra

Januárban bemutattuk 2021 kiemelt élőlényeit: az év madarát, a cigánycsukot (cigány csaláncsúcs), az év rovarját, a kacsafarkú szendert, az év fáját, a lisztes berkenyét, valamint az év gombáját, az óriás bocskorgombát, és ígéretet tettünk, hogy a további győztesekről is beszámolunk.

Read More