Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Köllő Zsolt

Köllő Zsolt

Sokat egy csapásra

Hegyen-völgyön kul-túra

Sokat egy csapásra
A torjai Büdös-barlang (A szerző felvételei)

Ezúttal olyan túrára hívlak benneteket, amely egyszerre több érdekesség bemutatásával is kecsegtet. Lehet, hogy nyáron többen felkeresik ezt a helyet, de talán éppen ezért érdemes most nekiindulni a hegynek. A Csomádra Tusnádfürdőről lehet elstartolni, vagy aki a meredek kapaszkodókat nem szereti, az Bükszád felől is indulhat. A jelzéseket azért jól kell figyelni, mert helyenként fennáll az eltévedés veszélye.

A hely egyébként, ahová indulunk, a Csomád–Büdös hegycsoport, amely valószínűleg Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb helye. Itt található ugyanis a páratlan szépségű Szent Anna-krátertó és a tudományos szempontból is igen jelentős Mohos-tőzegláp. A tóról számos legenda, történet kering, és jóval ismertebb, mint a Mohos tőzegláp, amely ritka növények élőhelye. A Székelyföldre látogatók többségének kötelező „célpontjai” közé tartoznak, ám a hegy többi értékét még eléggé kevesen ismerik, és még kevesebben látogatják, elsősorban nehezebb elérhetőségük miatt. Nézzünk néhányat az említett értékek közül:

A torjai Büdös-barlang

A bálványosi Best Western szálloda mögött, a piros ponton indulva lehet elérni a „torjai Büdöst”. A barlang elnevezés egy kissé csalóka, hiszen egy csupán 14 méteres üregről van szó, és ennek is csak az első fele látogatható, a hátsó részt rács választja el. Ennek oka igen egyszerű: a barlangban halálos kénes-széndioxidos gázkeverék található. Veszélyessége abban áll, hogy a gáz szintje alá hajolva szándékosan vagy véletlenül, bekövetkezhet a halál. Ezért a barlangba betérők általában gyújtót, gyufát visznek magukkal, és ezzel ellenőrzik a gáz szintjét.

 A bálványosi vár

A bálványosi vár

A bálványosi vár 

A kék sáv jelzés Bálványos központjából indul, majd egy szép bükkösön vezeti át a túrázót. A vár történetét legendák és mondák szövik át, ám az biztos, hogy eredete igen régi időkre nyúlik vissza, így nem csoda, ha ezt dolgozta fel Jókai Mór is, Bálványosvár című regényében. A nehezen megközelíthető vár a híres felsőháromszéki Apor család birtoka volt, utolsó lakója 1603-ban hagyta el.

 A Buffogó-láp

A Buffogó-láp

A Buffogó-láp

Igazi botanikai érdekesség. Kis területe miatt (alig 1 hektár) eléggé sérülékeny, de mivel kissé távolabb van a többi Büdös-hegyi látványosságtól, kevésbé látogatott. Két úton is megközelíthető: a piros háromszög turistajelet csupán pár éve festették fel, és Bálványosról indul, míg a másik a kék pont, amely a Best Western szállodától indul. A piros háromszöggel jelzett út jóval könnyebb, és egyszerűbben is követhető.

Elő hát a hátizsákot, a bakancsot – és irány a Büdös-hegy!

A Tordai-hasadék sziklacsodái között

Köllő Zsolt

A Tordai-hasadék sziklacsodái között

Hegyen-völgyön kul-túra

Remélem, előkészítettétek a túrabakancsot, a hátizsákot, indulhatunk a beígért túrára. Kezdjük utunkat Erdély egyik legismertebb, leglátogatottabb helyével, a Tordai-hasadékkal.

Read More