Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Egy fenntarthatóbb divatért

KamaszOk

A kamaszok véleményem szerint három nagy csoportra oszthatóak: azokra, akik mindig az éppen aktuális trendeket követik, azokra, akik valami különc, sajátságos stílusban öltözködnek, és azokra, akiket hidegen hagy, mi van rajtuk.

Egy fenntarthatóbb divatért

Ha a harmadik csoporthoz tartozol, és mégis idekattintottál, bravó, díjazom kíváncsiságod, remélem, fogok érdekes infókat hozni neked, de ne is nyújtsuk hosszúra a bevezetőt, nézzük meg, milyen hatással van a divat a tágabb környezetünkre, a világra!


 „Soha nem nevetséges az ember, ha úgy van öltözve, mint mindenki más.” 
Olivier Bourdeaut

Voltaképp nincs azzal semmi baj, ha az általad követett influenszerek  után mész, és a könnyedén elérhető fast fashion üzletekből vásárolsz. Ezekben a boltokban általában megfizethető áron jutsz hozzá a kifutókról másolt darabokhoz, és ahogy azt a francia író által kölcsönzött idézetből is látszik, sosem fogsz kilógni a sorból, ha innen öltözködsz. Van azonban egy őrületes hajrá ezekben az üzletekben, könnyedén dőlünk be az irdatlan túlkínálatnak, szinte folyamatos akciók, épp kifutó darabok, és persze a legújabb trendek is szinte azonnal megjelennek a polcokon. Tudtad, hogy akár évente 20 kollekciót is kiadnak ezek a márkák?
Még egy ijesztő adat, és abbahagyom a lelkifurdalás-keltést, ígérem! Tippeld meg a következő adatokat: egy póló előállításához x liter vízre van szükség, ez a vízmennyiség pedig egy ember számára y hónapig lenne elegendő ivóvíz. (A helyes választ a lap aljára kéne írni aprócska betűvel, ha lehet, fejjel lefelé: 2700 liter, 30 hónap)

Tudatosabban vásárolsz, ha figyelembe veszed, hogy a ruha, amelyet kinéztél magadnak, jól társítható-e a már meglévő darabjaiddal. Ha kinézel magadnak egy ruhadarabot, próbáld fel, mozogj benne, fedezd fel, hogyan (kinek) érzed magad benne, majd akaszd vissza. Ha néhány nap múlva is úgy gondolod, hogy nem élet az élet nélküle, irány a bolt! Ezzel duplán jól jársz: kikerülsz az impulzusvásárlás bűvköréből és a várakozás miatt jobban fogsz örülni az új szerzeményednek!

 
Ne kövesd a trendeket! Ne hagyd, hogy a divat kisajátítson téged, te döntsd el, mi vagy, és mit akarsz kifejezni azzal, ahogyan öltözöl, ahogyan élsz!
Gianni Versace
 

Különc vagy, néha formabontó, egyből kitűnsz az osztálytársaid közül. Ha ruháidat turkálóból, outletekből, nagymama (vagy éppen a nagy tesó) szekrényéből szerzed be, akkor fiatal korod ellenére igen sokat teszel a környezetedért!
Mindig van hová fejlődni, figyelhetsz például arra is, hogy azoktól a ruháktól is környezetkímélő módon szabadulj meg, amelyeket esetleg már nem szívesen hordasz. Erre a célra a Vöröskereszt ruhagyűjtő konténerei, rászoruló családoknak szánt ruhacsomagok készítése is megoldás lehet. Tarthatsz ruhacseréket ismerőseiddel, vagy akár kereshetsz a Pinteresten projekteket, amelyek során fel tudod használni az anyagokat.

Önkifejezés

Nádasdi Csilla Emese

Önkifejezés

KamaszOk

Kamaszkorban minden arról szól, hogy kitaláld, ki vagy te, mi a fontos számodra, ami azt hivatott megalapozni, hogy megálmodhasd, milyen életet szeretnél élni.

Read More