Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Hogyan válassz középiskolát?

KamaszOk

Az iskolaválasztások sorsdöntő erővel bírnak az életünkben. Ez a kijelentés igaz is, meg nem is. Fontos, milyen emberekkel kerülünk össze az osztályokban, milyen tanárok fognak minket tanítani, milyen élményekben lesz részünk az iskolapadban töltött évek során.

Azonban szűk körű kutatásom megcáfolta a diákjaim félelmét: attól tartottak ugyanis, hogy a líceumválasztással már el is dőlt, milyen irányba fog haladni a sorsuk. Az ismerőseim megannyi példát tudtak felsorolni szakemberekről, akik önerőből készültek fel, teszem azt orvosi egyetemre humán osztályból. Kijelenthetjük tehát, semmi sem lehetetlen, azonban a kérdés súlyát mégsem érdemes elbagatellizálni.

Bedő Hanna pszichológia mesterszakos hallgatóval beszélgettem, és végigvettük azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolása közelebb vihet önmagad megismeréséhez és céljaid körvonalazásához.
Mit gondolj végig, mielőtt középiskolát választasz?
Önismeret, önismeret, önismeret! Gondold végig, milyen tantárgyak érdekelnek, melyek a hobbijaid, mikben vagy jó. Írj róluk listát!
Ha elakadtál, keresd fel az iskolapszichológusod! Ne várd, hogy javasasszonyként belenéz az üveggömbjébe, és megmondja, milyen szakma tesz majd boldoggá téged. A szakember abban lehet segítségedre, hogy jobban megismerd a önmagad, a személyiséged. Ennek tudatában közösen olyan irányokat találhattok ki, amelyek illenek az érdeklődési köreidhez, az erősségeidhez, vagyis hozzád.
Olyan osztályt, iskolát keress, ahol jól fogod érezni magad, ahol erős oktatás folyik, és ahol jó eséllyel találsz egy-két olyan tanárt, aki igazán inspirálóan tanít. Ebben segíthet, ha megismerkedsz, akár az interneten keresztül is, olyan diákokkal, akik az általad kiszemelt középiskolában tanulnak.
Fontos, hogy tudd, bármikor válthatsz! Ha sem az osztályközösség, sem amit tanulsz nem felel meg a személyiségednek és a céljaidnak, akkor gondolkozz el azon, hogy osztályt váltasz. Sehol nem vagy köteles négy évig ülni, ha az nem szolgálja a fejlődésed!
Gondold végig, mennyire fontos számodra, hogy anyagi bőségben élj, vagy hogy a munkád valami magasztosabb célt szolgáljon, hivatássá váljon. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál! Képzeld el magad 10–15 év múlva! Milyen munkakörnyezetben, lakhelyen, milyen élményekkel teli életben látod magad? Ehhez vajon a „jól kereső munka” vagy a „szenvedéllyel végzett hivatás” vezethet el? Természetesen nem kell ennyire feketén vagy fehéren látni a világot: léteznek olyan szerencsés keresztmetszetek a szakmákat tekintve, amelyek mindkét kritériumnak megfelelhetnek. Beszélgess felnőttekkel is, akár egy néhány kérdésből álló kutatást is kezdhetsz, hiszen mindenki kissé másként áll ezekhez a kérdésekhez, így mindenki más tapasztalatokról fog beszámolni. Légy kíváncsi és nyitott, vond le következtetéseid!

Tízezer óra

Létezik egy városi legenda: ha az ember bármilyen tevékenységbe tízezer gyakorlással töltött órát fektet, azzal zseni, szakmájában pedig mester lesz. Ezt egy 1990-es években született tanulmánnyal támasztották alá, amelyben a berlini Zeneakadémia hegedű szakos tanulóit vizsgálták. Minden diáknak feltették a kérdést, hogy napi szinten hány órát töltött koncentrált gyakorlással. A végeredmény szerint a legjobbnak ítélt zenészek 20 éves korukig mindannyian 10 ezer órát gyakoroltak. Nem találtak azonban egyetlen „őstehetséget” sem, aki gyakorlás nélkül érte volna el ugyanezt a szintet. Viszont nem akadt egyetlenegy olyan diák sem, aki feleslegesen gürcölt, akinek a befektetett erőfeszítése jutalom nélkül maradt volna. A tézist azóta sokan cáfolták, miszerint nem elhanyagolható tényező a tehetség sem. Hogy jön ez ide?
Beszélgettem egyszer egy lánnyal, aki azt a félelmét fejezte ki, hogy műfordításból nem lehet megélni. Neki is, és nektek is a saját példámat hagynám itt emlékeztetőül: mesemondóként kezdtem pályafutásomat. Konkrétan az volt a munkám, hogy népmeséket mondtam rendezvényeken gyerekeknek és felnőtteknek. Megéltem belőle, és imádtam. Szóval arra bátorítalak, hogyha van valami, amiben szenvedélyesen hisztek, akkor tegyetek bele rengeteg munkaórát, önfejlesztést, olvasást és gyakorlást. Semmi sem lehetetlen.
Az interneten keresgélve megannyi tesztet találhatsz, amelyek segítségedre lehetnek önmagad megismerésében és a lehetséges szakirányok felvázolásában. Fontos, hogy ezek között akadnak viccesek, de kis keresgéléssel találhatsz egészen komolyakat is. Nézzük most végig ezt a skálát:
Vicces, ne vedd komolyan..
http://kvizapo.hu/teszt/182975-mi-lenne-a-munkad-1950-ben#kerdoiv-36595

Egész komoly:
https://www.emiero.hu/teszt/20/

Komplex személyiségteszt:
https://www.16personalities.com/hu/szem%C3%A9lyis%C3%A9gt%C3%ADpusok
 

Irány az Élet!

Nádasdi Csilla Emese

Irány az Élet!

KamaszOk

Szinusz-koszinusz, életrajzi adatok, a világ működésének szabályszerűségei – mind-mind fontos tudáselemek ahhoz, hogy az iskolát befejezzük. Arról azonban igencsak ritkán esik szó, milyen dolgokra lenne érdemes figyelni ahhoz, hogy az egyetemről kikerülve sikeresen indulhassunk el a nagybetűs életbe. Szakértőt kérdeztünk a munkavállalás rejtelmeiről, buktatóiról és lehetőségeiről.

Read More
Munka vagy hivatás?

Nádasdi Csilla Emese

Munka vagy hivatás?

KamaszOk

Most is, mint mindig, a TiniDráMa foglalkozásokon felmerülő kérdésekre keresem a választ. Néhány hete meglepődve hallgattam, hogy a kamaszaim a nyitókörben a pályaválasztásról kezdtek el beszélgetni. Látszott rajtuk, hogy a felnőttek előítéletének ellentmondva (a „bezzeg a mai fiatalok” kezdetű örökzöldekre gondolok) többeket foglalkoztat a kérdés, igencsak mélyen.

Read More