Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Mémmé válni

KamaszOk

Egyik alkalommal az online oktatásról faggattam a srácokat, néztük a pró és kontra oldalát ennek a kényszerű helyzetnek, amikor valaki bedobta: mémmé válni. Mint az 1990-es években felcseperedő, szerencsés Y-generációs, akkor gondolkodtam el először azon, mennyivel veszélyesebb az online térbe költözött zaklatás.
Arra hívlak, járjuk végig a bullying evolúcióját!

Mémmé válni
Képek forrása: unsplash.com

Mi is a bullying?

A szadizás, szekálás, a kisebbek csicskáztatása, megalázása és gyötrése, a kegyetlen beavatási szertartások, a zsarnokoskodás mind-mind arra irányul, hogy a gyengébbel kapcsolatban az erősebb a hatalmát fenntartsa. Ezeregy példát tudnánk mondani arra, hogyan lehet bántani egy társunkat – ezek mind a bántalmazás három alaptípusából állnak össze: az érzelmi, a szóbeli és a fizikai terrorból. Egyik sem kevésbé káros a másiknál!
A harc a csoportban elfoglalt pozíciókért valószínűleg egyidős az emberiséggel. A közösségeknek vannak bizonyos kimondott vagy kimondatlan szabályai, és ha nem sikerül ezeknek megfelelni, annak bizonyos következményei lehetnek, ami a zaklatás során megannyi módon keserítheti meg az egyén életét.
Előfordul az is, hogy unalomból vagy puszta élvezetből pécéznek ki valakit az „erősebbek”. Szóval minden csupán arról szól, hogy te vagy a gyenge, én vagyok az erős, ezért bármit megtehetek.
Attól, hogy ezek mindenhol előforduló jelenségek, EGY PILLANATIG SE higgyük azt, hogy mindez NORMÁLIS!

Tudtad?
Az UNICEF 2018-as felmérése szerint 150 millió 13–15 év közötti gyereknek volt része offline zaklatásban. Százötvenmillió: több, mint Oroszország egész népessége. Azonban legyünk őszinték magunkkal: ezek csak becsült számok.
A kiközösítés

Egy TiniDráMa-táborban megkérdeztem a tizenöt résztvevőt, hogy kinek volt már része kiközösítésben. Minden kéz a magasba lendült. A táborvezető felnőtteké is. Néhányan elmesélték, hogy a baráti társaságból, a fiúk-lányok közül, esetleg az egész osztályközösségből taszították ki őket. Néhányan az okát is tudták. Hiába sejtettem korábban, mennyire elterjedt a bullying a kamaszok között, megdöbbentett a felismerés, hogy mindenkinek volt hasonló élménye...
Ha visszagondolok arra az évre, amikor engem közösítettek ki, szinte minden emlékemben a padló és egy könyv szerepel. Akkoriban tanultam meg az embereket beazonosítani a cipőjük alapján. Lesütött szemek és a láthatatlanná válás művészete. Szinte folyamatosan olvastam, hogy ne kattanjak bele a helyzetbe. Magányos voltam és szomorú, de a könyveknek köszönhetően ki tudtam szakadni a valóságom szürke díszletéből.
Az emberiség teremtéstörténete a Bibliában a kiűzetéssel kezdődik. A börtönökben a legszigorúbb büntetés a magánzárka. Szókratészt, az ókori görög filozófust tíz évre száműzték volna Athén városából, ő viszont inkább kiitta a méregpoharat. Láthatjuk – és saját élményből talán tudjátok is –, hogy ez az ember egyik legkínzóbb közösségi élménye: a kirekesztés.
Tehetsz ellene: ha kiközösítenek valakit az osztályodban, már az is sokat segíthet, ha te rámosolyogsz vagy akár ráírsz. Ha nincs közösségi élmény, nem találkozunk egymással, akkor kiközösíteni se lehet, ugye? Könnyű lenne ennyivel lezárni a témát, de sajnos mindig van egy csoport Messengeren vagy Whatsappon, amelyben épp te nem vagy benne. Ha van okod, ha nincs, időnként elgondolkodsz: vajon kibeszélnek ott téged?

Az online térben nincs hova menekülni

Láthatjuk, a bullying, amint átköltözött az online térbe, új perspektívába került: az egyszerű viccelődéstől, trükközéstől és trollkodástól, a kiközösítésen és kibeszélésen át, a személyiséglopásig, a zsarolásig, zaklatásig elég széles a skála. Egy 2014-es kutatás szerint minden harmadik gyerek válik online zaklatás áldozatává. Tippeljétek meg, hányszorosára nőhetett ez a szám a pandémia óta…
A negyven-ötven perces óra alatt elbambulsz, ásítasz, hülye képet vágsz, valaki lefotóz és elmenti a képedet. Csak ennyi kell hozzá. Ma, ha mémmé válsz, és még az internetre is felkerülsz, nem tűnhetsz el onnan nyomtalanul. Többen jelezték a tavaszi karantén alatt bevezetett online oktatás hatékonyságának mérésekor, hogy nem érezték magukat biztonságban, ha be volt kapcsolva a kamera. A virtuális térbe költözött bullyingban a legrosszabb az, hogy nincs lehetőség a kiszállásra. Az én időmben, ha elhagytam az iskolát, fizikailag eltávolodtam azoktól, akik szekáltak. Ezzel szemben manapság az alkalmazások sokasága nem engedi meg ezt a lehetőséget, új értelmet nyert a csengőfrász.
Biztos vagyok benne, hogy a képzelőerőm meglehetősen korlátolt, ha a kamaszok bullyingban megnyilvánuló kreativitásáról van szó.

Ha megosztanád velem a tapasztalatod, a csilla.e.nadasdi@ gmail.com címre írj! Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, látogass el Cimbi Facebook-oldalára! A továbbiakban drámás szempontból végigvesszük majd a jelenet szereplőit, és beszélünk az adaptív, változó körülményekhez alkalmazkodó megküzdési módokról is.
Megjelent a Cimbora 2021/1-es számában

Mit tehetsz, ha zaklatás, piszkálás, szekálás áldozatává váltál?

Nádasdi Csilla Emese

Mit tehetsz, ha zaklatás, piszkálás, szekálás áldozatává váltál?

KamaszOk

Az előzőekben végigvettük a bullying evolúcióját, fejlesztettük az empátiánkat egy drámás játék segítségével. Jó, jó, érdekes volt, meg elgondolkodtató (legalábbis merem remélni, hogy így gondolod), de hol segít ez nekem? – kérdezheted teljesen jogosan. Mit tehetsz akkor, ha zaklatás, piszkálás, szekálás áldozatává váltál? Először is, ha elfajulnának a dolgok, egy pillanatig se félj segítséget kérni!

Read More
A jelenet szereplői

Nádasdi Csilla Emese

A jelenet szereplői

KamaszOk

Az előző cikkben végigkövettük a bullying alakulását az őskortól napjaink online világáig. Mielőtt beleástam volna magam a témába, azt hittem, ennek a jelenetnek alapvetően három szereplőtípusa van: aki bántalmaz, akit bántalmaznak és aki nézi (vagy nem néz oda). Mi is így játszottuk TiniDráMán. Gondoltad volna, hogy 6(!) jól elkülöníthető típusból áll a szereplőgárda? 

Read More