Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Visszazökkentő

KamaszOk

Valószínű, hogy az osztálytársaiddal való találkozás varázsa már elmúlt (ha egyáltalán vagy olyan szerencsés, hogy kedveled őket), az izgalom helyét ilyenkor, ősszel könnyedén átveheti a fásultság, és általában az időjárás sem kedvez a derűnek (bár a mai klímakrízis közepén könnyebb megjósolni a lottószámokat, mint az időjárást).

Visszazökkentő
Képek: Unsplash

Remélem, mire nyomdába kerül a lap, a járványhelyzet még annyira szinten tartható, hogy megengedi a személyes jelenlétű oktatást; mindenesetre próbálok olyan tippeket, tanácsokat adni, amelyeket egyaránt használhattok online és offline suli esetén.
Következzék tehát 3 × 3 ötlet az őszi apátia ellen!

Előző este

1. Vedd számba a napod, és ha listázod a teendőidet, pipáld ki azokat a tételeket, amelyeket sikerült elvégezned. Ezt egyébként nagyon ajánlom, ügyesen be tudod vele programozni az agyad az önjutalmazásra – hiszen „nem értem tanulsz, édes fiam, hanem saját magadért!” (sajnos, azt kell hogy mondjam, ez így igaz)

2. Szedd össze a cuccaidat, amelyekre másnap szükséged lehet, akár a ruháidat is kikészítheted, persze, csak azután, hogy meggyőződtél a másnapi várható időjárásról. Ezzel értékes perceket spórolhatsz reggel!

3. Elalvás előtt fél órával ne nézz képernyőt! Se tévét, se telefont, se laptopot. Az agyadnak olyan jelzéseket küldenek ezek a fényforrások, amelyekkel nappali tevékenységre ösztönzik, így nem tud kellőképp megnyugodni, és az alvási hormonok sem termelődnek megfelelően. Kialvatlanul pedig az egész világ gonoszabb helynek tűnhet!

Reggel

4. Számítsd ki, mennyi időre van szükséged, hogy testileg-lelkileg felkészülj! Igen, számolj bele néhány perc játékot, lazulást is, én például minden reggel cikkeket olvasok, van, aki csak az ablakon bámul ki csendben, úgy készül a napra. Ezek az apró, néhány perces tevékenységek segítenek lelassulni, élvezni a napot.

5. Ha kiszámoltad az elkészüléshez szükséges időt, állítsd be egy szundival előrébb az ébresztőórát. Egy szundival előrébb! Hidd el, bármennyire is édesek a lopott „még tíz percek”, összességében nem tesznek jót a kedélyállapotodnak!

6. Néha próbálj ki más útvonalat, másféle zenét, menj gyorsabban vagy lassabban, mint szoktál. Keress a tekinteteddel szép kerítéseket, különleges építészeti megoldásokat, kukkants be az ablakokon, vizsgáld az utcán különc emberek öltözékét, a megkapó színeket. Ezzel az apró trükkel pozitívabb életszemléletet alakíthatsz ki, hiszen szándékosan a szépet keresed a szemeddel – nem csupán a külvilágban.

Napközben

Tudtad? Egy 2011-es tanulmány szerint a folyadékhiány (dehidratáció) fejfájást, rossz közérzetet is okozhat!

7. A szervezeted fejlődésben van, amihez elengedhetetlen egy csomó nyomelem, minőségi zsiradék és szénhidrát, fehérje. Ha ez így elsőre túl bonyolultnak tűnik, kezdd azzal, hogy mindennap megiszol két liter vizet vagy cukormentes folyadékot, egyenletesen elosztva a nap folyamán. Ha nehezedre esik követni, léteznek ehhez applikációk is!

8. Mz/x, Mz/x, jel’kezz, jel’kezz! Ne a hárommal odébb lévő galaxisban kalandozzon az elméd, miközben fizikai valódban a tanórán veszel részt. Ha már az iskolában kell pazarolnod ezeket a szép éveket, miért pazarolnád a délutánjaidat is tanulásra? Ha az iskolában jegyzetelsz és figyelsz, a tananyag 60–90%-át is megtanulhatod! A tanárok is észreveszik, melyik diák van lélekben is jelen az órán, ezért kapásból jobb esélyekkel indulsz, ráadásul több időd marad a magad számára délután!

9. Minden napba csempéssz be valamit, aminek értelme vagy haszna nincs, pusztán jó érzést kelt benned. A hobbik és a szórakozás hamar háttérbe szorul, ha rád szakad a tanulás terhe, de ha délelőtt, az iskolában időt spórolsz, akkor nyugodt szívvel maradhatsz kreatív és játékos kamasz.

Megjelent a Cimbora 2021/6-os számában

Online oktatás 1.0

Nádasdi Csilla Emese

Online oktatás 1.0

Az elmúlt egy év a kamaszok szemszögéből

KamaszOk

Azt gondolhatnánk, hogy a z- és alfa-nemzedék számára volt legegyszerűbb az átállás a digitális életre. Rátok mondják a tudósok, hogy szinte telefonnal a kezetekben születtek. Mégis, miután az élet szinte minden területe átköltözött a képernyőkre, mind a tanulás, mind a kapcsolattartás vagy a szórakozás, egyre inkább elegetek lett belőle.

Read More
Online oktatás 1.0

Nádasdi Csilla Emese

Online oktatás 1.0

a tanárok szemszögéből

KamaszOk

Talán nem is tudjátok, de nem ez az első online tanév a világban: az 1937-es gyermekbénulás-járvány alatt rádióhullámokon közölték a tananyagot. Idén is volt tévés oktatás, de a tanárok döntő többsége azért az internet segítségével kapcsolódott diákjaikhoz. Már amennyire a helyzet engedte, ugyebár.

Read More
Karantén-kamaszodás

Nádasdi Csilla Emese

Karantén-kamaszodás

Tanácsok önállósodó tiniknek pandémia idejére

KamaszOk

Vegyük csak sorba, mit is tudunk a kamaszkorról: lelki értelemben nagyon fontos (ha nem a legfontosabb…) fejlődési szakasz. Erik H. Erikson fejlődéspszichológus elmélete szerint minden életszakaszt egy válság határoz meg. 

Read More