Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

2017 legjobb gyerek- és ifjúsági könyvei

Cimbi olvasólámpája

Amíg mi vígan nyaraltunk, vagy ellenkezőleg, szobánk hűvösében vártuk, hogy egy kicsit enyhüljön a meleg, addig a HUBBY (Magyar Gyerekkönyv Fórum) átadta a tavalyi évre szólóan a legjobb gyermek- és ifjúsági művek alkotóinak járó díjakat. Nagyon izgalmas, hogy idén gyermekek is dönthettek arról, melyik mű tetszett nekik a leginkább.
Az Év Gyerekkönyve – 2017 elismerést nemcsak írók, költők vehetik át, hanem könyvillusztrátorok, műfordítók, de még kiadók is. Ha megnézitek a nyertesek listáját, láthatjátok, hogy a Cimbora is résen volt, hiszen A tél jegyeseiről ajánlót közöltünk, a Szívlapát kortárs versgyűjteményből pedig összeállítást.
A 2017-es év megjelenései közül a szakmai zsűri díjazottai a következők:

2017 legjobb gyerek- és ifjúsági könyvei
Forrás: pagony.hu

Az Év Gyerekkönyvírója (12 év alatti kategória):

GIMESI DÓRA: A Macskaherceg kilencedik élete
Pozsonyi Pagony Kft.

Olvass bele!

Amikor megáll az idő
„Özvegy Závoczki Endréné sokat járt a Ligetbe, amíg élt. Tavasszal a padon üldögélve szagolta a nyíló akácokat, nyáron a napba tartotta az arcát, ősszel térdig gázolt a falevélben, télen morzsát szórt a rigóknak.” –
ezzel a mondattal indul Gimesi Dóra könyve. A gyönyörű történeteket Szegedi Katalin művészi illusztrációi teszik teljessé.

„Nemigen beszélt, inkább csak hallgatta a fák susogását. Így aztán senki sem csodálkozott nagyon, hogy amikor Závoczki Endréné meghalt, belőle is platánfa lett. Magasra és terebélyesre nőtt a ligeti tó partján, és megnyugodva állapította meg, hogy fának lenni semmivel sem rosszabb, mint embernek. Tavasszal ugyanúgy illatoztak körülötte az akácok, nyáron simogatta a nap, ősszel körültáncolták a falevelek, télen a tenyeréből ettek a rigók.
Egyszer, amikor különösen hosszúra nyúlt a tél, fázósan bújtak össze mind, akik éltek: a házakban az emberek, a Ligetben a fák. Csupasz koronájukon megremegett a zúzmara, ahogy egymáshoz hajoltak és összesúgtak a szélben.
– Már egészen elgémberedtek a gyökereim – jegyezte meg Tóth Mancika, a karcsú akác.
– Sosem lesz tavasz, én mondom, sosem lesz – sóhajtott egy pesszimista fűzfa.
Závoczki Endréné megvetően prüszkölt, és a korcsolyázótó felé nézett. Méghogy sosem! Ha ezek tudnák, hány tavaszt látott ő már kivirágozni, hány gyereket felnőni, hány szerelmet fellángolni, hány szívet megszakadni!
– A gyerekek felnőnek, a szívek megszakadnak, de abban mindenki biztos lehet, hogy a telet tavasz követi, és a zimankó nem tart örökké. Ez így van, amióta világ a világ. Kivéve persze azt az esetet, amikor a városban megállt az idő.
– Milyen esetet? – kíváncsiskodott Tóth Mancika.
– Régen történt – dünnyögte Závoczki Endréné. – Maga akkor még faiskolába járt.
– Ugye, szomorú történet? – derült fel a pesszimista fűz.
– Szomorú is, vidám is – sóhajtott az öreg platán, és közelebb hajolt a többiekhez. Suttogva mesélt, köré gyűltek a rigók, a cinkék, a galagonyabokrok.”
Az Év Ifjúságikönyv-írója (12 év feletti kategória):

Forrás: szalamiki.hu

Forrás: szalamiki.hu

SEPSI LÁSZLÓ: Ördögcsapás
Tilos az Á Könyvek

Sepsi László a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy kamaszként maga is kételkedett az ifjúsági irodalomban: „Úgy voltam vele, hogy minek olvassak ilyet, amikor megkaphatom az igazi, kemény cuccot is? (…) Annyi a fontos, hogy ne nézd hülyének az olvasót, nem kell gügyögni, szépelegni vagy folyton lóbálni a tanulságot” – fogalmazott a szerző, akinek harmadik köteteként jelent meg a sci-fi kategóriába sorolt Ördögcsapás című regény.
A történet egy eldugott, magyarországi faluban játszódik, főszereplője pedig három 17 éves srác. Amilyen szokványosan szegény a vidéki közeg, éppen annyira fordulatos, poénokkal tűzdelt a könyv sztorija.
A könyvet 14 év felettiek számára ajánlják, ezért jelezzük, hogy Sepsi László tényleg nem finomkodik: ebben a regényben minden van, ami a valóságban, sőt az is, ami a valóságban nincs.
Vigyázat: felborzolhatja a szülői kedélyeket!

Az Év Fordítója:
Forrás: moly.hu
Forrás: moly.hu
 
MOLNÁR ZSÓFIA – CHRISTELLE DABOS: A tél jegyesei – A tükörjáró
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.
 
A tél jegyeseiről készült ajánlónkat itt olvashatjátok. 
 
Az Év Illusztrátora:
Forrás: moly.hu
Forrás: moly.hu
BÉKÉS ROZI – HANS CHRISTIAN ANDERSEN: A vadhattyúk
Scolar Kiadó

Békés Rozi illusztrációi új világba helyezik az otthonából elűzött királylányról és hattyúvá változtatott fivéreiről szóló, népszerű Andersen-mesét.
A könyv leírásából azt is megtudjuk, hogy a mű egyben egy új sorozat indító kötete: Békés Rozi fekete-fehér, szecessziós hangulatú tusrajzaival öltözteti művészi köntösbe a világ legszebb meséit.
 
Forrás: szoljon.hu
Forrás: szoljon.hu
 
Az Év Leginnovatívabb Könyve:
Forrás: pagony.hu
Forrás: pagony.hu
 
PÉCZELY DÓRA szerkesztő
(Tilos az Á Könyvek Kiadó),
a Szívlapát című kortárs versantológiáért. A könyvről szóló összeállításunkat itt olvashatjátok. 
 
Diákzsűri:
Forrás: moly.hu
Forrás: moly.hu
SCHMIDT CECÍLIA: Egyik kutya, másik eb
című képeskönyvét részesítette elismerésben, az összesített szavazatok alapján.
A Diákzsűri tagjai kilenc iskola – köztük budapesti, vidéki, illetve halmozottan hátrányos helyzetű diákoknak létrehozott intézmények – tanulói közül kerültek ki. Az iskolák különböző projektmódszerek keretében dolgozták fel a HUBBY által számukra összeállított tízes lista díjra jelölt könyveit.
 
Megjelent a Cimbora 2018/6-os számában

2017 legjobb könyveiből – egy polcnyi

Jakab Villő Hanga

2017 legjobb könyveiből – egy polcnyi

Cimbi olvasólámpája

Februárban tették közzé 2017 legjobb gyermek- és ifjúsági könyveinek listáját. A legsikeresebbnek ítélt könyvek közül ajánlunk most kicsiknek, nagyoknak, humorra vagy elgondolkodásra vágyóknak, prózát, verset vagy drámát óhajtóknak.

Read More
Odaát

Jakab Villő Hanga

Odaát

Zágoni Balázs Fekete fény című sorozatának második, befejező része

Cimbi olvasólámpája

Számos kérdés megválaszolatlanul marad, Viknek pedig menekülnie kell a Városból – ezzel zárul a Fekete fény első része, A Gömb, és valahonnan innen indul tovább a második, befejező rész is. Az első hang, amelyet hallunk a frissen megjelent kötetben, az Odaátban, nem a Vikké, hanem a barátnőjéé. A közelmúlt eseményeit Ajla szemszögéből látjuk először, ő azonban, az olvasóhoz hasonlóan, nem tudja, hogy merre lehet Vik.

Read More
Könyvek, amelyek az emberi elmébe érnek

Jakab Villő Hanga

Könyvek, amelyek az emberi elmébe érnek

Cimbi olvasólámpája

Egyik legmeghatározóbb fiatalkori olvasmányom a Virágot Algernonnak (Daniel Keyes) volt, egy srácról szól, aki szellemi fogyatékos, de aztán egy új gyógyszer segítségével zsenivé válik, majd újra leépül. A regény írásmódjában is tükrözi a fiú szellemi képességeit, majd a képességei leépülését és a szörnyű szembesülést saját helyzetével. Gyakran eszembe jut a könyv utolsó mondata, amely magába sűríti az összes érzést, amelyen átvezetett a történet, és mindazt, amit az emberekről tanultam a főhőstől, Charlie Gordontól. Olyan kortárs ifjúsági könyvek következnek, amelyek a Virágot Algernonnak című regényhez hasonlóan az emberi elme rejtett részeiig is elérnek, és új világokat tárnak fel.

Read More
„A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen nagy ruhatárban.”

Jakab Villő Hanga

„A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen nagy ruhatárban.”

Szívlapát. Kortárs versek

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á Kiadó, Budapest, 2017 A Szívlapátban szereplő 150 kortárs vers kiválasztásában egyik fő szempont az volt, hogy a szövegek utat találjanak a fiatal olvasókhoz, akik elsősorban József Attilát, Pilinszkyt, a nyugatosokat, Petrit és néhány más kortárs költőt szeretnek.

Read More