Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

2017 legjobb könyveiből – egy polcnyi

Cimbi olvasólámpája

Februárban tették közzé 2017 legjobb gyermek- és ifjúsági könyveinek listáját. A legsikeresebbnek ítélt könyvek közül ajánlunk most kicsiknek, nagyoknak, humorra vagy elgondolkodásra vágyóknak, prózát, verset vagy drámát óhajtóknak.

2017 legjobb könyveiből – egy polcnyi
Forrás: aszem.info

MOLNÁR KRISZTINA • A házicsoki színe
Koinónia, Kolozsvár

A kötetben képekhez társulnak történetek. Molnár Krisztina képzőművész rajzai pársoros szövegekben nyelvi világgá sűrűsödnek. A mára eltünedező, csak nyomokban felbukkanó nyolcvanas évek Romániája, a blokk-negyedek világa elevenedik meg a könyv lapjain: disznóvágás, gyertyafényes este, amikor elveszik a villanyt, kulcs a nyakban – és, kivételesen, a házicsoki illata.

Forrás: bookline.hu

Forrás: bookline.hu

WÉBER ANIKÓ • El fogsz tűnni
Pozsonyi Pagony, Budapest

Egy ártatlannak tűnő tréfa nyomán három hatodikos gyerek eltűnik egy nyári éjszakán.
Társaik úgy döntenek, a kirándulásra velük tartó tanárokat nem vonják be, maguk járnak a történtek nyomába. A fiatalok megmentésére induló tanulók csak úgy járhatnak sikerrel, ha együttműködnek, és közben saját félelmeiket is legyőzik.

Forrás: moly.hu

Forrás: moly.hu

TÓTH KRISZTINA • Felhőmesék
Magvető, Budapest

A kiadó által 4-től 100 éves korig ajánlott mesekönyv, Timkó Bíbor rajzaival, varázsla- tos világot tár olvasói elé, olyan kérdésekkel, amelyekbe elszálltabb pillanataiban gyer- mek, felnőtt egyaránt belegabalyodhat: hogyan gyógyul meg egy kis hal, ha megsérül az uszonya, hogyan élnek a szappanbuborékok, milyen titkokat őrizhet egy százéves bácsi vagy a vízisiklók királya? Tarts a Felhőmesék Lilijével, aki kíváncsi, tele van ötletekkel, és mindig helyén a szíve, ha arra van szükség.

Forrás: moly.hu

Forrás: moly.hu

SZABÓ BORBÁLA – VARRÓ DÁNIEL • Líra és Epika
Pozsonyi Pagony, Budapest

Nem kell, hogy megsértődj Borbála, / mást lehet versbe és prózába.
Szabó Borbála és Varró Dániel együttműködésének eredményeként jött létre a verses- prózai mesejáték, ami színházi darabként kezdte életét 2009-ben. A történet két ellenséges országról, a kifinomult és költői Líriáról és a szikár-gyakorlatias Epikumról, Líra herceg és Epika királykisasszony szerelméről szól, Baranyai András illusztrációival. Vigyázat, a „szabott-varrott” dráma humorveszélyes!

Forrás: moly.hu

Forrás: moly.hu

SZABÓ T. ANNA • Téli rege
Holnap, Budapest

A legjobb könyvek listáján szereplő Téli rege szintén a szöveg és kép egysége köré szerveződő művek sorába tartozik. Szabó T. Anna William Shakespeare drámáját, a győzedelmeskedő szeretet örök történetét „fiatalította meg”. Nem csak Schall Eszter illusztrációi, de a CD-mellékleten Goldman Károly zeneművének legszebb részletei is hozzájárulnak a különleges olvasásélményhez.

Forrás: moly.hu

Forrás: moly.hu

ELENA FAVILLI – FRANCESCA CAVALLO • Esti mesék lázadó lányoknak
Móra, Budapest

„Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?”
A szerzőpáros könyvében, Todero Anna fordításában, száz rendkívüli nő életét ismerheti meg az olvasó, a fiatal Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. A valós történetekből született mesék olyan lányokról és nőkről szólnak, akik nem a hercegre vártak, hanem saját kalandokba fogtak, akik vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók a világ különböző részeiről.
Egy kifogásunk mégis lenne: miért csak lányoknak szólnának ezek a mesék?

Forrás: moly.hu

Forrás: moly.hu

ANNALISA STRADA • Két rózsaszín csík
Tilos az Á Könyvek, Budapest

A 16 éves Perla története, Dobosi Rizmayer Zita fordításában, olyan, amit szívesen elhes- segetnénk, mert fi atalként azt gondoljunk, ilyen a mi életünkben nem történhet. De mi van, ha mégis megjelenik a két rózsaszín csík a terhességi teszten? Erről a lehetetlen lehetőségről szól ez az ifjúsági regény.

Forrás: bookline.hu

Forrás: bookline.hu

CHRISTELLE DABOS • A tél jegyesei
Kolibri, Budapest

„Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel.”
Ophélie békés animai életének a Matrónák döntése vet véget. A varázslatos világban élő, különleges képességű lánynak – aki a tükröket átjáróként használja – hozzá kell mennie feleségül egy gyűlölt és rettegett kincstárnokhoz. Az események okát, ahogyan Ophélie, mi sem ismerjük, viszont a hősnővel együtt fedezhetjük fel mind új otthonát, ahol semmi sem az, aminek elsőre tűnik, mind a többi, nem sejtett titkot. Nem elég, hogy a Délibábosok mindent más színben mutatnak, és a lány szeme káprázik, még gondolataiban sem maradhat egyedül. Hogyan lesz képes így elmenekülni Légvárból? (Fordító: Molnár Zsófia)

Megjelent a Cimbora 2018/4-es számába

Jelen!

Jakab Villő Hanga

Jelen!

Kortárs ifjúsági novellák

Cimbi olvasólámpája

Jelen! címet viselő antológia a József Attila Kör (JAK) és a Móra Könyvkiadó együttműködésének eredményeként jelent meg. 2016-ban a kötet több szerzője is elismerésben részesült az Év Gyermekkönyve Ifjúsági irodalom kategóriájában.

Read More
Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság

Jakab Villő Hanga

Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság

Cimbi olvasólámpája

Pagony, Budapest, 2017 Van, hogy a könyvek nem a szavakkal, hanem a látvánnyal, a vizuális élménnyel állnak közelebbi viszonyban, amikor a kép nemcsak kíséri, ábrázolja a szöveg üzenetét, hanem ő maga a tartalom.

Read More
Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Jakab Villő Hanga

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Cimbi olvasólámpája

Illusztrálta: Gilicze Gergő Kolibri, Budapest, 2016 „Persze, jogos a kérdés, hogy mit lehet látni egy világítótoronyból az óceán közepén? De az a helyzet, hogy minél kevesebbet látsz, annál többet veszel észre.”

Read More
Ki menti meg a kérges szívű öregembereket karácsonyestén?

Jakab Villő Hanga

Ki menti meg a kérges szívű öregembereket karácsonyestén?

Cimbi olvasólámpája

A mese egyedi eredettörténet a karácsony keletkezéséről, de kalandok sorozata is, amelyek főhőse maga a fiú, akit Karácsonynak hívnak...  három könyv, amely melegséget hoz az ünnepbe.

Read More