Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

A HUBBY-díjas gyerek- és ifjúsági könyvek szemléje

Cimbi olvasólámpája

A gyerek- és ifjúsági irodalom egyik legminőségibb eseménye, amelyről Cimbi is rendszeresen beszámol, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum Év Gyerekkönyve Díjainak kiosztása. A nyertesekről független szakmai zsűri (HUBBY-díj) és diákzsűri dönt. A 2021-es megjelenések legjobbjait a budapesti Ünnepi Könyvhéten hirdették ki 2022 júniusában. A díjazott szerzőket és műveiket úgy szemlézzük, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a ti korosztályotokra, és tovább időzünk az ifjúsági irodalmi szövegeknél.

A HUBBY-díjas gyerek- és ifjúsági könyvek szemléje

 
 
Te is félsz a sötétben?

Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik. (Pagony Kiadó)

Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik. (Pagony Kiadó)

A HUBBY-listán összesen nyolc díjazott szerepel, közülük az első, a 6 év alatti kategóriában, Bendl Vera (Matyi tigrissel álmodik, Pagony Kiadó). A minőségi irodalom már a legkisebbeket is megszólítja: a kis Matyi és a kölyöktigris története óvodások, kistesók kedves meséje lehet.

„Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik című könyve is – bár az óvodásoknak szóló olvasmányok közt találta meg a helyét az Év Gyerekkönyve listán – mégis ilyen, kortól függetlenül az egész családot megérintő olvasmány. És nem a manapság divatos posztmodern narratológiai csavarok, ironikus kikacsintások következtében, hanem mert a szó legnemesebb értelmében egyszerű, és a maga egyszerűségében tudja megragadni szinte magától értetődő természetességgel a gyermeki lélek rejtelmeit, a humán gondolkodás sajátosságait”– olvashatjuk a könyvről Kérchy Anna irodalmár méltatását.
 
 
 
A fotográfia is az alkotás egyik módja

Boncsér Orsolya: Fotózni jó! Tanulj játszva fotózni! (Magánkiadás, 2021)

Boncsér Orsolya: Fotózni jó! Tanulj játszva fotózni! (Magánkiadás, 2021)

Ha valakit érdekel a fotózás, a dizájn, a grafika, a könyvillusztráció, a HUBBY-díjas illusztrátorok munkáira akkor is kíváncsi lehet, ha éppen nem az ő korosztályát célozza meg egy-egy kiadvány, hiszen a részletgazdag ábrázolásban, kreatív vizuális alkotásban bárki örömét lelheti.

A szakmai zsűri elismerésében Az év ismeretterjesztő könyve kategóriában Boncsér Orsolya Fotózni jó! Tanulj játszva fotózni! (magánkiadás, 2021) című kötete részesült, a Mi leszek, ha nagy leszek? Mesterségek, foglalkozások nagy mindentudójának grafikusa, Nemes Anita pedig Az év illusztrátora díjat kapta.

A „fotós könyv” szerzője, Boncsér Orsolya díjnyertes fotográfus, szövegíró. Ahogyan blogján olvashatjuk, a kiadvány személyes tapasztalatok következménye: a gyerekek, fiatalok nagyon érdeklődőek és nyitottak a fényképezés iránt, és bár az online és offline térben is képek veszik körül őket, nincs igazán lehetőségük tanulni a fotózásról, fotográfiáról. Ezt a hiányt szerette volna pótolni könyvével.

Boncsér Orsolya: Fotózni jó! Tanulj játszva fotózni! (Magánkiadás, 2021) Kép forrása: Mai Manó Ház Blog

Boncsér Orsolya: Fotózni jó! Tanulj játszva fotózni! (Magánkiadás, 2021) Kép forrása: Mai Manó Ház Blog

„Az alkotás szerepe vitathatatlanul fontos a gyermekkorban: segít az érzelmek kifejezésében, szabályozásában, az események feldolgozásában. Az alkotás »nyelve« azonban változik: a papír és ceruza mellett digitális eszközök kerülnek a gyerekek kezébe . Miért ne használhatnánk ezeket az eszközöket alkotásra? Miért ne tekinthetnénk a fotográfiára is az önkifejezés és az alkotás egyik módjaként már gyermekkorban is?”– fogalmaz Boncsér Orsolya a könyvhöz kötődő blogon.

A fotós könyv képi letisztultságával, játékosságával vezeti a tekintetet, gyakorlatokkal visz közelebb a fotográfiához, a legvégén pedig betekintést enged egy kis fotótörténetbe és fotólexikonba.

„A könyv, művészi fókuszán és pozitív értékrendjén túl, amúgy mellékesen még arra is képes lehet, hogy útmutatásával és segítségével a mindennapjainkban nélkülözhetetlen eszközzé vált okostelefont az értelmetlen és koordinálatlan használat helyett magával a fotózással hasznos tevékenységgé alakítsa” – olvashatjuk a szakmai laudációban Fábián László magyartanár szavait.
 
 
 
Ezt lefordítom: Rajzolj egy pityókát!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! (Pagony, 2021)

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! (Pagony, 2021)

A vizuális művészeteknél maradva vehetjük számba Az év leginnovatívabb könyvéért járó elismerést. Idén Agócs Írisz kapta a Rajzolj egy krumplit! sorozatáért – különös tekintettel a harmadik részre (Pagony, 2021). A díjazás óta már a negyedik rész is megjelent. A HUBBY zsűrijének véleményezése az iskolai vizuális nevelés hiányosságaiból indul ki, de arra is rámutat, hogy a könyvkiadásban is hiány van az igazán merész képi világgal megjelenő kötetekből:

„A merészebb képi vagy formavilágú könyveket a kiadók csak legelszántabb pillanataikban merik megjelentetni, és sokszor nem is térül meg számukra a belefektetett pénz és energia. De szülőként is gyakran tapasztaljuk, hogy az iskolai vaskalaposság, a kreatív energiákat felszabadító támogatás helyett a formalitást előtérbe helyező szigor milyen erővel taszítja el a gyerekeket a rajzolástól, a grafikai alkotástól.” (Jeney Zoltán író)

A Rajzolj egy krumplit! humorral, játékossággal kalauzol, nem merev mintákat sorakoztat, hanem iránymutatással
felszabadítja a kreativitást, így az olvasó-rajzoló azt tapasztalhatja meg, hogy bármit lehet rajzolni egy krumplival.

Zseniális humorral ír a könyvről maga a zsűri is, hiszen, a sorozatnak hála új értelmet, jelentést és jelentőséget nyert a krumpli, vagyis a pityóka. :)

„Az elmúlt pár évben azt láthattuk, hogy a magyar gyerekek vizuális kultúráját sújtó problémákra valószínűleg ugyanaz lesz a megoldás, mint a 18. században a franciaországi éhínségre: a krumpli. Mostantól egy magára valamit is adó családban a gyerekeknek a krumpliról nem a csipsz, a püré, a rósejbni, a krokett, a steakburgonya vagy a tócsni fog az eszébe jutni, hanem Agócs Írisznek köszönhetően mi is?... Tulajdonképpen bármi.” (Jeney Zoltán író)
 
 
 
Egyetlen szó már lehet vers?

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez (Tilos az Á, 2021)

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez (Tilos az Á, 2021)


Az év ismeretterjesztő könyvének járó elismerést ezúttal két szerzőnek osztotta ki a HUBBY, hiszen a már említett fotós könyv mellett a díjra méltónak bizonyult Fenyő D. György Útikalauz a vershez című kötete is (illusztrálta Gráf Dóra, Tilos az Á, 2021).

„Az embernek, miután letette Fenyő D. György kötetét, csupán egyetlen komoly hiányérzete támad, hiszen szívesen olvasna prózához és drámához vezető útikalauzt is. Vajon készülnek-e már?” – veti fel a kérdést Fábián László a kiadvány értékelésének végén.

A könyvről 2022 januárjában írtunk a Cimborában:

„Fenyő D. György magyartanár Útikalauz a vershez című kötete beszélő könyv, amely 25 verset elemezve kalauzol a líra világában. A szerző azt állítja, hogy aki ezt a könyvet elolvassa, úgy fogja érezni, hogy már csak verseket akar olvasni. Merész állítás, ki vállalja, hogy teszteli?”

Úgy tűnik, a vállalkozás elnyerte a szakmai zsűri tetszését is.

 
 
 
Teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Adam Kay: Testünk kívül-belül. Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz. Fordította: N. Kiss Zsuzsa (Manó Könyvek, 2021)

Adam Kay: Testünk kívül-belül. Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz. Fordította: N. Kiss Zsuzsa (Manó Könyvek, 2021)

Sokszor még a könyvillusztrátorokénál is mostohább a fordítók sorsa, hiszen gyakran veszünk a kezünkbe úgy lefordított művet, hogy eredetiként olvassuk, holott a fordító is beleteszi saját magát, kreativitását, alkotói képességét.

A HUBBY-díjra a kiadók évről évre a legjobb fordítóik munkáival is pályázhatnak. Az év fordítója idén N. Kiss Zsuzsa lett Adam Kay Testünk kívül-belül. Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz fordításával (Manó Könyvek, 2021).

Az eredeti kiadványhoz és a fordító stílusához, nyelvi leleményességéhez illeszkedő szakmai értékelést olvashatunk Nádori Lídia megfogalmazásában:

„Aki már valaha beszélgetett N . Kiss Zsuzsával és utána olvasta el az Adam Kay-fordításait – több könyvet fordított tőle ugyanis –, talán eszébe jutott az, ami nekem: hogy Zsuzsa alkatához, humorához, beszédmódjához milyen pompásan illenek ezek a szövegek. Nem beszélve egy másik közös vonásról: a szakma iránti olthatatlan, iróniától sem mentes szeretetről. Hogy a szóban forgó szakma az orvoslás vagy az irodalom, egyre megy.”
 
 
 
Egy őrült és mégis normális ifjúsági regényről
Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna (Pagony, 2021)
Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna (Pagony, 2021)

„Ez a történet a világűrben játszódik, éppen úgy, mint az összes többi történet” – kezdődik Laboda Kornél legújabb ifjúsági regénye, a Gavarin és az álomantenna (illusztrálta: Jásdi Juli, Pagony, 2021). Aztán így folytatódik: „Ez tehát egy igaz történet, még akkor is, ha egyáltalán nem igaz. Igaz történet, csak nem igazából. Vagy hamis történet, csak igazából.”

Röviden arról van szó a 6–12 éveseknek szóló munkák kategóriájában Az év gyerekkönyve díjat elnyert kötetben, hogy Gavarin magányos, így elhagyja a Földet, és kitárul előtte az univerzum minden bájával, kalandjával, végtelen humorával és a barátság lehetőségével.

Figyelemre méltó és nem is ritka, hogy az olvasók hangosabb része elégedetlen egy irodalmi művel, de a kritikusok elismerik, díjazzák. Vagy fordítva. Kicsit hasonlónak tűnik a Gavarin és az álomantenna esete is, legalábbis ha a moly.hu olvasói bejegyzéseit és a szakmai zsűri méltatását vetjük össze. Tulajdonképpen nem állít mást a két fél, csak míg az egyik oldal elismeri az őrült űrkalandregény dramaturgiai (fordulatos események) és nyelvi (humor, érzékletes fogalmazás) teljesítményét, addig a másik fél mindezt túlságosan elszálltnak gondolja.

„És most mondhatnám könnyedén, hogy Laboda Kornél megírta az utóbbi idők egyik legszabadabb, legzseniálisabb, legőrültebb ifjúsági regényét (nem mellesleg olyan nyelven, amely nem fél a nyelvjátéktól, nem fél a líraiságtól, és látható-hallható műgonddal íródott), hiszen ezzel sem mondanék hazugságot, de amint írtam valahol feljebb, sok minden (de nem minden) nézőpont kérdése.” (Szekeres Niki szerkesztő, kritikus)

Én ezúttal a kritikusok oldalán játszom, hiszen minden jó irodalmi alkotás akkor nyílik meg az olvasó előtt, ha az lemond fenntartásairól és átadja magát a szöveg fiktív világának, játékszabályainak. Gavarin űrutazását csak az tudja megérteni, aki elengedi magát és maga is elszáll a történetben.

 

Megjelent a Cimbora 2023/1-es számában

Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

Jakab Villő Hanga

Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

Cimbi olvasólámpája

Takács Zsuzsát a HUBBY szakmai zsűrije Az év ifjúsági írója / könyve (12 éven felüliek) elismerésben részesítette Spirálfüzet című könyvéért (Turi Lilla rajzaival, Magvető, 2021.) Amint a méltatásban írják: „[a] költő kamaszversei (...) milyenségükkel egyértelművé teszik, hogy ha nem is tilos, de nagy kár félvállról írni kamaszverseket, meg bármilyen verseket is, egyetlen dolgunk van csak, hagyjuk, hogy hasson ránk a jó irodalom” (Szekeres Niki szerkesztő, kritikus). Takács Zsuzsa verseskötete nemcsak a HUBBY-díjra nevezett művek között egyedi azzal, hogy fiatalokat megcélzó lírai mű, hanem a kortárs ifjúsági irodalom teljes palettáján is.

Read More
Minden műnemből egyet!

Jakab Villő Hanga

Minden műnemből egyet!

Cimbi olvasólámpája

Kiskamaszként gyakran kerestem az olvasmányaimban a párbeszédes részeket, izgulva fogtam neki egy-egy nagyobb leírásnak vagy lapoztam előre unalmasabbnak tűnő részletnél, hogy még hány oldalon keresztül fog tartani. Minden szövegtípus sajátos világ, amely felfejtésre vár. Más olvasói szemszögből élhető át egy regény, egy vers, egy dráma, egy képregény. A szövegek másságának megismerése is az olvasás kalandjának része, így Cimbi most különböző szövegtípusok kipróbálására hív titeket.

Read More