Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Árulás?

Megjelent Rojik Tamás Szárazság című regényének második része

Cimbi olvasólámpája

„Minden alkalommal próbálta kitalálni, mi lehet a valódi hír, milyen elhallgatott igazságok rejlenek egy-egy frappánsan megfogalmazott mondat mögött.”

Árulás?
Kép forrása: pagony.hu

„Talán a regény befejezése a legrendkívülibb, mert a két fiatal szereplő, ahogyan a történet során nem visznek véghez hősies, erejüket meghaladó tetteket, úgy a lezárásban sem válnak hőssé, sem olyan példaképpé, amely meghaladná az olvasót. Kettős érzést hagy ez az ünneplés nélküli zárlat, hiszen felszabadító végszóra várnánk, ami reményt adhat, hogy van lehetőség hirtelen fordulattal változtatni egy kilátástalan helyzetben” – zárult a Rojik Tamás Szárazság című regényéről szóló ajánlónk. A Szárazságot olvasva nem találtam jelét annak, hogy a történetnek folytatása is lesz, így meglepetésként ért a második rész megjelenésének híre: engem ugyanis nem győzött meg arról a szöveg, hogy a történetben még „benne van” egy újabb résznyi tartalom.

Rojik Tamás 1988-ban született Kecskeméten (Kép forrása: pagony.hu)

Rojik Tamás 1988-ban született Kecskeméten (Kép forrása: pagony.hu)

A Szárazság folytatásában továbbra is a korábban megismert két kamasz, Dani és Ildikó hétköznapi életét követhetjük nyomon egy nem hétköznapi ökológiai, gazdasági, társadalmi válság idején. Az első részt kibontva újabb részleteket ismerhetünk meg a 2050-es évek képzeletbeli Magyarországáról, a fiatalok életét pedig egyre inkább beszűkíti a félrevezetés, a manipuláció és az, hogy folyamatos megfigyelés alatt állnak.
A második rész érdekessége, hogy néhány szereplőről szerzett olvasói tudásunkat folyamatosan elbizonytalanítja az elbeszélő, így az olvasót, aki elég türelmes, érheti néhány meglepetés: így lehet központi kérdés, hogy ki is a tulajdonképpeni áruló, vagy hogy hányféle lehet az árulás. A regény története, üzenete szempontjából nagy tartalmi dobásra nem számíthatunk, a két kamasz továbbra is hétköznapi fiatal marad, akiket a külső hatások nagyban befolyásolnak, s végül a regény zárlatából is az derül ki, hogy csodák nincsenek, csak olyan pillanatnyi érdekek összjátéka, amely talán néha a kiszorítottakat, kisemmizetteket is figyelembe veszi.
Mind az első, mind a második rész fogadtatása pozitív volt, sokak érdeklődését keltette fel a klíma-fikció, és elmerültek a közeljövő borzongató realitásában. Mivel az én tetszésemet nem nyerte el maradéktalanul a könyv, néhány lelkes olvasói véleményt is idézek a moly.hu-ról, hiszen lehet, hogy mást szintén magával ragad majd Dani és Anikó története:


„A Szárazság az egyik legjobb ifjúsági regény, amit az elmúlt időszakban olvastam. Egyértelműen kíváncsi voltam a folytatásra, és ez is tetszett. A vége kicsit hamar lekerekedett, de remélem, lesz még folytatás… Hasonlóan, mint az első rész, pörgős, fantáziadús a történet, és Tamás plasztikusan érzékelteti nemcsak egy lehetséges klímaválság körülményeit, hanem a totalitárius állam társadalmi torzulásait és a hatalom elleni lázadás mozgatórugóit is. Biztos beszerzem ezt a sorozatot a sulikönyvtárba is a fiatalok okulására :)” (Alíz_Simon)
„A könyv világa zseniális, az oldalakon végig ott lapult a feszültség, és baromi izgalmas volt a kötet második fele is. Szeretem, ahogy elgondolkodtat a történet, és elborzaszt a gondolat, hogy mi várhat ránk a jövőben. Élvezettel olvastam, de sajnos a főszereplők közötti kapcsolat valahogy nem működött most nálam, ezért a pontlevonás. És hát, a képregényes ötlet se igazán működött nálam, erőltetettnek éreztem.” (Tibi_Sorok_Között)

 

Hányféle lehet a szárazság?

Jakab Villő Hanga

Hányféle lehet a szárazság?

Cimbi olvasólámpája

2020-ban jelent meg Rojik Tamás Szárazság című ifjúsági regénye, borítóján a betonkeménnyé szikkadt, feltöredezett talaj a kiszáradt, elöregedett emberi bőrre emlékeztet. A nappal szemben két fiatal egymás kezét fogja. Talán épp indulnak valahová.

Read More