Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Berg Judit: Az őrzők

Cimbi olvasólámpája

Berg Judit olyan műfajban alkotott ifjúsági regényt, amely ritkaságnak számít, a fiatal olvasók viszont annál szívesebben veszik kezükbe: ezúttal a 12 év felettieknek írt krimit.

Berg Judit: Az őrzők
Ecovit Kiadó, 2019

„Az emberi természet mit sem változott az elmúlt évezred során. A történelem eseményeit nem a világ jobbá tételének vágya, hanem személyes érdekek és hatalomvágy hajtja."

A két évvel ezelőtt megjelent mű népszerűségét bizonyítja, hogy első részével Berg elnyerte az Év Ifjúsági Könyvírója címet a gyerekzsűri részéről (a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum egyik díja ez). A regénynek azóta a második része is napvilágot látott A keresők címmel.

A történetben két szálon indul a nyomozás: egyiken a párizsi detektív, Renard felügyelő kutat egy Hiéna nevű
műkincstolvaj után, aki Budapesten készül akciózni, a másikon pedig a gimnazista Bora keresi elszántan újságíró anyját, akinek nyoma veszett, a rendőrség mégis tétlen. A tizedikes Bora első segítője anyja felkutatásában legjobb barátnője, Lea, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy több „beszámítható” felnőtt szereplője is van a történetnek, így a fiatalok nem maradnak magukra a kockázatos vállalkozásban.

Azonkívül, hogy az igazán izgalmas történetvezetés számos meglepetést tartogat és a nagy krimik hangulatát teremti meg az olvasókban, a regény a múzeumok, műemlékek történelmi kincseit is az olvasó elé tárja: szól a budapesti Mátyás-templomról, a Szent Koronáról, a vár alatti alagútrendszerről, a Szikla-kórházról, a családfakutatásról, a rózsafüzér titkairól, Szűz Mária mennybemeneteléről, a koronaőrökről.

„Jobban szeretem, amikor nincs racionális magyarázat – morgott Jupi. – Az a legjobb sztorikat is elrontja.”
 

Megjelent a Cimbora 2022/2-es számában

Linn Skåber: A szívem egy bezárt bódé

Jakab Villő Hanga

Linn Skåber: A szívem egy bezárt bódé

Fordította: Iván Andrea · Illusztrálta: Lisa Aisato

Cimbi olvasólámpája

Ennek a könyvnek a polcomon a helye, mert az alapötlete, a témája, a kivitelezése olyan kötetté teszi, amely nem csak egy korosztályról és egy korosztályhoz szól. Ennek a könyvnek lelke van.

Read More
Izgalmasnak ígérkező olvasmányok nyárra

Jakab Villő Hanga

Izgalmasnak ígérkező olvasmányok nyárra

Cimbi olvasólámpája

Irodalommal nemcsak térben, hanem időben is kalandos nyári utazásokra mehetsz, eddig ismeretlen emberek életét, tapasztalatait, érzéseit is kipróbálhatod. Nyári olvasmányként ezúttal egy novellaantológiát és néhány regényt ajánlunk.

Read More
Hányféle lehet a szárazság?

Jakab Villő Hanga

Hányféle lehet a szárazság?

Rojik Tamás: Szárzaság

Cimbi olvasólámpája

2020-ban jelent meg Rojk Tamás Szárazság című ifjúsági regénye, borítóján a betonkeménnyé szikkadt, feltöredezett talaj a kiszáradt, elöregedett emberi bőrre emlékeztet. A Nappal szemben két fiatal egymás kezét fogja. Talán épp indulnak valahová.

Read More