Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Cimbi olvasólámpája

Illusztrálta: Gilicze Gergő

Kolibri, Budapest, 2016

„Persze, jogos a kérdés, hogy mit lehet látni egy világítótoronyból az óceán közepén? De az a helyzet, hogy minél kevesebbet látsz, annál többet veszel észre.”

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén
Forrás: moly.hu

A szemüveges szirén főhősének már a neve is az áhított, de elveszett, víz alatti Atlantisz világát idézi fel az olvasóban, Atlanta ugyanis édesapjával él egy világítótoronyban. A Szelleszirtről éjszaka kihajózó Atlanta hosszú útra indul, hogy hazavigyen egy kis sirályfiókát. A tengerész ősök és a kalandos utazás akár Harisnyás Pippi kalandjait is eszünkbe juttathatja, de a szereplőknek és eseményeknek a szerző fantáziája és humora nyit igazán tágas tereket.

„A sirályok etetésénél nem nagyon lehet hibázni, mert nemcsak mindent megesznek, ami él és mozog, hanem azt is, ami már nem.”

A könyv mesevilágának hangulata átszivárog a lapokon. A könyv barátságos, lilás-kékes illusztrációi jól megteremtik a történet nedves és szeles helyszínének benyomását. Kérdés ugyanakkor, hogy a képek valójában segítik-e vagy korlátozzák a szöveg érzékletességét, azt, hogy az olvasó maga képzelhesse el a tornyot, a kis sziget világát, hogy a képzelet maga rajzolhassa meg az állatokról elnevezett szeleket, és játszhassa le az óceán hullámainak hangját, amelyeket Atlanta az apja dzsesszgyűjteménye alapján keresztel el.

„A tenger Miles Davisről időközben átváltott Nina Simone-ra, mintha a hullámok, amik eddig békaugrásban hemperegtek egymáson laza szvingritmusban, most egyszerre háromszoros nehézkedéssel próbálnák meg ugyanazt megcsinálni – de aki látott már kék bálnát keringőt járni, az tudja, milyen gyönyörű tud lenni ez a maga nemében.”

Olvasás közben érdemes pár „óceánhullámot” is hallgatni, a Nina Simone-t vagy a Milest Davist.

Megjelent a Cimbora 2018/2-es számában.

Szakács Eszter: A szelek tornya

Jakab Villő Hanga

Szakács Eszter: A szelek tornya

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016 „Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.”

Read More
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Jakab Villő Hanga

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Cimbi olvasólámpája

Pagony Kiadó, Budapest, 2016 „– Anti, gondold végig, hogy azzal, amit mondasz, megbántasz-e valakit. Aztán gondold végig, hogy ha nem mondod el, azzal kit bántasz meg. És végül gondold meg azt is, miért fontos, hogy kiderüljön az igazság.”

Read More