Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Pörög a természet, pörögjünk mi is

Cimbi olvasólámpája

Szokás mondani, hogy a tavasz az újrakezdés időszaka: én szeretem azt hinni, hogy már az ősz is az. Ami viszont kétségtelen: a tavasztól bepörög a természet, hát pörögjünk mi is – kalanddal, rejtéllyel, barátokkal, ismeretlennel és ismerkedéssel.

Pörög a természet, pörögjünk mi is
forrás: bookline.hu

VARGA BÁLINT
Váltságdíj nélkül
Kolibri Kiadó, 2015
Korosztály: 12+

A kortárs ifjúsági irodalomban hiánypótló krimi fordulatos történetével, változatos karaktereivel és laza, de nem hatásvadász nyelvezetével ragadja meg olvasóit. Az események középpontjában négy fiatal áll. Az évzáró buli után megmagyarázhatatlan módon, a szereplőkkel együtt, emberrablás kellős közepében találjuk magunkat, egy sötét pince mélyén.

„Varga Bálint pontosan tudja, hogyan működnek egymással és külön-külön a mai kamaszok. Azt is tudja, a nagy nyilvánosság, az online lét mellett elképesztő problémákkal igyekeznek szembenézni, amelyekről bizony sokszor senki nem tud. A könyv pont ettől működik.”
(nero – forrás: moly.hu)

Zsófi, Doma, Zoli és Max egyáltalán nem értik, hogy miért és kik rabolták el őket, hiszen semmi közös nincs bennük, még csak nem is barátok. Amiben hasonlítanak, az az, hogy szüleik izgalmas szakterületeken dolgoznak: a nagyképű Max apja a hírek szerint maffiózókkal is együttműködő ügyvéd, Doma apja pedig híres bróker, Zolit pedig magánnyomozó anyja neveli. Talán a legrejtélyesebb közülük Zsófi, aki új a suliban, múltjáról semmit nem tudni.
Vajon hogyan alakul a tizenhat­tizenhét év körüli fiatalok menekülésének útja Szerbiától Pestig? Mi lesz a sorsa az undok Maxnak, akinek egy véletlen folytán nem sikerül lelépnie társaival: vajon végül sikerül azoknak megmenteniük őt?

„Könnyen lehet, hogy ez a sötét az, amitől eddig is tartott, az önsajnálat mocskának legalja, az a rész, ahol már hínár sem nő, annyira sötét van, és annyira ragad a mocsár.”

A könyv nyelvezete mai, de nem hatásvadász: a filmszerű leírás, az események pörgése együttesen viszi magával az olvasót. Krimi, kalandregény és amerikai akciófilm fonódik össze a kötet lapjain. A Max megmentéséért folytatott, feszültséggel és kihívásokkal teli nyomozásban a három modern, okos és bátor fiatal úgy vesz részt, hogy szociális hátterük különbségei nem hátrányként jelennek meg, hanem egyszerűen mássá teszik őket.

PATRICK NESS
Soha nincs vége
Vivandra Könyvek, 2014.
Korosztály: 14+
forrás: bookline.hu
forrás: bookline.hu

Patrick Ness könyvének második mottója a könyv kérdéseit kegyetlen tükörként fordítja felénk, amely szembesít a valósággal, önmagunkkal:

„Vigyázz, ha a tükröt kérdezed válasz nem lehet kegyetlenebb.”
(Aimee Man)
„A jó vagy rossz nem jelent semmit. Csak van.”

A könyv első oldalai érzékletesen írják le azt a végtelenné táguló pillanatot, amikor a főszereplő, nem tudni, hogyan, jeges vízbe esik, és agyában egy gondolat lüktet: „Még ne!” De már késő. A regény tehát a végén kezdődik, ami itt megmagyarázhatatlan módon mégsem vég. Seth, miután meghal, gyermekkori házuk mellett magához tér. A történet párhuzamos elbeszélése érzésekkel teli világba vezet: a srác előző életének szívszorító, álombeli visszatérése és az aktuális, kihalt városbeli események között kalandozunk. Seth nincs egyedül az érthetetlen történtekre való magyarázat keresésében, hiszen megismerkedik Regine­nel és Tomasszal, akik szintén jól kidolgozott egyéniségű karakterek. A feszült és dinamikus cselekményt a fiatalok világról szóló vitái lassítják és teszik mélyebbé.

„Az emberek sokféleképpen kérnek. Néha például azzal, ha nem.”

A könyv eredeti címe (More Than This – szó szerint: Több mint ez) egyszerre utal Seth halálára, korábbi életének eseményeire és a könyvben megírt történetre, ugyanakkor ezeken túlra is mutat. A magyar kiadás borítója egyszerűségével lep meg, ahol a ki­- és bekapcsolást jelző szimbólum kerül központi helyre. A szimbólum a szöveggel való összefüggésben azt jelezheti, hogy mindig van lehetőség az újrakapcsoláshoz.

JOHN GREEN
Papírvárosok
Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély
Gabó Kiadó, 2015.
Korosztály: 12+
forrás: bookline.hu
forrás: bookline.hu

A Papírvárosok szerzője, John Green 39 éves amerikai író, YouTube vlogger és pedagógus. Az ő nevéhez fűződik a Csillagainkban a hiba című regény is. Az említett művek kapcsán beszédes, hogy már meg is filmesítették őket.
A Papírvárosok Margo lendületes feltűnésével indul, amikor egy este váratlanul megjelenik Quentin szobájának ablakában, és meghívja őt egy közös kalandra. A könyv történetének nagy nyomozása azonban a másnap nyomtalanul eltűnő Margo utáni kutatásról szól.
Egy pozitív és egy negatív vélemény a könyv olvasóitól:

Szerettem, hogy előkerült témaként, hogy valójában mennyire ismerjük a másik embert (ami engem komolyan foglalkoztat), mennyire képesek vagyunk az előítéletre még akkor is, ha már ismerjük az illetőt stb. (abstractelf)

A könyv vége pedig… hát nem is tudom, mit mondjak, nagyon nem szeretem az ilyesféle lezáratlan befejezéseket, amiket igazából nem is tudok hova tenni. Ha a történet nem is, John Green stílusa viszont kifejezetten tetszett. (Zsófi )

Megjelent a Cimbora 2017/3-as számában

Két korosztály, két történet

Jakab Villő Hanga

Két korosztály, két történet

Cimbi olvasólámpája

A szembenézés sohasem egyszerű harc, és nem is mindig olyan, mint a mesében, hogy a jó elnyeri megérdemelt jutalmát. Ez a két könyv mégis arról szól, hogy ha rázós változások is történnek velünk, érdemes kitartással és humorral megpróbálni leküzdeni a nehézséget. Néha nem könnyű, máskor meg elég vicces.

Read More
Fiútörténetek kicsit másképp

Jakab Villő Hanga

Fiútörténetek kicsit másképp

Cimbi olvasólámpája

Sorozatunk új részében az az izgalmas, hogy – különlegességként – a kiválasztott könyvek mellett egy témába vágó filmet is ajánlani fog. Iskolai bántalmazásról, netes megfélemlítésről, illetve a serdülőkor és a felnőttkor között húzódó határ átlépéséről lesz szó az alábbiakban.

Read More
Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Jakab Villő Hanga

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Cimbi olvasólámpája

Illusztrálta: Gilicze Gergő Kolibri, Budapest, 2016 „Persze, jogos a kérdés, hogy mit lehet látni egy világítótoronyból az óceán közepén? De az a helyzet, hogy minél kevesebbet látsz, annál többet veszel észre.”

Read More
Szakács Eszter: A szelek tornya

Jakab Villő Hanga

Szakács Eszter: A szelek tornya

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016 „Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.”

Read More