Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Siobhan Dowd: A láp gyermeke

Cimbi olvasólámpája

Siobhan Dowd: A láp gyermeke

Siobhan Dowd:
A láp gyermekei
(Pongrác, 2015)

A regény története az 1980-as években, az ír–észak-ír határnál játszódik. A főszereplő egy tizennyolc éves srác, Fergus McCann, aki a vizsgáira készül. A történet több szálon fut, ez teszi a regényt fordulatossá és izgalmassá. Megtudjuk, hogy Fergus bátyja politikai szerepvállalása miatt börtönben van, s hogy Fergusnak egyszerre több nehéz döntést is meg kell hoznia. Az egyetemre való készülés mellett, ami kimenthetné őt a családi szegénységből és konfliktusokból, azt is el kell határoznia, hogy bátyját követve beáll-e az ellenállók sorába.

A regény másik szála egy közel kétezer éves történetbe vezet, ugyanis a lápon, ahol Fergus és nagybátyja tőzeget ásnak, egy mumifi kálódott lány holttestére találnak. Egyik múltból egy másikba keveredünk, de a történeteket erős szálak kötik össze, s a rejtély végül megoldódik.

„A láp gyermeke ifjúsági könyv, az a fajta, amely keresetlen őszinteséggel beszél mind a világról, mind a tizenéves létről. Nem mondom, hogy nincs benne nevelő vagy még inkább megmutató szándék, de én elejétől végéig igaznak érzem.” – írja a kötetről Uzseka Norbert.

Megjelent a Cimbora 2016/2-es számában

Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság

Jakab Villő Hanga

Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság

Cimbi olvasólámpája

Pagony, Budapest, 2017 Van, hogy a könyvek nem a szavakkal, hanem a látvánnyal, a vizuális élménnyel állnak közelebbi viszonyban, amikor a kép nemcsak kíséri, ábrázolja a szöveg üzenetét, hanem ő maga a tartalom.

Read More