Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Köllő Zsolt

Köllő Zsolt

2021 nyertesei (2.)

Hegyen-völgyön kul-túra

Januárban bemutattuk 2021 kiemelt élőlényeit: az év madarát, a cigánycsukot (cigány csaláncsúcs), az év rovarját, a kacsafarkú szendert, az év fáját, a lisztes berkenyét, valamint az év gombáját, az óriás bocskorgombát, és ígéretet tettünk, hogy a további győztesekről is beszámolunk.

2021 nyertesei (2.)
Zöld varangy • A szerző felvétele

Azóta kiderült, hogy – a szavazatok és a szakemberek döntése alapján – idén az év kétéltűje a zöld varangy. Bár az egyik leggyakoribb békafajról van szó, eléggé kevesen ismerik, mert főleg éjszaka aktív, vagy összetévesztik más fajokkal. A tőle való félelem, irtózás eléggé gyakori. Lakott területeken is előfordul, a villanyoszlopok, égők alatt sokszor tömegesen várja, hogy az ízletes falatok a földre hulljanak. A vizet csak a szaporodási időszakban keresi fel, egyébként levelek, fatörzsek alatt, repedésekben húzza meg magát nappal. Április-május folyamán, esős éjszakákon ezerszámra esnek áldozatul a közutakon, szaporodási helyeket keresve. Magyarországon, a többi kétéltűhöz és hüllőhöz hasonlóan, védett állat.

Vetési konkoly • Kép: Wikipédia

Vetési konkoly • Kép: Wikipédia

Az év vadvirága címet egy gyomnövény, a vetési konkoly nyerte el. A választás nem véletlen, hiszen az egykor közönséges, mindenhol előforduló növény a vegyszerhasználat, gyomirtás következtében mára igen ritkává vált. Magyarországon a gyomnövények között elsőként, 1993-ban nyilvánították védetté. A másik két jelölt szintén mezőgazdasági területekhez kötődik, a bíborfekete hagyma és a pici egérfarkfű azonban kevesebb szavazatot kapott.

Jászkeszeg • Kép: pecacsarnok.hu

Jászkeszeg • Kép: pecacsarnok.hu

Az év hala címre az angolna, a jászkeszeg és a fürge cselle „pályázott”, a nyertes nagy fölénnyel a közepes termetű pontyféle, a jászkeszeg lett. Általában a nagyobb vizekben fordul elő, ősszel rajokba verődik, és a meder alsó részein vészeli át a telet.

A fenti élőlényekről, valamint az előző évi győztesekről is találhattok adatot az interneten. Keressetek rájuk, ismerjétek meg őket, hiszen ezeknek a szavazásoknak, választásoknak a legfőbb célja a népszerűsítés, ismertetés, megóvás.

Megjelent a Cimbora 2021/2-es számában

2021 nyertesei

Köllő Zsolt

2021 nyertesei

Hegyen-völgyön kul-túra

1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden esztendőben megválasztja az év madarát. Az idei nyertes a cigánycsuk vagy cigány csaláncsúcs. A tavalyi nyertes, az erdei fülesbagoly után idén a kisebb testű, kevésbé ismert, a verébalakúakhoz tartozó madárra esett a választás.

Read More