Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

A motiváció nyomában

KamaszOk

A februári félévzárás kiakasztotta a diákjaimat – de nem úgy, mint általában. Nem tudtak összpontosítani a drámajátékokra sem, mindentől röhögőgörcsöt kaptak, amikor viszont az elmúlt hetükről kérdeztem őket, főképp a témazárók és feleletek kerültek szóba. Kíváncsi lettem a helyzetre, ezért elkezdtünk közösen gondolkodni a témáról, és kiderült, hogy a csoportom felének romlottak a jegyei az elmúlt egy évben.

A motiváció nyomában
Kép forrása: forbes.hu

Kit okolhatunk ezért? – kérdeztem tőlük. Az iskolát, a tanárokat, a családunkat, a lakásfelújító szomszédokat? Netán saját magunkban keresendő a probléma? Persze, nem szeretném kifecsegni őket, ezért inkább egy kis filozofálásra hívlak titeket.
Itt a tavasz, rügyeznek a fák, süt a nap – keresve se találhatnánk megfelelőbb időpontot ahhoz, hogy megvizsgáljuk és felkutassuk rég nem látott motivációnkat!
A motiváció szó a latin eredetű ’movere’ igéből származik, amelynek jelentése: mozogni, mozgatni. Amikor erről elmélkedtem, összefüggést véltem felfedezni a téli punnyadtság és az ilyenkor általános motiválatlanság között. Talán ha gyakrabban mozgatnánk meg berozsdásodott tagjainkat, több életkedvünk is lenne? No de térjünk vissza a tudomány kitaposott ösvényére.
A motiváció érdekes dolog, kevés embernél terjed ki ugyanis az élet minden területére. Felmerül hát a kérdés: miért tudunk az egyik cselekvésre hatalmas erőt kifejteni, ha más céloktól viszont elmegy az életkedvünk is? (Lásd például focizás kontra fizikafelmérőre való tanulás.)

Ahhoz, hogy a belső motivációinkra rálássunk, hívjuk segítségül a Maslow-piramist. Az elmélet arról szól, hogy általában a piramis alsó szintjein szereplő igényeket részesítjük előnyben. Ha belegondolunk, logikus, hogy éhesen, kialvatlanul, levegőtlen térben nem fogunk tudni megfelelően összpontosítani. Természetesen a dolog összetettebb és személyenként is változó, mégis érdemes alapként tekinteni rá.

Kamaszkori „önmozgósítás”
Tudtad, hogy nagyjából annyi alvásra lenne szükséged, mint kisbabakorodban? Ráadásul az egész hormonháztartásod felborult: az alvást segítő hormonok termelődése csak később kezdődik a nap folyamán, ezért könnyedén fennmaradsz későig, reggel pedig kialvatlanul ébredsz.
Nem csupán a tested, a tudatod is változik. Úgy érezheted, megannyi dolgot kéne rendbe tenned bensődben: újraértelmezni önmagad, a baráti kapcsolataid, újra és újra lejátszani magadban, mit mondott a „crush”-od (és vajon mit gondolhatott, amikor azt mondta, hogy...).
Jogosan mondhatod magadban szüleid „hegyi beszédeire”, hogy kisebb gondod is nagyobb most, mint a tanulás – hiszen olyan érzelmi hullámvasúton ülsz, amihez képest a japán Steel Dragon 2000 a maga 2470 méter hosszával és majd’ száz méter magasságával is csak bakfitty.
Ha legközelebb valakit felhúzol, takarózhatsz azzal, hogy épp komoly változások mennek végre a limbikus rendszeredben – ez az agyterület szabályozza az ösztönös viselkedésmintákat (jó esetben, ugyebár).
 
Motiváció világjárvány idején
Az egyik diákom szavait idézem: „Mindenki a COVID-ot és az online oktatást okolja azért, hogy romlanak a jegyeink, de szerintem ez nem igaz. Nem lehet egy helyzetet okolni, és magunkat felmenteni.” Ha folytatnám a filozofálást, biztosan indokolnám, miért vélem úgy, hogy az igazság valahol félúton lehet. De ezzel olyan hű, de sokra nem mennél, ezért inkább néhány gyakorlati tanáccsal zárom soraim:

  • Avass be másokat a céljaidba! Így motiválhatnak téged, követhetik a fejlődésed, esetleg csatlakozhatnak is hozzád. Még jobb, ha a legjobb barátoddal közösen tűztök ki kihívásokat magatok elé: havi egy kihívás (például: olvass el egy könyvet), mozogj heti kétszer, Duolingózz mindennap negyedórát, édességmentes hét… persze az elmaradhatatlan díjjal a verseny végére. A tippeket ezúton is köszönöm D. Hanna tiniDráMás diáknak.
  • Írd le a célod! Azzal, hogy leírod, valahogy kilép a vágyálmok közül, megvalósíthatóvá válik.
  • Miután megfogalmaztál egy nagyobb célt, bontsd le kisebb lépésekre. Ha azt mondod például, hogy szeretnél jobb tanuló lenni vagy egészségesebben élni, ezek nem megvalósíthatók egyben és egyből, mivel túl távoliak, megfoghatatlanok így. Ha például vesszük a tanulást, lebonthatod a kitűzött célt tantárgyak szerint vagy elérendő jegyekre. 
  • Továbbgondolva végigveheted, hogy ehhez mit kéne tenned napi szinten, milyen eszközökre lehet szükséged, azokat hogyan szerezheted meg stb. Ezek a kisebb célok sokkal jobban értelmezhetők az agy számára, így a megvalósíthatatlanra való törekvés helyett az apróbb célok elérése sikerélménnyé válik (igen, néha nyugodtan vállon veregetheted magad azért is, ha felkeltél az ágyból!).  
  • Végül a legfontosabb: az első lépést tedd meg ma! Mindnyájan tudjuk, hogy a halogatás a célok elérésének legnagyobb ellensége.

Ha pedig szeretnél egy igazán inspiráló embertől tanulni, nézd meg a The last dance című minisorozatot. A lányokat se tántorítsa el, hogy a tíz rész a Bulls világhírű kosarasáról, Michael Jordanről és csapatáról szól, hiszen ennél jóval több van benne. Ha nem hiszitek, járjatok utána!

Megjelent a Cimbora 2021/3-as számában
 

Tan-terem

Nádasdi Csilla Emese

Tan-terem

KamaszOk

Tavaly májusban olvastam, és a mai napig dolgozik bennem egy gondolat, amit Feldmár András ír egy cikk végén: „…annyit mindenképpen meg kéne tanulnunk, hogy mire a következő karanténra lesz szükség, legyen már egy otthonunk, ahol szívesen vagyunk, olyannal, akit a legjobban szeretünk.”

Read More