Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Amikor a kép elkezdi saját életét élni

A szín-téren Sally Mann

Színtér

„Ha nincs rejtelmesség a fényképedben, ne fáradj to­vább, inkább ne is készítsd el.”
„Gyönyörű képeket szeretnék készíteni, de úgy, hogy legyenek életerővel telítettek.”
Sally Mann

Amikor a kép elkezdi saját életét élni
Képek forrása: www.sallymann.com

Lexingtonban született, és jelenleg is ott él család­jával a művész, akinek kedvenc témája – a misztikus déli tájak, földek, romok és fák fényképezése mellett – saját gyermekei növekedésének megörökítése volt.
Tájképeivel „egyenesen a mély, sötét Dél szívébe akart hatolni” – vallja egyik interjújában, ahol azt is elmesé­li, hogy pályája elején művészi munkáját a szabad­ úszóként végzett megbízásokból fedezte, még a helyi
katonai akadémiának is dolgozott. Sally Mann édes­apjától kapta első fotógépeit, aki orvosként Kandinszky-képeket is gyűjtött. Érdekes, hogy a saját gyerekeik fotózását generációról generációra vitték tovább az egzotikus farmon élő Mann-dinasztia tag­jai. Sallyt családi fotókon örökítette meg édesapja, a természeti környezetben, játék közben, aztán amikor saját gyerekei születtek, már ő állt a kamera mögött, és a kicsik váltak a modelljeivé.
„Gyermekeim aktív résztvevői voltak, és még mindig azok, a körülöttük zajló kreatív életnek. A művészet je­len van a mindennapjainkban, a ház körüli kert közös megtervezésében. Együtt döntjük el azt is, hogy milyen képeket teszünk a falakra, mint ahogy a halloweeni tökök elkészítése is kollektív munka. Művészi tevékenység­re kényszeríteni gyerekeket nem lehet – ezt azok, akik szülők, jól tudják –, nem kapcsolódnak be a munkába, ha nem éreznek vágyat, késztetést arra, hogy részesei legyenek az alkotásnak. Ők mindig tudták, hogy mitől fog működni egy kép, milyen mozdulattól vagy pillantástól lesz kifejezőbb. Nem én emeltem ki ezeket a pillanatokat a mindennapi életünkből, hanem tőlük kaptam aján­dékba. Erre gondoljanak, amikor elemezgetni kezdik a
képeket.” – mondta Sally Mann egy interjúban.
A Művészet a 21. században című dokumentumfilm rendezői, a fontosabb nemzetközi kortárs művészek bemutatása mellett, az amerikai Sally Mann-ról is ké­szítettek portrét, amelyben a ma már felnőtt gyerekeit is megszólaltatták. Jessie, Emmett és Virginia elmesél­ték: azt az időszakot, amikor ezek a fotók készültek, intenzíven élték meg. Nehéznek, de egyben csodálatos élménynek tartják, hogy művész édesanyjuk van.
„Spontánul viszonyulok a fényképezéshez. Saját gyer­mekeimet fotóztam, de nem azért, mert különösen érde­kelt volna ez a fotótéma, egyszerűen ők voltak ott és én velük dolgoztam” – mondja a portréfilm­ben Sally Mann, aki fekete-fehér képeket ké­szít papírra, üvegre, nagyméretű géppel, használt lencsékkel, rengeteg ritka kémiai anyaggal kísérletez­getve a munkafolyamat során, innen a sok szellemsze­rű, misztikus folt, torzulás, karc a képeken. De mindez tudatos: „Adja az Isten, hogy egy picit elrontsam a képet, hiszen ez az, amitől igazán érdekes lesz majd”. Így válik a véletlen az alkotási folyamat fontos elemévé.
Az Immediate Family című sorozat munkái nyaran­ta készültek, olyankor kedvez az időjárás a fényképe­zésnek, jó a fény, vidámak a gyerekek, vág az agyuk a hosszú napszakaszban. Sally módszere egy festőéhez hasonlít. Minden nap volt meló, modelljei mozdulatla­nul pózoltak, és csendben követték a fotós utasításait.
Sokszor használt vázlatokat, amelyekhez számtalan változatot kipróbált. Az év hátralevő részében pedig labormunka folyt, nagyítások és nyomtatás. Munka­ módszeréről így vall a közönség előtt: „Olyan, mint kí­gyót idomítani. Mert a veszély, de ugyanakkor a termé­szetfölötti érzés elérésének a lehetősége is benne van.”

Emmet utolsó aktképe, 1987

Emmet utolsó aktképe, 1987

Az 1987-es, Emmett utolsó aktképe című, 50 x 60 cm-s felvételről a felnőtt Emmett azt meséli, hogy sokszor visszajártak, több napsza­kaszban is arra a partra, és számtalan képet készítettek, hogy meg­közelítsék azt az álomképszerűséget, amelyet a fények és a helyszín, a folyó, a fák, a tükröződés nyújtottak, és amelynek a megörökítésére vágytak. Mindezt ahhoz a intenzitáshoz, felfokozottsághoz akarták társítani, amelyet ez a sajátos, vízre tett kézmozdulat és tekintet – a Mann-családtagok jellegzetes ismertetőjele – adhat.

Virginia 6 évesen, 1991

Virginia 6 évesen, 1991

A Virginia 6 évesen (1991) című képről vidáman mesélik, hogy Emmett keze ismét benne van a munkában. Csakhogy ő nem látszik, pár méterrel fennebb, jobb irány­ból egy evezővel produkál enyhe hullámokat, hogy kialakuljon az a csodálatos pár­huzam, kommunikáció a gondosan a testre tapasztott göndör hajtincsek és a víz hullámai, illetve a csúcsosodó, összetett fejdíszt formáló kezek és a vízre vetülő, hasonló fák képe között. Ezt a helyzetet is addig próbálgatták, hogy többször megszáradt a haj és újra kellett vizezni, míg végre megszülethetett a csodálatos kép.

Steven Cantor rendező 1993-ban készített rövidfilmet a fotóművészről Blood Ties - The Life and Work of Sally Mann (Családi kötődések - Sally Mann élete és munkássága) cím­mel, alkotását abban az évben Oscar-díjra jelölték. A Time magazin 2001-ben az Év Fotósának kiáltotta ki Sallyt, akinek munkáit fellelhetjük fontosabb állandó gyűjtemé­nyekben is, mint például: a Metropolitan Museum of Art, a Whitney Museum of American Art, a Museum of Fine Arts, Boston és a Museum of Modern Art, New York.
Sally elnyerte többek közt a Guggenheim és a Nemzeti Művészeti Alapítvány ösztöndíját.
 

Megjelent a Cimbora 2008/6-os számában

Átfestett históriák

Vetró-Bodoni Barnabás

Átfestett históriák

A szín-téren Zhang Xiaogang kínai festőművész

Színtér

„A brit kísérleti művész, Eduardo Paolozzi könyvében olvastam egyszer néhány gondolatot, ami nagyon hatott rám. Azt írja, hogy az embernek nagyon könnyen jöhet igazán jó ötlete, de pont olyan könnyen el is szúrhatja, ha rossz kifejezési eszközt választ hozzá. Vagy lehetnek megfelelő eszközei, de letisztult ötlet nélkül nem sokra megy." Zhang Xiaogang

Read More
Az én művészetem maga az élet

Vetró-Bodoni Barnabás

Az én művészetem maga az élet

A szín-téren Marcel Duchamp

Színtér

„A művész létrehoz valamit, s egy napon a közönség – a néző közbelépésével, közvetítésével – elismeri, s így később az utókorra hagyományozódik. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy végül is e két pólus eredményeként jön létre a mű. Az egyik póluson áll az, aki alkotja, a másikon az, aki nézi. Annak, aki nézi, én nagyobb jelentőséget tulajdonítok, mint annak, aki csinálta. Természetesen egy művész sem fogadja el ezt a magyarázatot.” (Marcel Duchamp)

Read More
Álom-repülések és mágikus lencsék

Vetró-Bodoni Barnabás

Álom-repülések és mágikus lencsék

A szín-téren Jan von Holleben

Színtér

„Hiszem azt, hogy az életben megtanulhatunk mindent, ami megtanulható, játék által, játszva. «Nem kell túl komolyan venni, hisz csak egy játék», de később, miután vége van, ne felejtsd kritizálni és elemezni azt, hogy megértsd, mi is történt valójában. Nekem ez nagyon jól működik.” (Jan von Holleben)

Read More
A pop art provokatív hercege

Vetró-Bodoni Barnabás

A pop art provokatív hercege

A szín-téren Andy Warhol

Színtér

„Művész az, aki olyan dolgokat hoz létre, amire egyáltalán nincs szüksége senkinek, de ő valamilyen okból kifolyólag úgy gondolja, jó ötlet lenne eladni őket” (Andy Warhol)

Read More