Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Dóka Péter: A kék hajú lány

Cimbi olvasólámpája

Dóka Péter: A kék hajú lány
Forrás: bookline.hu

Dóka Péter
A kék hajú lány
Móra, 2013

Olivér története nem éppen szokványos helyszínen zajlik: a regény helyszíne egy gyerekkórház, ahová azért kerül Olivér, mert születésnapján lezuhan egy magas fáról.

A regény a kinti világtól elzárt közegben zajlik, ahová mindenki magával viszi rejtegetett érzéseit, titkait. Azért is tetszett meg ez a történet, mert felidézte bennem, amikor hetedikes koromban kórházba kerültem, és egy kórterembe fektettek egy román és a roma lánnyal, de egy kétéves kisfiú is anyukájának fogadott. 

„A zuhanás olyan, mint a repülés, csak jobban fáj.”

Olivérnek nincsenek barátai, ragaszkodik plüsspatkányához, családja sem érti meg, viszont a kórházban barátokra talál: előbb megfigyelő, majd segítő lesz. A regényben élesen rajzolódnak ki az emberi sorsok, találkozások, félelmek és vágyak. Olivér mindenkinek igyekszik segíteni, de végül leginkább a kékhajú Mirát szeretné megmenteni, aki halálfélelmét vámpírrajzaiban próbálja feloldani.

A könyv, tematikáját tekintve, ahhoz a vonulathoz tartozik, amely a viselkedési és/vagy pszichés zavarokkal küzdő gyermekek történeteit írja meg, teszi megközelíthetővé. Olivérnek nemcsak a keze törik össze a zuhanáskor, hanem néha sötét alagutat lát, amely beszippantja, magához hívja. A kórházban mégis megszabadul önsajnálatától, és a rájuk fordított figyelmével segít a betegeknek meggyógyulni (egy anorexiás és egy evésfüggő srácnak, egy társfüggő kamasznak és egy magányos öregembernek, akit nem látogat meg az unokája).

A segítségnyújtás önsegítő is Olivér számára, az viszont kérdés marad, hogy képes lesz-e Mirának is elhozni a gyógyulás csodáját, hiszen ők ketten annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy talán ez már meghaladja Olivér „képességét”.

Megjelent a Cimbora 2016/5-ös számában

Pörög a természet, pörögjünk mi is

Jakab Villő Hanga

Pörög a természet, pörögjünk mi is

Cimbi olvasólámpája

Szokás mondani, hogy a tavasz az újrakezdés időszaka: én szeretem azt hinni, hogy már az ősz is az. Ami viszont kétségtelen: a tavasztól bepörög a természet, hát pörögjünk mi is – kalanddal, rejtéllyel, barátokkal, ismeretlennel és ismerkedéssel.

Read More
Fiútörténetek kicsit másképp

Jakab Villő Hanga

Fiútörténetek kicsit másképp

Cimbi olvasólámpája

Sorozatunk új részében az az izgalmas, hogy – különlegességként – a kiválasztott könyvek mellett egy témába vágó filmet is ajánlani fog. Iskolai bántalmazásról, netes megfélemlítésről, illetve a serdülőkor és a felnőttkor között húzódó határ átlépéséről lesz szó az alábbiakban.

Read More
Szakács Eszter: A szelek tornya

Jakab Villő Hanga

Szakács Eszter: A szelek tornya

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016 „Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.”

Read More