Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinek

Cimbi olvasólámpája

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinek
forrás: libri.hu

Elekes Dóra
A muter meg a dzsinnek
Csimota, 2015

Mit jelenthet az, hogy anyát elrabolják a dzsinnek? Elekes Dóra regényének főhőse egy kamasz lány, akinek anyja időnként a dzsinnek, azaz az alkohol rabja. A helyzet feldolgozhatatlanságát jelzi, hogy a lány inkább a dzsinnekre tereli a felelősséget az anyjáról: neki pedig nem marad más, mint a humorérzéke, és hogy gondoskodjon az anyjáról, aki sokszor magánkívül van. Ez a könyv nem tét nélküli: a kislány története felkavaró és megrázó, olyan témáról szól, amely tabunak számít társadalmunkban, s emiatt sok fiatal marad egyedül az általa megéltekkel.

Az elbeszélő nem sajnálja és nem is sajnáltatja magát – számára adott a helyzet, amit megél, ő benne van, szenvtelen, néha vicces. Ettől nekünk, olvasóknak csak nehezebb a helyzetünk. Mészáros Márton irodalomtörténész írta a könyv kapcsán, hogy narrátora „a lehető legtermészetesebben jár-kel ezen a határvidéken, teljességgel mentes marad minden pátosztól. Csak az olvasó torkában növekszik valami.

A történet egyik kérdése, hogy ki vagy mi az, aki vagy ami segíthet a főszereplőnek, hogy elkerülje az anyja nyomdokaiba való sodródást? Talán segíthetne, ha olvashatná A muter meg a dzsinneket?...

Megjelent a Cimbora 2016/3-as számában

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Jakab Villő Hanga

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

Cimbi olvasólámpája

Illusztrálta: Gilicze Gergő Kolibri, Budapest, 2016 „Persze, jogos a kérdés, hogy mit lehet látni egy világítótoronyból az óceán közepén? De az a helyzet, hogy minél kevesebbet látsz, annál többet veszel észre.”

Read More
Szakács Eszter: A szelek tornya

Jakab Villő Hanga

Szakács Eszter: A szelek tornya

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016 „Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.”

Read More