Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

James Lecesne: Trevor

Cimbi olvasólámpája

James Lecesne: Trevor
forrás: moly.hu

James Lecesne
Trevor
Tilos az Á Könyvek, 2014

„A ház előtt feküdtem a füvön, és egyértelműen egy kés állt ki a hátamból.” – ez a könyv első mondata.

James Lecesne színész, író, forgatókönyvíró és LMBT-aktivista Trevor című, mindössze kilencvenhat oldalas könyvében olyan témát boncolgat, amely kis hazánkban komoly tabunak számít, és amivel a fiataloknak emiatt sokszor maguknak kell megküzdeniük.

Trevor más – ez derül ki a könyvből, és az, hogy a többieket zavarja ez a másság: zavarja őket, hogy Trevor művész szeretne lenni, aki megváltoztatja a világot, de nem szeret sportolni, vagy hogy Lady Gaga a példaképe.

Trevornak olyan érzésekkel kell tizenhárom évesen megküzdenie, amelyek megnehezítik mindennapjait. A társak kirekesztő magatartása, az internetes zaklatás naponta egyre több gyermek életét teszi elviselhetetlenné, ezt követhetjük nyomon Trevor mindennapjaiban is. Ez az elkeserítő küzdelem az, amitől az önmegismerés és -elfogadás felé vezető út a végső kilátástalanság, az öngyilkosság felé vezetővé válik.

„Vagy mondhatnám, hogy szövetségesük vagyok. Megkérdeztem, miért van egyáltalán szükségem címkékre, miért kéne bármi másként meghatároznom magam, mint hogy én vagyok Trevor. Az nem elég?” (52. o.)

Az az érzésem, a könyv csupán felvillant egy világot, amelyben nagyon sebezhetőek a fiatalok, megmutatja Trevort, a szüleit, de az iskolatársak és a tanárok reakcióját is. Nyitottsága az együttérzés és egymás elfogadása felé rajzol egy jókora nyilat.

Megjelent a Cimbora 2016/4-es számában

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Jakab Villő Hanga

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Cimbi olvasólámpája

„Aki elolvassa Carlo történetét, nagyon sok olyan dolgot megérthet, amit eddig csak borzadva, idegenkedve szemlélt.” (Böszörményi Gyula)

Read More
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Jakab Villő Hanga

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Cimbi olvasólámpája

Pagony Kiadó, Budapest, 2016 „– Anti, gondold végig, hogy azzal, amit mondasz, megbántasz-e valakit. Aztán gondold végig, hogy ha nem mondod el, azzal kit bántasz meg. És végül gondold meg azt is, miért fontos, hogy kiderüljön az igazság.”

Read More