Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Két korosztály, két történet

Cimbi olvasólámpája

A szembenézés sohasem egyszerű harc, és nem is mindig olyan, mint a mesében, hogy a jó elnyeri megérdemelt jutalmát. Ez a két könyv mégis arról szól, hogy ha rázós változások is történnek velünk, érdemes kitartással és humorral megpróbálni leküzdeni a nehézséget. Néha nem könnyű, máskor meg elég vicces.

Két korosztály, két történet
forrás: moly.hu

PAOLA ZANNONER
Célvonal
Ez a mi második születésünk
Móra Könyvkiadó, 2011
(korosztály: 14+)

Leo focista, mindene a sport: élete nagy napján arra készül, hogy végre áttörést érjen el, hogy felfedezzék, ehelyett valami egészen más történik vele, ami szintén felforgatja az életét. Egy baleset következtében lebénul, így a történet további része új életének felfedezéséről szól. A könyv elbeszélésmódja nem sajnálkozó, nem szánalommal mutatja be a srác küzdelmét, hanem olyan útkeresésként, amelyben van lehetőség. Szerencsére Leo nem marad egyedül. Bár apját leköti a gyógymód felkutatása, anyja pedig aggodalmával túlfélti a fiút, edzője és az osztálytársa, Viola, aki maga is sportoló, segítenek neki új célokat találni. „Hiába rövid, hiába volt egy kis hiányérzetem a végén, hogy nem kaptam többet Leo és Viola közös életéből, attól még ez az egyik legmotiválóbb könyv, amit az utóbbi időben olvastam! Röviden és tömören felvázolja a szenvedést, a küzdelmet, a hit és az akaraterő fontosságát. Talán az, hogy ennyire rövid, még előny is, hisz nem biztos, hogy a célkorosztály vevő a hosszú szenvedésre, de így legalább olyan is kezébe veszi, aki egyébként nem tenné a témája miatt. Nagyon, de nagyon ajánlom mindenkinek!” (forrás: Szimiriza – moly.hu)

TÓTH KRISZTINA
Anyát megoperálták
Móra Könyvkiadó, 2015
(korosztály: 6–10)
forrás: moly.hu
forrás: moly.hu

Mi van, ha valaki megbetegszik a családban, mi van, ha éppen az egyik szülő az, aki nehéz időszakon megy át? Amikor 5-6 éves koromban megműtötték az én anyámat, a bátyám egy agyagszobrot készített neki, azzal vártuk haza. A szobrocska hóna alatt tartotta a fejét, másik kezében tábla volt: „Segítség, félek a műtéttől, levágják a fejem.” Persze, nem vágták le a fejét – mi humorral oldottuk a hangulatot, ahogyan Tóth Krisztina is ezt teszi, amikor a kislány főszereplő szerepébe bújva elmeséli az anya betegségtörténetét.

„Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk. Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett. A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta.”
Megjelent a Cimbora 2017/2-es számában

Fiútörténetek kicsit másképp

Jakab Villő Hanga

Fiútörténetek kicsit másképp

Cimbi olvasólámpája

Sorozatunk új részében az az izgalmas, hogy – különlegességként – a kiválasztott könyvek mellett egy témába vágó filmet is ajánlani fog. Iskolai bántalmazásról, netes megfélemlítésről, illetve a serdülőkor és a felnőttkor között húzódó határ átlépéséről lesz szó az alábbiakban.

Read More
Odaát

Jakab Villő Hanga

Odaát

Zágoni Balázs Fekete fény című sorozatának második, befejező része

Cimbi olvasólámpája

Számos kérdés megválaszolatlanul marad, Viknek pedig menekülnie kell a Városból – ezzel zárul a Fekete fény első része, A Gömb, és valahonnan innen indul tovább a második, befejező rész is. Az első hang, amelyet hallunk a frissen megjelent kötetben, az Odaátban, nem a Vikké, hanem a barátnőjéé. A közelmúlt eseményeit Ajla szemszögéből látjuk először, ő azonban, az olvasóhoz hasonlóan, nem tudja, hogy merre lehet Vik.

Read More
Könyvek, amelyek az emberi elmébe érnek

Jakab Villő Hanga

Könyvek, amelyek az emberi elmébe érnek

Cimbi olvasólámpája

Egyik legmeghatározóbb fiatalkori olvasmányom a Virágot Algernonnak (Daniel Keyes) volt, egy srácról szól, aki szellemi fogyatékos, de aztán egy új gyógyszer segítségével zsenivé válik, majd újra leépül. A regény írásmódjában is tükrözi a fiú szellemi képességeit, majd a képességei leépülését és a szörnyű szembesülést saját helyzetével. Gyakran eszembe jut a könyv utolsó mondata, amely magába sűríti az összes érzést, amelyen átvezetett a történet, és mindazt, amit az emberekről tanultam a főhőstől, Charlie Gordontól. Olyan kortárs ifjúsági könyvek következnek, amelyek a Virágot Algernonnak című regényhez hasonlóan az emberi elme rejtett részeiig is elérnek, és új világokat tárnak fel.

Read More
1943: Három történet a holokausztról

Jakab Villő Hanga

1943: Három történet a holokausztról

Cimbi olvasólámpája

Hiába próbálom megtalálni az első meghatározó olvasmányélményem a holokausztról, nem sikerül. Könyvtárból kölcsönöztem és az eseményeknél erősebben képek maradtak meg bennem: egy kisfiú, aki egyedül, családja nélkül bujkál a kiüresedett gettóban, elhagyott lakásokban keresi a túléléshez szükséges ételt, eszközöket. Egy magas létrát látok, amin bújóhelyére, egy padlásra húzódott meg, és egy német tisztet, aki elkaphatta volna, de megkegyelmezett. Így emlékszem, de lehet, hogy nem is így volt. És az is lehet, hogy amíg az Olvasólámpát írtam, rátaláltam a regényre, és már az ajánlottak között van.

Read More