Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Ki menti meg a kérges szívű öregembereket karácsonyestén?

Cimbi olvasólámpája

A mese egyedi eredettörténet a karácsony keletkezéséről, de kalandok sorozata is, amelyek főhőse maga a fiú, akit Karácsonynak hívnak...  három könyv, amely melegséget hoz az ünnepbe.

Ki menti meg a kérges szívű öregembereket karácsonyestén?
Forrás: moly.hu

A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Matt Haig
Kolibri, 2016

Van, aki a 2016-os év karácsonyi slágereként tartja számon Nikolas történetét, aki egy finn favágó kisfiából lesz a Mikulássá, azaz Karácsony apóvá. A mese egyedi eredettörténet a karácsony keletkezéséről, de kalandok sorozata is, amelyek főhőse maga a fiú, akit Karácsonynak hívnak. Miközben Nikolas számos életveszélyes kalandon megy keresztül, hogy megtalálja eltűnt édesapját, önmagát is megismeri. A legkíváncsibbak még azt azt is megtudhatják, miért nem fázik a Mikulás.
A történet erénye a fordulatos sztori, de mindezt színezik a vicces figurák, a szerző humora és az, hogy mindig jókor keveri a mosolyt a könnyekkel.
„Ha úgy érzed, nem vagy még túl öreg a karácsonyi történetekhez, ha nem rettensz meg a magasságtól és egy kis koboldhányástól, ha tudni akarod, mi az a puplepász, és hogyan működik az óhajtósóhajtás, akkor pattanj fel a szánra, és szerezd be a könyvet, különben még meggyűlik a bajod a meseglimpikkel!”
A meseregény rajongói 2017-ben fellélegezhettek, mert a történet folytatódott, A lány, aki megmenti a karácsonyt című résszel, végül idén, harmadikként, a Karácsony apó és a csokitojással egészült ki, melynek főhőse Amelia, éppen Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott lánya. Ameliának nincs könnyű dolga sem a sztársággal, sem a koboldfalvi gyerekkorral, hát még a féltékeny Húsvéti Nyúllal...

Nesbo (Pukipor 5.) karácsonyi kalandjait és az új Haig-könyvet (A fiú, akit Karácsonynak hívnak záró része) ideális karácsonyi ajándéknak gondolja 5-8. osztályosok számára Balázs Eszter Anna, a Kolibri főszerkesztője. A kamaszoknak a nagy holland klasszikust, Tiuri lovag kalandjait (Tonke Dragt: A nagy vadon titkai), vagy Molnár Zsófi fordításában a Tükörjárók történetét ajánlja. ( prae.hu)

 

A tündér csizmája
Gimesi Dóra
Pagony, 2018

Forrás: libri.hu

Forrás: libri.hu

„A tündéreknek nem az a dolga, hogy kérges szívű öregembereket mentsenek meg karácsony este?”
Gimesi Dóra legújabb meséjében nem csak a valós és a képzeletbeli keveredik, hanem a hagyományos mese és az általunk ismert valóság is frissítően hat egymásra.
„Volt egyszer a világon egy híres-neves cipészmester. Egy aprócska város aprócska utcájában volt a műhelye, ott kalapált, szabott-varrt, sarkalt, javítgatott, reparált naphosszat. Nem volt az a letört sarok, az a lekopott cipőorr, amit helyre ne hozott volna egy szempillantás alatt, de legjobban mégis azt szerette, ha méretre kellett cipőt készítenie” – kezdődik a történet.
A főszereplő nem egy király és három fia, akikre királyságát hagyná, hanem egy öreg cipész, akitől mesterségét fiai nem szeretnék átvenni. Két fia olyan jelenkori foglalkozást választ, mint a bankár és a focista, a harmadik pedig egy királykisasszonyt vesz el feleségül, és boldogan semmit tesz.
A teljesen elszomorodott suszter nem akar többé cipőt készíteni. De ki fogja megvarrni a hétmérföldes csizmát karácsony előtt a suszter ajtaján bezörgető, csipkébe öltözött, a repüléstől kifáradt tündérnek, aki szeretne világot látni?

Kovács Eszter, a Pagony Kiadó tulajdonos-főszerkesztője bőven sorolja a tizenéveseket megszólító regényeket, amelyek akár a karácsonyfa alatt is jól megférnek. Szabó T. Anna – Rófusz Kinga: Adventi kalendárium, Gimesi Dóra – Szegedi Katalin: A tündér csizmája, amely tökéletes karácsonyi mese, Molnár T. Eszter – Molnár Jacqueline színpompás és szomorúan aktuális (hajléktalan főszereplővel bíró) meseregénye, a Kóbor szálló. (prae.hu)

A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
Alex T. Smith
Manó Könyvek, 2018

Forrás: Facebook/Manó könyvek

Forrás: Facebook/Manó könyvek

A könyv megható története azzal indul, hogy a szüleinek december 24-én estig segítkező Olivér csak utolsó percen tudja feladni levelét a Mikulásnak, amit aztán a szél kifúj a postaládából. Nem egy jótevő tündérkeresztanya segít neki, hanem egy olvasni is tudó egér, Fülöp vállalja, hogy eljuttatja a kisfiú levelét a Mikulásnak.
A „minden napra egy történet” elv szerint szerveződik a könyv: „24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre” – olvasható a fülszövegében. Az egyes részek között pedig kis feladatokat is megfogalmaz a szerző, amelyek lépésről lépésre teremtik meg az ünnepi hangulatot. A bájos humort olyan figurák garantálják, mint a tisztaságmániás patkány, az urizáló házi macska, az ünnepi hangulatot pedig nem csak a szavak, hanem a képi világ is jól megteremti.

 Megjelent a Cimbora 2018/8-as számában