Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Cimbi olvasólámpája

Pagony Kiadó, Budapest, 2016

„– Anti, gondold végig, hogy azzal, amit mondasz, megbántasz-e valakit. Aztán gondold végig, hogy ha nem mondod el, azzal kit bántasz meg. És végül gondold meg azt is, miért fontos, hogy kiderüljön az igazság.”

Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Forrás: pagony.hu

Egy pillanat alatt történhet meg az, ami egy életen át tartó sebet okoz. Nem könnyű felnőtt szerzőnek belelátnia a fiatalok iskolai és közösségi életébe, a kegyetlenkedésekbe, amelyek gyakran csinálnak egyik gyermekből áldozatot, a másikból bántalmazót. Weber Anikó tanárként és publicistaként saját tapasztalataira támaszkodva ír első könyvében a nehezen emészthető történetről. Az iskolai bántalmazáskor nem csak a kigúnyolt, kicsúfolt, megalázott fiatal fél beszélni, sokszor a szemtanúk is tartanak attól, hogy ha kiállnak, maguk kerülhetnek a kipécézett szerepébe. A hallgatás helyett beszél ez a könyv.
Röviden a regény kiinduló sztorija: egy gyermeket suli után a sötét osztályteremben ismeretlen osztálytársai megaláznak és lefotóznak; a kép felkerül az osztály Facebook-oldalára, másnap kitör a botrány, az osztályfőnök tombol, de sem a tettesek, sem a megalázott osztálytárs személye nem ismert.


„A tanárnő gyanakodva fürkészte, de nem szólt semmit. Ahogy mások sem. Tulajdonképpen évek óta senki sem mondta a szemébe, hogy cigány. Mégis mindig ott volt a levegőben. A mondat végén elharapott szavakban és abban a körülményeskedésben, ahogy egy-egy tanár vagy diák hozzá szólt, ha valami történt. Mert ha Lili hazudott, ha Domi verekedett, ha Balázs beszólt, akkor rosszak voltak. Ha ő tette valamelyiket, akkor cigány volt. És míg a rosszaságot abba lehetett hagyni, ezt nem.”


A regény lazán kapcsolódó fejezeteiben tíz gyermek szemszögéből követhetjük a történetet, így a sűrű nézőpontváltás folyamatosan fenntartja az olvasó érdeklődését. A részek úgy válnak egésszé, hogy az nemcsak a bántalmazás esetéhez visz közel, hanem az egyes szereplők bonyolult és sokszor problémás családi hátteréhez is: így derül ki, hogy aki látszólag menő az osztályban, maga is szorong és küzd saját félelmeivel.

Szakács Eszter: A szelek tornya

Jakab Villő Hanga

Szakács Eszter: A szelek tornya

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016 „Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.”

Read More
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei

Jakab Villő Hanga

Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei

Cimbi olvasólámpája

Ciceró, Budapest, 2016 A Lúna gyermekei legendateremtő regény, amely a gólyákról szóló ismereteinket fogalmazza át egy mitikus mesevilágba. A történetben emberi tulajdonságú gólyák tartanak Afrika felé, de kiderül az is, hogyan fűződik hozzájuk a gyermekhozás mítosza, vagy az, hogy miért repülik át évente kétszer a világot.

Read More
1943: Három történet a holokausztról

Jakab Villő Hanga

1943: Három történet a holokausztról

Cimbi olvasólámpája

Hiába próbálom megtalálni az első meghatározó olvasmányélményem a holokausztról, nem sikerül. Könyvtárból kölcsönöztem és az eseményeknél erősebben képek maradtak meg bennem: egy kisfiú, aki egyedül, családja nélkül bujkál a kiüresedett gettóban, elhagyott lakásokban keresi a túléléshez szükséges ételt, eszközöket. Egy magas létrát látok, amin bújóhelyére, egy padlásra húzódott meg, és egy német tisztet, aki elkaphatta volna, de megkegyelmezett. Így emlékszem, de lehet, hogy nem is így volt. És az is lehet, hogy amíg az Olvasólámpát írtam, rátaláltam a regényre, és már az ajánlottak között van.

Read More