Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Hogyan ápoljuk barátságainkat?

KamaszOk

Amikor barátságainkra gondolunk, hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, amit a másiktól elvárunk, és kevesebb a hangsúly azon, amit nekünk kell beletennünk a kapcsolatba annak érdekében, hogy működőképes maradjon.

Hogyan ápoljuk barátságainkat?
Kép: Unsplash

Make friends – avagy a kapcsolatok nem maguktól születnek
A kapcsolat fenntartása energiát igényel, ezért érdemes elgondolkodni, hogy melyek azok a kapcsolataink, amelyekbe megéri energiát fektetni. Vannak-e olyan távolabbi, ismerősi-haveri viszonyaink, amelyeket érdemes lenne mélyíteni vagy olyan barátságaink, amelyekbe talán csak mi teszünk plusz energiát?

Kapcsolódás
Csalóka világban élünk, hiszen az internetnek hála úgy érezhetjük, folyamatosan össze vagyunk kapcsolva ismerőseinkkel, de két óra csetelés nem lehet annyira mély, mint két óra szóban történő beszélgetés. Ha nem is éltek egy városban vagy jártok egy iskolába, akkor is fontos, hogy időről időre tájékoztassátok egymást. Személy szerint a hangüzenetekben való kommunikációt sokkal hatásosabbnak tapasztaltam meg a messzebb élő barátaim kapcsán, hiszen a boltba menet is el tudom mesélni néhány percben, ha valami fontos történt velem.

Érdeklődj felőle
Mindenkinek jól esik, ha érdeklődnek felőle. Az egyszerű „hogy vagy” kérdések azonban azt a látszatot kelthetik, hogy nem fektetsz elegendő energiát a kérdésfeltevésbe sem (nemhogy a kapcsolatba). Különösen jó érzés, ha megosztottál valamit a barátoddal, például, hogy randevúd lesz, és néhány órával-nappal később érdeklődik, hogyan sikerült.

Közös élmények
A kapcsolatot hosszú távon a közös élmények éltetik. Közös történetek, sztorik lesznek a gyökerei a kapcsolatnak – és ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy  fantasztikus vagy borzalmas volt az, amit együtt átéltetek, sőt, általában az utóbbiakból lesznek a legjobb történetek.

Adok-kapok egyensúlya
A barátságok (és a szerelmek is) akkor működnek flottul és kiegyensúlyozottan, ha a felek egyenlőnek érzik magukat benne, vagyis, az adok-kapok egyensúlyban van. Nem pusztán tárgyi dolgokra érthető ez az adás-kapás, sőt, lehet időt, energiát, figyelmet, programkezdeményezést, támogatást, tanácsadást is ajándékozni… Voltaképp, a fenti összes pontot szemlélheted ebből a szempontból is: hányszor kezdeményezel te találkát és hányszor ő? Ha beszélgettek, ki mesél, és ki az, aki inkább kérdez? Fontos kiemelni, hogy nem patikamérlegen egyenlítődik ki a kapcsolatotok, hanem az összkép fog számítani. Ha úgy érzed, te teszel többet a kapcsolatba, akkor légy egy kicsit türelmes, hogy a barátodnak is legyen lehetősége visszaadni.

Néhány tipp libikókázáshoz:
+ Ha kérsz, és ezért kapsz a másiktól bármit, érdemes viszonozni valahogy.
+ Ha nyomasztó, hogy a másik túl sokat kér tőled, kezd el te is kérni.
+ Ha nyomasztó, hogy a másik elhalmoz, lehet, hogy jobb, ha elkezdesz adni.