Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Irány az Élet!

KamaszOk

Szinusz-koszinusz, életrajzi adatok, a világ működésének szabályszerűségei – mind-mind fontos tudáselemek ahhoz, hogy az iskolát befejezzük. Arról azonban igencsak ritkán esik szó, milyen dolgokra lenne érdemes figyelni ahhoz, hogy az egyetemről kikerülve sikeresen indulhassunk el a nagybetűs életbe. Szakértőt kérdeztünk a munkavállalás rejtelmeiről, buktatóiról és lehetőségeiről.

Irány az Élet!
Képek forrása: unsplash.com

Novák Gréta karrier-tanácsadó és márkamenedzser. Jelenlegi munkájából fakadóan pontosan tudja, milyen tulajdonságokat keresnek a leendő munkavállalók. Arról kérdeztem, milyen tippeket ajánl pályaválasztás előtt álló kamaszoknak.
– Nem annyira meghatározó, hogy milyen szakra mész, mint azt az emberek gondolják – kezdi Gréta. És természetesen nem az orvosokra vagy ügyvédekre gondol, hanem az alkalmazottakat kereső cégekre, amelyek  elsősorban arról érdeklődnek, az egyetem (vagy akár már a középiskola) mellett mivel foglalkoztál. A felgyorsult életvitel ugyanis a munkaerőpiacon is tetten érhető: manapság nem akkor kezdődik a szakmai pályafutásod, miután a kezedbe kaptad a diplomád, és elkezdhetsz valahol dolgozni.
 
Szakmai gyakorlat egy pályakezdőnél?
A cégek azt figyelik, mennyire voltál aktív az iskola mellett. Ragadj meg hát minden lehetőséget: diáktanács, az iskola lapja, különböző szakkörök minden iskolában, településen akadnak.
Külföldön bevett szokás, hogy a fiatalok középiskola mellett is elkezdenek önkénteskedni, vagy gyakornoki posztra pályáznak egy számukra szimpatikus céghez vagy szervezethez.

Keress te is olyan ügyeket, amelyek mögé szívesen beállnál, a legtöbb helyen örömmel fogadják a segítséget! Így olyan új helyzetekben próbálhatod ki magad, amelyek tágítják az önmagadról alkotott képedet.
Nem feltétel, hogy ez konkrétan a leendő szakmád felé vezessen, összességében minden ilyen tapasztalat építő hatással bír a személyiségedre. Jól működsz csapatban? Stresszes helyzetben is képes vagy felelős döntéseket hozni? Örömödet leled abban, ha meghallgathatsz másokat? Te rajzoltad a plakátokat és rájöttél mennyire élvezted? Ezekkel az önmagadról szerzett tudásokkal a zsebedben könnyebben választasz egyetemet, szakot, de akár tantárgyakat is, nem beszélve arról, hogy az első állásinterjún is lesz miről mesélned!

Önismeret, önismeret, önismeret.
Írd össze, miben vagy jó! Attól kezdve, hogy szeretsz rajzolni vagy épp számolni, pontos vagy, cikkeket olvasol..., egyszer valami felkeltette az érdeklődésed. Gondold végig, hogy mozgékonyabb alkat vagy, akinek kell a pörgés és a folyamatos stimuláció, vagy szereted a kiszámíthatóságot, a rutint. Kérd ki a környezeted véleményét is, beszélgess a barátaiddal, rokonaiddal, tanáraiddal, milyennek látnak ők téged. Ezek után könnyebb lesz olyan szakirányokat keresned, amik jó eséllyel illeszkedni fognak a személyiségedhez.
 
Interjú
Ha találtál olyan szakmát, szakirányt, amelyik felkeltette az érdeklődésed, kezdődhet az információgyűjtés! Keress egy (vagy több) fiatalos gondolkodású embert, aki az adott ágazatban dolgozik, és kérj tőlük telefonos vagy személyes interjút. Készülj kérdésekkel, amelyek során minél jobban megismerheted a választott ágazatot. Általában nem mesélünk magunktól a nehézségeinkről, ezért mindenképpen kérdezd meg, hogy amellett, ami lelkesíti a munkájával kapcsolatban, mi az, ami nehézséget okoz számára!

 
Önéletrajz
Már az első akciónál, amelyben részt veszel, el elkezdheted számba venni a téged ért benyomásokat, a különböző, iskolán kívül szerzett tapasztalatokat. Vezesd, mint egy naplót: ha történik veled valami, azon nyomban jegyezd le egy-két mondatban. Néhány év múlva nem fogsz már emlékezni például arra, hogy a diáknap szervezése során, amikor nem érkezett meg a megígért ebéd, hogyan oldottad meg a várható világvégét néhány perc alatt. A friss benyomásod, akár a részletek, amiket a „szakmai naplódba” bevezetsz, sokkal hitelesebben fogják képviselni, hogy „jó problémamegoldó készséggel rendelkezel”.


 

 

Kapcsolatépítés
Érdemes minél hamarabb, már diákként elkezdeni fejleszteni a kapcsolati hálót. Ha részt veszel egy előadáson, kérd el az előadó névjegyét! Mutatkozz be, tegyél fel kérdéseket a témával kapcsolatban. Mindenki sokkal kedvesebb, elnézőbb egy diákkal szemben. Az egyik ismerősöm minden előadótól megkérdezi, milyen könyvet ajánlana neki. Azon felül, hogy ezáltal tájékozottabb, olvasottabb lehet, pozitív benyomásokat hagy abban is, akitől kérdezett. Mindenki szeret tanácsot adni.
 
Merj váltani!
Régen „job hopper”-nek nevezték azt, aki háromévente munkahelyet váltott. Ez manapság már szinte természetes. Ha olyan helyen vagy éppen, ahova minden nap gyomorgörccsel mész be – legyen az iskola, délutáni foglalkozás, egyetemi szak vagy akár a jelenlegi munkád –, akkor megéri elgondolkodni, van-e értelme az adott helyen maradni. Természetesen minden munkahelyen végig kell majd járnod a szamárlétrát. Az elején olyan munkakörökkel találkozol,  amelyek ha nem is a kedvenceid, hozzá tartoznak a feladathoz. Ezeket a vezető pozícióban lévő is ugyanúgy elvégzi. Nagyon fontosnak tartom a szakma iránti alázatot.
 
Bónusz tippek
Tanulj meg asszertíven kommunikálni. Az a tapasztalatom, hogy az emberek sokszor arra emlékeznek vissza egy munkakapcsolatból is, hogyan kommunikált velük a másik. Szélsőségesen jónak vagy rossznak kell lenned a munkádban ahhoz, hogy az évértékelő megbeszélésedet ne a viselkedésed, a beszédmodorod elemzésével kezdjék a leendő főnökeid.
A munkaerőpiacon nem a szófogadó, jó tanulókat várják tárt karokkal: a cégek olyan munkaerőt keresnek, aki amellett, hogy elkötelezett és szorgalmas, mer kreatívan gondolkodni!
 
 

Hogyan válassz középiskolát?

Nádasdi Csilla Emese

Hogyan válassz középiskolát?

KamaszOk

Az iskolaválasztások sorsdöntő erővel bírnak az életünkben. Ez a kijelentés igaz is, meg nem is. Fontos, milyen emberekkel kerülünk össze az osztályokban, milyen tanárok fognak minket tanítani, milyen élményekben lesz részünk az iskolapadban töltött évek során.

Read More
Munka vagy hivatás?

Nádasdi Csilla Emese

Munka vagy hivatás?

KamaszOk

Most is, mint mindig, a TiniDráMa foglalkozásokon felmerülő kérdésekre keresem a választ. Néhány hete meglepődve hallgattam, hogy a kamaszaim a nyitókörben a pályaválasztásról kezdtek el beszélgetni. Látszott rajtuk, hogy a felnőttek előítéletének ellentmondva (a „bezzeg a mai fiatalok” kezdetű örökzöldekre gondolok) többeket foglalkoztat a kérdés, igencsak mélyen.

Read More
A motiváció nyomában

Nádasdi Csilla Emese

A motiváció nyomában

KamaszOk

A februári félévzárás kiakasztotta a diákjaimat – de nem úgy, mint általában. Nem tudtak összpontosítani a drámajátékokra sem, mindentől röhögőgörcsöt kaptak, amikor viszont az elmúlt hetükről kérdeztem őket, főképp a témazárók és feleletek kerültek szóba. Kíváncsi lettem a helyzetre, ezért elkezdtünk közösen gondolkodni a témáról, és kiderült, hogy a csoportom felének romlottak a jegyei az elmúlt egy évben.

Read More
Homo ludens - a játékos ember

Nádasdi Csilla Emese

Homo ludens - a játékos ember

KamaszOk

November óta találkozunk a kamaszaimmal a TiniDráMa foglalkozásokon, esőben, hóban-fagyban játszunk kint, a szabadban. Maszkot hordunk, tartjuk a tisztes távolságot, törekszünk arra, hogy minél biztonságosabb keretek között lehessünk együtt, és tesszük ezt azért, mert imádunk játszani. Az egyik szülőtől azt a visszajelzést kaptam, hogy a lányáról, amikor hazaérkezik a foglalkozásról, süt a boldogság; az arca kipirult, a szeme élénk, csicsereg.

Read More
Mémmé válni

Nádasdi Csilla Emese

Mémmé válni

KamaszOk

Egyik alkalommal az online oktatásról faggattam a srácokat, néztük a pró és kontra oldalát ennek a kényszerű helyzetnek, amikor valaki bedobta: mémmé válni. Mint az 1990-es években felcseperedő, szerencsés Y-generációs, akkor gondolkodtam el először azon, mennyivel veszélyesebb az online térbe költözött zaklatás.Arra hívlak, járjuk végig a bullying evolúcióját!

Read More