Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Ötlettár

Biztonságosan játszható közösségi játékok

KamaszOk

Kamaszaimat kérdezve összegyűjtöttünk néhány, biztonságos keretek játszható offline, vagy online játékot.

Ötlettár
Képek forrása: unsplash.com

Azt, hogy „Játszani muszáj!” részleteztük és indokoltuk bővebben. Hogyan alkalmazkodjunk azonban a pandémia játékszabályaihoz? 

Társasjátékok

Nehéz idők járnak az álmodozókra, mondja Amélie a filmben. Mondhatnánk ugyanezt a játékos kedvű gyerekekre és felnőttekre is, de szerencsére nem lenne teljesen igaz a kijelentés: a tavalyi évben drasztikusan nőtt a kereslet a társasjátékokra! Ha azt mondod, hogy te nem vagy az a társasjátékozó fajta, akkor valószínűleg nem játszottál még jó társassal! (Nem, a Monopoly és a Gazdálkodj okosan nem számít, a szakmai köreiben egyöntetűen mindenki a legszörnyűbb játékoknak tartja őket. Szerintem egyetlen rosszabb van náluk, a Nu te supăra, frate.) Tégy egy próbát egy igazán jó játékkal! Ja, hogy fogalmad sincs, honnan kezdd el a felfedezést?

Ha nem tudod, melyik társasjáték típus illene hozzád, itt tudsz utánaolvasni.

Ha megvan, mit keresel, akkor ajánlom a Mi játsszunk? blogot, ahol tematikus videókat találhattok két fővel játszható társasokról, olcsón beszerezhető játékokról, vicces játékokról, továbbá találtok még társasjáték-végigjátszásokat is, amelyekről egyszerűen megtanulhatjátok a szabályokat és elleshettek taktikákat is.

Online játszható társasok

Akkor sem kell elkeseredned, ha a közeledben nincs senki, aki társasozna veled. A tavaszi bezártság nagy felfedezése volt számomra a Catan Universe ingyenes applikáció, ahol barátokkal is tudtok együtt játszani.

Igazán izgalmas kezdeményezésről mesélt az egyik diákom anyukája: a Logirintus matematikai-logikai kalandjátékot 1–6 fős csapatnak tervezték. Akkor sincs baj, ha fizikailag nem tudtok egy térben lenni, hiszen egy megosztott képernyővel, videóbeszélgetéssel ez a játék is olyan élvezetet nyújt, amely feledteti a távolságokat.

Az Activity rajzolós feladatait idézi ez a magyarul is játszható játék. Ajánlok mellé videóbeszélgetést, nálunk a baráti társaságban előfordult, hogy sírva nevettünk egy rajzon.

Szintén barátaim ajánlották a Board Game Arena oldalt, ahol ingyenesen is lehet játszani, a fizetős és jóval flottabb játékélményért is elég viszont csak egy felhasználónak havidíjat fizetnie, ami nem egy ökör ára.

Majdnem olyan, mint élőben – a videochat

Vannak olyan játékok, amelyek sose mennek ki a divatból. Ilyenek a barkochba (gondoltam egy szóra…), a Mr. X (egy létező vagy kitalált figurára gondolsz, a neked szegezett kérdésekre csak igen-nem válaszokkal reagálhatsz), de játszhattok szópókert is, vagy szőhettek lehetetlen történeteket (meghatározott sorrendben mentek, addig mesélsz, míg rajtad van a sor, a következő folytatja).
Szeretem azt a játékot is játszani, amikor három állítást írunk fel magunkról, két igaz közé elrejtünk egy hamisat. Akkor csalod igazán tőrbe a többieket, ha az állításod nagy része igaz, csak egy apró tényt változtatsz meg benne. Prímán működik ez a játék akár családban is vagy a legeslegrégebbi barátok között, de nagyon jó lehetőség arra is, hogy az új barátaiddal jobban megismerjétek egymást.

Kifelé!

Szabadban, maszkban egészen biztonságos keretek között lehet találkozni és együtt játszani. Az egyik diákom a kosarazást hozta fel példaként, a barátnőm gördeszkázni tanult a tavaszi karantén ideje alatt, néhányan pedig bejártuk a közeli dombokat, amikor a kijárási tilalom elkezdődött. Ha összeszedsz néhány ismerőst (ismeretlent!), nagyon tudok ajánlani egy jó kis számháborút is!

A lista természetesen nemhogy kész nincsen, alig van elkezdve! Ha folytatni tudod a biztonságos keretek között játszható játékok listáját, hagyj egy kommentet, vagy írj üzenetet a csilla.e.nadasdi@gmai.com címre.

Videójátékok

Nádasdi Csilla Emese

Videójátékok

KamaszOk

Sokszor tapasztalom, hogy a diákjaim vagy elfeledkeznek erről a létfontosságú cselekvésről a sok felmérő miatt, vagy a tesztekre való tanulás elől épp a játékba menekülnek. Ezek a szélsőségek mindenképpen felkiáltójelek lehetnek. A játék fontosságáról és a biztonságosan játszható közösségi játékokról itt írtunk már, azonban nem lehet szó nélkül hagyni a videójátékokat sem.

Read More
Homo ludens - a játékos ember

Nádasdi Csilla Emese

Homo ludens - a játékos ember

KamaszOk

November óta találkozunk a kamaszaimmal a TiniDráMa foglalkozásokon, esőben, hóban-fagyban játszunk kint, a szabadban. Maszkot hordunk, tartjuk a tisztes távolságot, törekszünk arra, hogy minél biztonságosabb keretek között lehessünk együtt, és tesszük ezt azért, mert imádunk játszani. Az egyik szülőtől azt a visszajelzést kaptam, hogy a lányáról, amikor hazaérkezik a foglalkozásról, süt a boldogság; az arca kipirult, a szeme élénk, csicsereg.

Read More
Mémmé válni

Nádasdi Csilla Emese

Mémmé válni

KamaszOk

Egyik alkalommal az online oktatásról faggattam a srácokat, néztük a pró és kontra oldalát ennek a kényszerű helyzetnek, amikor valaki bedobta: mémmé válni. Mint az 1990-es években felcseperedő, szerencsés Y-generációs, akkor gondolkodtam el először azon, mennyivel veszélyesebb az online térbe költözött zaklatás.Arra hívlak, járjuk végig a bullying evolúcióját!

Read More