Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Homo ludens - a játékos ember

KamaszOk

November óta találkozunk a kamaszaimmal a TiniDráMa foglalkozásokon, esőben, hóban-fagyban játszunk kint, a szabadban. Maszkot hordunk, tartjuk a tisztes távolságot, törekszünk arra, hogy minél biztonságosabb keretek között lehessünk együtt, és tesszük ezt azért, mert imádunk játszani. Az egyik szülőtől azt a visszajelzést kaptam, hogy a lányáról, amikor hazaérkezik a foglalkozásról, süt a boldogság; az arca kipirult, a szeme élénk, csicsereg.

Homo ludens - a játékos ember
Kép forrása: unsplash.com

Valóban ilyen hatással lehet ránk a játék? Maradhatunk játékosak egész életünk során, vagy ez gyermeki kiváltság? Ha „így maradunk”, lehet-e hatással a játékból fakadó öröm a motivációinkra, sikereinkre és sikertelenségünkre, boldogságérzetünkre? Egyáltalán, mi maga a játék?

Johan Huizinga holland kultúrtörténész szerint az emberi kultúra játékként kezdődik és bontakozik ki. Tehát a játék régebbi, mint az emberi civilizáció! Meredek gondolat? Képzelj el egy kismacskát, amint hajkurássza a gombolyagot, egy kutyát, amint a szájában hozza a kedvenc labdáját. Esetleg keress rá YouTube-on, megannyi játszó állatot találsz, az oroszlántól a delfinig.

Ha pusztán a homo sapiensre, vagyis fajunkra koncentrálunk, akkor a kisgyermek jut az eszünkbe először: neki az első és legfontosabb tanulási mechanizmusa a játék, ami sok esetben utánzáson alapul, és megannyi, a későbbiekben létfontosságú tudást sajátít el így. A játék a „mintha-világban” zajlik, ami azt jelenti, hogy a kisgyerek egyszerre van tudatában annak, hogy mi valóságos körülötte, de közben valóságként éli meg a képzeletében feltűnő képeket, impulzusokat is.

A szerző fényképe

A szerző fényképe

Mit mond a tudomány a játékról?

• olyan szabadon választott tevékenység, amely során meghatározott időre kilépünk a „valódi életből”

• elkülönített terepen zajlik, és meghatározott belső szabályrendszerrel rendelkezik

a játékosok a játék során közösséget alkotnak, kívülállók számára kissé titokzatosnak tűnhet ez a tevékenység.

Játék közben (jó esetben) megtanulunk nyerni és veszíteni, és megértjük azt is, milyen viselkedésformák vezetnek a különböző végkimenetelekhez.

Ha eddig eljutottál az olvasásban, talán már átfutott az agyadon, hogy te már bizony kinőttél a játékból! Fontos teendőid vannak, épp kamaszodsz, változik a tested-lelked, a tanulás pedig mindenek előtt áll, egyébként is: egy világjárvány közepén vagyunk. És igazad is van. Azonban arról, hogy miért fontos a játék, hadd idézzem egyik diákom szavait: „Ha mindig csak a komoly dolgokra fókuszálsz, akkor elszürkül az egész életed. Az az ember él szép életet, aki időskorban is tudja élvezni, ha süt a nap, vagy éppen esik az eső, vagy elmegy az ablaka előtt egy macska.”

Hadd próbáljalak meggyőzni két ragyogó elme megidézésével. Csíkszentmihályi Mihály, a Chicagói Egyetem professzora, a kreativitás mibenlétét kutatva bukkant rá az életelixírre, amit azóta flow-állapotnak nevezünk. Biztos vagyok benne, hogy te is átélted már: flow-élmény közben azt tapasztaljuk, hogy megszűnik az idő, nem érzünk éhséget, fáradtságot és egyéb külvilági tényezőket, annyira belefeledkezünk a folyamatba. Maga az elnevezés onnan jön, hogy a Csíkszentmihályi által megkérdezett festők úgy írták le az alkotás folyamatát, mint egy áramlatot, lebegést. Einstein szerint a játék a kutatás legjobb módja, hiszen játék közben az ember a racionális gondolkodása mellett szinte önkéntelenül bekapcsolja az intuícióját is.

Kép forrása: unsplash.com

Kép forrása: unsplash.com

A művészet mint játék

Figyeljük meg csak a nyelvünket: színjáték, hangszeren játszani, játékfilm, hangjáték... Mintha a művészet maga játék lenne. Ha továbbgondoljuk azt, amit a flow-állapotról megtudtunk, akkor láthatjuk, hogy az analógia megállja a helyét, hiszen a művészetben szenvedély van, elhivatottság, gyakorlás, kitartás.

Az élet mint játék

Balla D. Károly kárpátaljai író, költő azt vallja: „Ha választani kellene, hogy homo sapiensnek vagy homo ludensnek tekintem-e magamat, gondolkodás nélkül az utóbbit mondanám. Az értelmes ember ugyanis nem feltétlenül játékos, ellenben a játékos feltétlenül értelmes.”

Egy, Ursula K. Le Guin írónőnek tulajdonított mondat szerint a kreatív felnőtt egy túlélő gyermek.

Néha úgy képzelem el az életet, mint egy számítógépes, körökre épülő játékot (elég jó a grafikája, nem?). Míg meg nem oldjuk a küldetéshez rendelt feladatokat, nem léphetünk a következő szintre.

Kép forrása: unsplash.com

Kép forrása: unsplash.com

Megjelent a Cimbora 2021/2-es számában

 

Videójátékok

Nádasdi Csilla Emese

Videójátékok

KamaszOk

Sokszor tapasztalom, hogy a diákjaim vagy elfeledkeznek erről a létfontosságú cselekvésről a sok felmérő miatt, vagy a tesztekre való tanulás elől épp a játékba menekülnek. Ezek a szélsőségek mindenképpen felkiáltójelek lehetnek. A játék fontosságáról és a biztonságosan játszható közösségi játékokról itt írtunk már, azonban nem lehet szó nélkül hagyni a videójátékokat sem.

Read More
Ötlettár

Nádasdi Csilla Emese

Ötlettár

Biztonságosan játszható közösségi játékok

KamaszOk

Kamaszaimat kérdezve összegyűjtöttünk néhány, biztonságos keretek játszható offline, vagy online játékot.

Read More
Mémmé válni

Nádasdi Csilla Emese

Mémmé válni

KamaszOk

Egyik alkalommal az online oktatásról faggattam a srácokat, néztük a pró és kontra oldalát ennek a kényszerű helyzetnek, amikor valaki bedobta: mémmé válni. Mint az 1990-es években felcseperedő, szerencsés Y-generációs, akkor gondolkodtam el először azon, mennyivel veszélyesebb az online térbe költözött zaklatás.Arra hívlak, járjuk végig a bullying evolúcióját!

Read More