Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A dolgok mágikus menete

A szín-téren: Peter Fischli & David Weiss

Színtér

A dolgok mágikus menete
Képek forrása: bates.edu

Amikor 1999-ben Budapesten, a Ludwig Múzeumban a CH – Mai svájci művészet című kiállítást láttam, talán akkor találkoztam először munkásságukkal. Több mint harminc évig dolgoztak együtt, azóta Weiss elhunyt, és nem tudom, alkotótársa miként látja a jövőt... A Mélycsarnokbeli kiállításuknak (2012. szeptember 27. – november 11.; kurátor: Angel Judit) újabb munkákat kellett volna bemutatnia, de közbejött a tragédia, így régebbi, ismert anyagot láthattunk.

A világhírű páros installációkat, filmet, fotót és különböző objekteket gyártott. Legismertebb munkájuk az 1987-es The ways things go (A dolgok menete) című dominóeffektusos videó, amelyben hétköznapi tárgyakat látunk úgy egy fizikai-kémiai láncreakcióban, hogy közben más kontextusba kerülnek, és elveszíthetik eredeti funkciójukat, játékosabban súlyosabbra véve a témát. Rube Goldberg machine szimuláció ez, arról a fickóról elnevezve, aki talán először tervezett ilyen láncreakciós munkákat, megihletvén svájci alkotóinkat. Ma már eléggé elterjedt dolog ez, biztosan találkoztatok már valahol hasonló megoldásokkal. Erről a munkáról az ok-okozat, a gravitáció, a káosz és a rend, az egyszeri és a megismételhetetlen témái jutnak eszembe.

 

Gumikerekek, löttyök, tárolók, léggömbök, gyertyák találkoznak és lendítik egymást mozgásba, előre. Van benne valami mágia, óriási feszültség, esendőség és szépség is, hisz egyszerűen hihetetlen, amit ezek a tárgyak produkálnak. 

Van egy making of-ja is ennek a filmnek. Azt mondják ők, hogy a készítés kitartó türelmet igényelt, és egyáltalán nem volt olyan szórakoztató, komikus, mint maga a végtermék.

Érdekes és izgalmas lehetett a kiállítást kísérő fizikaóra a Műcsarnokban. Olvasom, hogy a múzeumpedagógiai programban részt vevő diákok mozgó installációkat hozhattak létre szilárd és folyékony, esetleg légnemű halmazállapotú anyagokból a film mellé. De térbeli képregényt is készíthettek, történeteket találhattak ki a fotósorozathoz. Ezt megelőzően készült a filmhez vezető Equilibres (Egyensúly – Egy csendes délután) című, artistamutatványokat idéző fotósorozat 1984–85-ben. Ezeken a színes és fekete-fehér felvételeken háztartásbeli, konyhai tárgyakat láthatunk, amint egyensúlyoznak.

 

Művészeink egyszer ültek egy vendéglőben, és játszani kezdtek az asztalon lévő tárgyakkal, hogy agyonüssék az időt. Innen származott az ötlet, hogy ez egy sorozat is lehetne, de ez, gondolom, kódolható a néző számára. E tárgyegyüttesek múlandósága, átmeneti állapota csodás és játékos, törékeny, abszurd pillanatokat merevít ki az örökkévalóságnak. Egyetlen bizonyíték tárgyi létükre ez a sorozat, amelyben életnagyságban szerepelnek. Mindegyiküket poétikus, ironikus cím kíséri.

A nagyobb gyűjteményekben helyet kap egy-egy munkájuk, sok rangos helyen kiállították őket, mint például a zürichi Kunsthaus, a londoni Tate Modern, a kölni Ludwig Múzeum, a párizsi Pompidou – csak hogy néhányat említsek. A Velencei Biennálén kétszer is szerepeltek, 2003- ban Aranyoroszlán-díjat nyertek, a Documentán, Kasselben, 1987-ben és 1997-ben voltak jelen.

Megjelent a Cimbora 2012/9-es számában

Városkép emberekből

Vetró-Bodoni Barnabás

Városkép emberekből

A Szín-téren: Francesco Clemente

Színtér

„A tájkép emberi formájú, az emberi forma tájképszerű. Meggyökerezett városlakó vagyok, és a város képe emberi testekből rakódik össze. Mindenki állandóan változik, mindenki alapvetően gyönyörű, és mindenekfölött mindenki, legtöbb esetben, láthatatlan. A pillantás által a testek és formák láthatóvá válnak.”

Read More
Sikított, ha nem engedték befejezni a festményét

Vetró-Bodoni Barnabás

Sikított, ha nem engedték befejezni a festményét

A Szín-téren: Congo, a „rokon” művész

Színtér

„Olyan érzése volt az embernek, ahogy nézte őt festés közben, mintha a művészet születését tapasztalta volna meg.” 

Read More
Papírszeletelt varázsvilág

Vetró-Bodoni Barnabás

Papírszeletelt varázsvilág

A Szín-téren: John Ed De Vera

Színtér

Dizájner szerepel ezúttal a Szín-téren, aki előszeretettel vág, kísérletezik, alkot betűkaraktereket. Nem áll le sose, mindig tanul valami újat, és felhasználja azt saját világában.

Read More
Virágos, macskás „kiállításparti”

Vetró-Bodoni Barnabás

Virágos, macskás „kiállításparti”

A Szín-téren: Nicolas Party

Színtér

Tanult, iskolázott festő, aki korábban utcai falfirkászként dolgozott. Stílusa elárulja, hogy 3D-s képeket gyártott évekig, ideje másik felében pedig művészeti múzeumok padlóját koptatta. Művészete azt jelzi, hogy a világ, ahogyan ismerjük, alakul a megjelenített képe által.

Read More