Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A lényegre összpontosítva

A Szín-téren: Alberto Giacometti

Színtér

Megkerülhetetlen név számomra, egyféle örök szerelem. Gyermekkoromban mutatta a szobrait apám, aki szintén szobrász, mint az édesapja, a nagyapám. Én nem lettem az, mert, ugye, Giacometti grafikái, festményei éppúgy lenyűgöztek, mint lecsupaszított, vékony szobrai. Azóta is imádom, a munkáit is. Nem hiszem, hogy ebben lesz már változás. 

A lényegre összpontosítva
Kép forrása: mdodddp-home.blog

Olvasom, hogy náluk is családi jellegzetesség volt a kreativitás, hiszen édesapja festőként tevékenykedett. Ismerünk egy pár esetet a művészettörténetben, elég Picassót, Warholt említenem, akiknél bizonyos stílusjegyek abszolút felismerhetővé és híressé tették őket, nem csak szakmai körökben. Így van ez talán Giacometti esetében is. Az elnagyolt, végtelenségig elnyújtott és lecsupaszított figurák mélyen bevésték a művész nevét a köztudatba, felejthetetlenné tették. Pedig egyszerűnek tűnik a képlet, a durva, elnagyolt felület az ősi szobrokat juttatja eszünkbe, a mozdulatlanságba merevedett figurákat az örökkévalóságba repíti. Mindez ezerrel megnyújtva, mint El Greco alakjai. Ő is családtagjait használta modellnek.

Kép forrása: modernamuseet.se

Kép forrása: modernamuseet.se

„Nagyon is érdekel a művészet, de az igazság annál inkább foglalkoztat. Minél többet dolgozom, annál többet észlelek.”

Ne feledjük, művészünk nemcsak így tud, hanem így akar dolgozni. Hogy jobban érthető legyen a történet, az illusztrációk között találtok olyat, ahol azt is felvillantja, hogy mennyire mesterien értett a hagyományosabb plasztikához.

Ebben az évben és főleg mostanság egyre többet látom felpattanni a nevét itt-ott, különböző kiállítások kapcsán, a nemzetközi szcénában. Ilyen például a londoni Gagosianban jelenleg is futó Substance and Shadow (Anyag/Lényeg és Árnyék) kiállítás Giacometti szobraival és a munkáiról készült Peter Lindbergh-fotókkal. Megemlíthetjük az ötven évet átölelő életmű több mint 250 munkát felvonultató, Tate Modern-beli retrospektív anyagát is, szeptemberig látogatható tárlatát. Aki tudja, nézze meg! (A tárlat 2017. május és szeptember között volt látogatható. -- szerk. megj.)

„Mások műalkotásába igenis azt látunk bele, amit látni akarunk.”
Kép forrása: portugalconfidental.com
Kép forrása: portugalconfidental.com
Kép forrása: wsimag.com
Kép forrása: wsimag.com

Munkái frissek, kísérleti jellegűek. Soha nem érezte befejezettnek egyiket sem. Csontvázra emlékeztető törékeny alakjai az embert mutatják meg, a háborúk és szörnyűségek utánit, mármint az ember maradványait. Honnan jöttek, mit akarnak ezek az álomszerű, emlékekből táplálkozó totemfigurák? Egyes értelmezők szerint lombjukat elhullatott fákként mutatkoznak meg ezek a lecsupaszított lények. Egyik levelében azt írja alakjairól, hogy sosem egységes tömbként jeleníti meg őket, hanem áttetsző alakzatokként.

Kép forrása: artic.edu

Kép forrása: artic.edu

Megjelent a Cimbora 2017/5-ös számában

Aki festészetet fest

Vetró-Bodoni Barnabás

Aki festészetet fest

A Szín-téren: Gerhard Richter

Színtér

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolában a vizuális művészet csoportom tagjai többek között festészettel is próbálkoznak. Egyik találkánkon Ildikó egy olajképnek kezdett neki, amelyet fotó alapján készült megfesteni. A fénykép a város felújított főterén készült, a szökőkút lépcsőin egy elmosódott figurát jelenít meg. Telefonnal készült, önmagában is festői, színei elfakultak, egyes részeit homály fedi. Ahogy néztem a hihetetlenül jól alakuló képet Ildikó keze alatt, Richter festményei jelentek meg lelki szemeim előtt.

Read More
Az élet gyökereit kutatva

Vetró-Bodoni Barnabás

Az élet gyökereit kutatva

A Szín-téren: Theo Jansen

Színtér

Sárga műanyag csövekből, palackokból, horgászzsinórból, ragasztószalagból készülnek kinetikus szobrai, kötegelővel egymáshoz rögzítve. Szárnyuk is van a százlábúaknak. Ügyesen a szél segítségével lépegetnek a holland partokon, a homokban, könnyebben, mint a kerekes járművek

Read More
A harmadik szem művészete

Vetró-Bodoni Barnabás

A harmadik szem művészete

A Szín-téren: Emma Kunz svájci látnok, kutató, gyógyító, rajzoló (1892–1963)

Színtér

„Rajzaim a 21. századnak készülnek. Ugyanakkor közvetítik a kompozíciót, formát és dimenziót, a ritmust, szimbólumokat vagy számok és szabályok átalakulását.”

Read More