Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A nagy közösségi kaland karmestere

A Szín-téren: JR

Színtér

Azt hiszem, mindannyian láttunk már nagy printeket, reklámokat, amint elfednek felújítás alatt álló épületeket – hogy ne azt lássuk, ami történik, hanem valami mást, szebbet, jobbat stb. A Szín-téren ez alkalommal felbukkanó művészünk ezt a modus operandi-t sajátítja ki, csakhogy egy jókorát csavar rajta, ő az eltakartat nagyítja fel ezerszeresére. 

A nagy közösségi kaland karmestere
JR • képek forrása: www.jr-art.net

„A munkám az emberekről szól.”

Kedves olvasóink, bemutatjuk nektek JR-t, akit ... már úgyis ismertek! A harmincas éveiben járó alkotó védjegye a nagyméretű, fehér-fekete, figuratív poszter falakon, háztetőkön, utcán, lépcsőn. Nem kell sok kellék hozzá, print, papír, ragasztó és briliáns ötlet. A többit hozzátesszük mi, a nézők.


JR egy brazil fotós kollégájával létrehozta 2009-ben a Casa Amarelát egy nagyon régi riói nyomornegyedben (favela), amely erőszakról, lövöldözésekről elhíresült hely.
Az Amarela egy kultúrközpont gyermekek, fiatalok számára, ahová suli vagy meló után nézhetnek be kulturális, művészeti, pedagógiai programokra, ahol szabadon kifejezhetik önmagukat különböző műhelyfoglalkozásokon. Helyi művészek tartják a workshopokat, a hagyományok megismerésére, az együttélés, elnyomás témáira, az identitástudat fejlesztésére téve a hangsúlyokat. Ugyanebben a nyomornegyedben, a Moro de Providenciában készítette el JR egyik hatásos, gigaméretű munkáját, a Women are Heroes-t (A nők hősök). Ezen a házak kapnak szemet, arcot, s így felnagyítva a ház-portrékat, élővé varázsolja azokat.

Women are Heroes (A nők hősök)

Women are Heroes (A nők hősök)

 

„A legjobb szabadtérre kitenni a melót, így jut el a legtöbb emberhez.”

Az ott lakók élete a téma, az ők a szereplők, a nézők, így az egész világ, a média elé teríti ki a történeteiket. Azóta a nagy közösségi kaland saját életét éli. Nem lehet csak úgy elmenni mellette. A helyiek története a fontos, nem az alkotó személye, mondja ő, a fedőneves, ezért is látjuk kalapban, fekete napszemüvegben meghúzódni nagyméretű munkái árnyékában.
Erős narratívájú részvételi projektjeivel elviszi a művészetet olyan helyekre is, ahová az eddig nem jutott el, ahol a túlélés a tét. Ezek a mélyszegénységre épülő negyedek a világ legnagyobb művészeti galériái, mondja ő, itt érzi elemében magát. Olyan dolgokat mutat meg, emel ki, amelyek zavarók lehetnek, amelyeket nem mindenki szeretné, ha megtudnánk. Nagyon jó szeme van a kompozícióhoz, jól lát, érzékkel nyúl nagy léptékű, helyspecifikus architektúrákhoz. Megjegyezzük, alkotónk soha nem tanult művészetet intézményes keretek között. Graffitizett ifikorában, első fotógépét egy földalattiban találta, önarcképekkel (most szelfinek nevezik) kezdett kísérletezni.


Napjainkban is sokat beszélnek róla, hiszen kiállításokon szerepel, filmekkel nyomul, egyszóval fenn-forog.

A Giants, azaz Óriások című kiállítása 2018. február végéig volt látható egy londoni galériában, de az ő nevéhez fűződnek a 2016-os riói olimpiai játékoknak nyomtatott kültéri szobrok, a magasugrók, úszók stb. Ezek mentén láthatják a londoniak is az Óriásokat, a vázlatok,
makettek mentén a szobrokat, egészen a kivitelezésig. Komoly építészeti struktúrák, állványrendszer tartja meg ezeket a műveket, szervesen kapcsolódva az óriások környezetéhez.

Agnes Varda és JR

Agnes Varda és JR

Az idei Oscar-jelöltek között szerepel JR és Agnes Varda közös dokumentumfilmje is, az Arcok és falvak (Faces Places). A film már 21 díjat besöpört különböző fesztiválokon. Szereplői egy furgonnal járják a világot, ami sötétkamra, fotóstúdió is egyben. Amikor megállnak, a helybelieket és környezetüket fényképezik, majd a kinagyított képeket épületekre ragasztják. Ismerős a sztori?
Agnes ezt mondta erről: „Olyan embereket kerestünk, akiknek nincs hatalmuk.” JR pedig így fogalmazott: „Mindig megláttuk a névtelen kisemberekben a hősöket. Ha bárkit megállítasz az utcán, fantasztikus történetekre bukkanhatsz.”

 

Átfestett históriák

Vetró-Bodoni Barnabás

Átfestett históriák

A szín-téren Zhang Xiaogang kínai festőművész

Színtér

„A brit kísérleti művész, Eduardo Paolozzi könyvében olvastam egyszer néhány gondolatot, ami nagyon hatott rám. Azt írja, hogy az embernek nagyon könnyen jöhet igazán jó ötlete, de pont olyan könnyen el is szúrhatja, ha rossz kifejezési eszközt választ hozzá. Vagy lehetnek megfelelő eszközei, de letisztult ötlet nélkül nem sokra megy." Zhang Xiaogang

Read More
A betegség művészi természetrajza

Vetró-Bodoni Barnabás

A betegség művészi természetrajza

A szín-téren Frida Kahlo

Színtér

„Azt hitték szürrealista vagyok, de nem voltam az. Sohasem festettem álmokat. Saját valóságomat festettem meg” – Frida Kahlo

Read More