Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A pop art provokatív hercege

A szín-téren Andy Warhol

Színtér

„Művész az, aki olyan dolgokat hoz létre, amire egyáltalán nincs szüksége senkinek, de ő valamilyen okból kifolyólag úgy gondolja, jó ötlet lenne eladni őket” (Andy Warhol)

A pop art provokatív hercege
Andy Warhol: Marilyn Monroe •1967 • Szitanyomatok • forrás:www.widewalls.ch

Az amerikai munkáscsaládból származó Andrew Warhola korán bizonyította rajzkészségét, gyermek­ korában is kitűnően bánt az ecsettel. Rajzolni tanult a Carnegie Institute of Technology-ban, majd a ’40-es évek végén New Yorkba költözött, ahol nevét Andy Warholra változtatta.

Andy Warhol • forrás:www.independent.co.uk

Andy Warhol • forrás:www.independent.co.uk

Egyik barátja így emlékszik az akkori Warholra: „Noha úgy 19 éves lehetett, fiatalabbnak nézett ki. És olyan félénk volt, ritkaságszámba ment, ha egyáltalán megszólalt. A kommunában lakó egyik lány annyira dühös lett rá emiatt, hogy hozzávágott egy tojást. Épp a fején találta.” Az ’50-es évek azzal tel­tek el Warhol életében, hogy divatrajzolóként bedol­gozta magát néhány vezető magazinhoz (Glamour, Vogue, Harper’s Bazaar). Egy anekdota szerint, ami­kor a művész épp ihlethiányban szenvedett, egy ba­rátnője 50 dollárért eladott neki egy ragyogó ötletet: fessen bankjegyeket! 1957-re elég ismert reklámszak­ember lett ahhoz, hogy neki adják az Art Director’s Club Medál díjat.
Első igazán jelentős kiállításának megnyitójára, amelyet 1965-ben rendeztek meg Los Angelesben, magával vitte az Egyesült Államok akkori szépség­királynőjét, akire annyian voltak kíváncsiak, hogy teljes káosz alakult ki az intézmény termeiben.
A rendezőknek be kellett látniuk, hogy a képeket csak úgy tudják megmenteni a tolongó tömegtől, ha leszedik őket a falról. Le is szedték, úgyhogy a megnyitó képek nélkül zajlott le, Warholékat pedig végül tűzoltólétra segítségével sikerült ki­menteni a mohó kíváncsiskodók közül.

A pop art vizuális művészmozgalom az '50-es években az Amerikai Egyesült Államokban és Angliában jött létre. A populáris tömegkultúra,a képregény,a reklám szimbólumait és technikáit alkalmazza. A pop-art anyagai azok, amelyek a mindennapi életben is nagy szerepet játszanak: az utca, a lakás tárgyai, plakátok, zászlók, hirdetések, jelszavak stb.
Alapmagatartása hangos, sokszor brutális tiltakozás a modern társadalom elidegenedettsége, a közhelyek uralma, az elcsépelt művészi formák ellen.

A '70-es években a BMW autógyártó cég egy verseny keretében megmutatta a a nagyvilágnak a Művész-autókat. Ezek közül  egyet Warhol saját elképzelése szerint színezett ki.

A '70-es években a BMW autógyártó cég egy verseny keretében megmutatta a a nagyvilágnak a Művész-autókat. Ezek közül egyet Warhol saját elképzelése szerint színezett ki.

A legendás Rolling Stones zenekar, a rock’n’roll „nagyapáinak” egyik együttese nemrég Romániában is koncertezett.Ha netán meglenne szüléiteknek aóticky Fingers címer lemezük, vessetek egy pillantást a borítóra: Warhol terve alapján készült, akárcsak sok más neves amerikai zenekar vagy előadó lemezének fedőlapja.

Bővebb információt a mozgalomról és a művészről a http//andywarhol.lap.hu oldalon találhattok.

 

Megjelent a Cimbora 2007/7-es számában