Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A világ megértése

A Szín-téren: Pep Carrió spanyol művész (1963)

Színtér

Pep grafikus, aki újságot rajzol, könyvet illusztrál, objekteket épít, kiadványokat szerkeszt, műhelymunkákat vezet, kiállításokon szerepel, stúdiót irányít. 1963-ban született, fiatalkorában a 80-as évek történései hatottak rá, lásd globális kapitalizmus, szegények és gazdagok közötti szakadék, a zene, a divat, politika és nem utolsósorban a művészet. Ekkor nyomult a neoexpresszionista vonal (Anselm Kiefer, Francesco Clemente, Julián Schnabel) meg a Street art, a graffiti (Basquiat, Keith Haring).

A világ megértése
Képek forrása: thisiscolossal.com

A madridi alkotó 2007-ben egész éven át tartó illusztrált napló vezetésébe kezdett, kihívásként (vagy, ahogy mondani szoktátok, challenge formájában ???? ). Ezt mondom állandó jelleggel én is a tanítványoknak: mindig legyen nálatok egy kis jegyzetfüzet, sosem lehet tudni, mikor száll meg az ihlet, vagy mikor találod magad olyan helyzetben, amikor nem automatikusan a telefonod után nyúlsz, hogy elüsd az időt, hanem láttál, hallottál, éreztél valamit, amit gyorsan papírra vethetsz, mielőtt elillan a pillanat. Szóval, nap mint nap rajzolni kéne egy keveset, vallja mostani Szín-teres alkotónk. És a példáján megláthatjuk, hogy mi sülhet ki abból, ha valaki szeretettel gondol a világra (és magánál hordja a kis rajzfüzeteit).

Képek forrása: thisiscolossal.com

Képek forrása: thisiscolossal.com
Képek forrása: thisiscolossal.com
Képek forrása: thisiscolossal.com

A megfogalmazás nála tömör, lényegre törő. A lecsupaszítás segít az üzenet befogadásában, és nálam ez instant vonzódást okoz, ilyen hatással van rám. Témájában, sokrétűségében fokozott intenzitású Pep anyaga, magával ragad közérthetőségével, közvetlenségével. Egyszerre meghitt, személyes, ugyanakkor felkínálkozó, érdekfeszítő is.

Nem lényeges, hogy mivel, milyen eszközzel, milyen hordozóra, csak nyomot hagyjunk. Lehet ceruza, tempera, kollázs, tinta, talált tárgy, amivel dolgozunk, bármi. A kihívás abban rejlik, azt vizsgálja, hogy a művész képes-e megtartani a lendületet, tud-e kitartóan, a folyamat megszakítása nélkül ütőképes anyagot letenni az asztalra egy év után is. A gyűjteményben láthatunk természeti képeket, tájakat, ahol a növényvilágot jeleníti meg szürreális beütésekkel. Hangsúlyos jelentőséggel bír a tenger, a fa, a madár, a bálna. Fontos elem nála a kapcsolatteremtés a kis rajzokban. Egyik erősen illusztratív jellegű, a másik színtiszta grafika, a harmadik rajzos, és vannak külső elemeket is beépítő kollázsok. Szóval sokrétű az anyag a vizuális naplóban.

Képek forrása: thisiscolossal.com

Képek forrása: thisiscolossal.com
Képek forrása: thisiscolossal.com
Képek forrása: thisiscolossal.com

Ezen a néven meg is található az Instagramon. Nagyon vagány dolgai vannak, stimuláló hatású munkák, dolgozni ösztönöz.

Az arc, a portré, a test, a figura kapcsolódik társához, környezetéhez. Nem közömbös, hanem kommunikál. Közöl, üzen, gondolatokat, érzéseket közvetít. Pép az emlékezést gyakorolja ebben a sorozatban, az idők során összegyűjtött ötleteket, gondolatokat egy személyes archívumban foglalja össze. Kövessük példáját, munkára fel!

 Megjelent a Cimbora 2023/2-es számában 

A teremtő kéz

Vetró-Bodoni Barnabás

A teremtő kéz

A Szín-téren: Leonhard Hurzlmeier (1983, Starnberg) müncheni alkotó

Színtér

Első és talán a legfontosabb infó lehet számunkra, hogy ezek a pop-artos munkák kézzel készülnek, olajfestékkel vászonra, számítógépes segítség nélkül, bármennyire is gépiesen pontosnak tűnhetnek Leonhard élénk, összetett, mégis egyszerű kompozíciói, amelyek a mai, technológia által uralt emberhez szólnak.

Read More
Arctalan lelkek hírhozói

Vetró-Bodoni Barnabás

Arctalan lelkek hírhozói

A Szín-téren: Jocelyn Tsaih, tajvani „művészeti lény”

Színtér

Mindig is érzékenyen reagálta le környezetét, magába szívta a körülötte keringő energiákat. Állandóan megfigyelte, elemezte közegének történéseit. Gyermekkorában kezdődött mindez, mivel összetett kulturális élettérben mozgott, mindent megkérdőjelezett, saját identitását is beleértve. Kaliforniában él a tajvani születésű, Shanghajban nevelkedett „művészeti lényünk”, ahogyan önmagát nevezi az illusztrátor, tervező, festő Jocelyn Tsaih.

Read More