Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Álom-repülések és mágikus lencsék

A szín-téren Jan von Holleben

Színtér

„Hiszem azt, hogy az életben megtanulhatunk mindent, ami megtanulható, játék által, játszva. «Nem kell túl komolyan venni, hisz csak egy játék», de később, miután vége van, ne felejtsd kritizálni és elemezni azt, hogy megértsd, mi is történt valójában. Nekem ez nagyon jól működik.” (Jan von Holleben)

Álom-repülések és mágikus lencsék
A repülés álmai • C-print, sorozat. •Az űrhajósok • képek forrása: www.janvonholleben.com

Kődobálók

Kődobálók

Ugorjunk egyet az időben, a modern művészet szi­ getéről a kortárs művészet bűvös tereibe, pontosabban a mai fotográfia világába, ahol a 30 éves (még fiatal!) Jan oly nagy hévvel és tehetséggel foglalatoskodik. A filmes és gyermekterapeuta szülőktől származó Jan von Holleben (1977, Cologne, Dél-Németország) már nagyon zsenge korától „rákattant” a fényképészet területein adódó kísérletezési lehetőségekre, bevonva családját, barátait munkája izgalmas folyamatába. Egy alkalmazott műfajban tevékenykedő fotós mellett töl­ tött tanonckodása során kitanulta a fényképészet összes technikai csínját-bínját, majd 23 évesen Angliába költözött, hogy a Farnham-i Surrey Institute of Art and Design-ban tanulhasson. A főiskolás évek után egycsapásra bekerült a londoni kortárs fotózás élvo­ nalába, szerzőként, képfeldolgozóként, valamint fotó­ magazinok igazgatójaként dolgozva, számos értékes szakmai díjat beseperve.

A sivatag átszelése egy kutya hátán

A sivatag átszelése egy kutya hátán

Jan von Holleben Berlin, London és dél-németországi szülőföldje közt tölti idejét, ebben a térben él és alkot. Képeiről igazi gyermeki ártatlanság és kreatív képzelőerő sugárzik. Semmi sem vagányabb, mint va­ lóra váltani a gyereki álmokat, ugye? A repülés álmai című, folyamatban lévő, képeskönyvként megjelente­ tett, több tucatnyi részből álló fotósorozatán létrejön ez a csoda! Lényegében nagyon egyszerű, mégis zse­ niális trükkre alapoz a művész: a képek a földre fekte­ tett gyerkőcökről és játékaikról fentről, merőlegesen, víz alatti, fák közötti vagy valamilyen űrbéli háttérre leképezve készülnek el. A német alkotó vallomása sze­rint kis modelljei, köztük saját gyerekei is, kedvenc játékaikat jelenítik meg a képkeretek közt, a mágikus tájakban, társszerzőként szerepelve a munka megszü­letésében.

Az ugrók

Az ugrók

Semmi sem lehetetlen tehát, repülni és szárnyalni pedig, most és így, már kifejezetten könnyű feladat­ nak tűnik! A sorozat többi képe is megtekinthető itt: www.janvonholleben.com/project/dreams-flying/ 

Számítógépes nyomatnak (komputerprintnek) nevezzük a számítógép által kezelt (színezés, arányalakítás, felületi beavatkozások stb.) alkotás fotópapírra / más hordozóra számítógépes nyomtató által létrehozott képét.
A digitális fényképezőgép a fotót, azaz az információt képpontokba, pixelekbe gyűjti, ezért minél több pixeles egy fényképező­ gép, annál jobb minőségű és annál nagyobb méretű fotót lehet vele készíteni.
A digitális fényképezőgép használata pillanatfelvételek létrehozása céljából hozzáférhetőbb, gyorsabb és korunkban sokkal elterjedtebb megoldás.

Víz alatt 1.

Víz alatt 1.

Jan von Holleben egy 35mm-es, olcsó, műanyagból készült, pillanatfelvételekre ajánlott Nikon Lite Plastic géppel dolgozik leginkább, amihez 28mm-es rögzített lencse és egyszerű vaku jár. Munkáit nyilvános labo­ rokban nagyíttatja ki. A repülés álmai című sorozat első képe a kutyás fotó volt. Jan barátja és kutyája ott ólálkodtak a gyerekektől nyüzsgő fotózási helyszínen, amikor a művészben felötlött a kutya hátán, sivatagon átutazó gyerekkép gondolata. A gravitáció törvénye szerint látszólag megoldhatatlan feladat egy-kettőre el­ intéződött a „mindenség” trükkös elfektetése révén. így kezdődött...

 Víz alatt 2.

Víz alatt 2.

Megjelent a Cimbora 2008/1-es számában

A betegség művészi természetrajza

Vetró-Bodoni Barnabás

A betegség művészi természetrajza

A szín-téren Frida Kahlo

Színtér

„Azt hitték szürrealista vagyok, de nem voltam az. Sohasem festettem álmokat. Saját valóságomat festettem meg” – Frida Kahlo

Read More
Az első festősztár

Vetró-Bodoni Barnabás

Az első festősztár

A szín-téren Jean-Michel Basquiat

Színtér

A festő, graffitiművész, költő és zenész Basquiat tizenkilenc évesen főszerepet kapott egy filmben, amely színes képet nyújt a nyolcvanas évek eleji New York belvárosának pezsgő művészeti és zenei életéről.

Read More
A pop art provokatív hercege

Vetró-Bodoni Barnabás

A pop art provokatív hercege

A szín-téren Andy Warhol

Színtér

„Művész az, aki olyan dolgokat hoz létre, amire egyáltalán nincs szüksége senkinek, de ő valamilyen okból kifolyólag úgy gondolja, jó ötlet lenne eladni őket” (Andy Warhol)

Read More