Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Az élet gyökereit kutatva

A Szín-téren: Theo Jansen

Színtér

Sárga műanyag csövekből, palackokból, horgászzsinórból, ragasztószalagból készülnek kinetikus szobrai, kötegelővel egymáshoz rögzítve. Szárnyuk is van a százlábúaknak. Ügyesen a szél segítségével lépegetnek a holland partokon, a homokban, könnyebben, mint a kerekes járművek

Az élet gyökereit kutatva
Kép forrása: dutchdubai.com

Ha alábbhagy a szélfúvás, megtorpannak a szerkezetek, amikor felkel a szél, továbblépnek a szörnyek. Felfogják a fuvallatot, tárolják, ebből nyerik az energiát, amit majd a lábakba pumpálnak, így szélcsend esetén is haladhatnak. Egyszerűen fantasztikus az, ahogyan léteznek, ijesztően reális az egész! Az anima teszi velünk, az ember és a természet életet lehel a műszaki leleménybe, a tárgyba, ami mozgásba lendül, mi meg elhihetjük, hogy lelke van. Hipnózis. Főleg, ha már láttunk egy-két bogaras, szörnylényes filmet életünkben!

„Csontvázaim képesek a széllel járni. Megszállottá tettek. Általuk helyem van a világban, megélhe­ tést kaptam tőlük. Szükségünk van egymásra... tulajdonképpen most már nem tudnék élni nélkülük.”

Hogy élőlényszerűek, hogy új életformák, ez az alkotóban a folyamat során fogant meg. 1990 óta játszva kísérletezik a monstrumokkal, több verzió is készült már belőlük. Az első példányokat ragasztószalaggal rögzítette, esetlenek voltak, inogtak és botladoztak. De feltalálónkat hajtotta valami varázslat, és nem lankadt.

Kép forrása: domusweb.com

Kép forrása: domusweb.com

A művész is tanult a tapasztalat során, így lényei is természetes fejlődésen estek át. Egyenes a testtartásuk, biztos a lépésük. Némelyikükön fapados érzékelő van, azaz ha lelógó gumicsövén már nem levegő jön, hanem víz, az bajt jelent. Ha akadályt észlel, irányt változtat. Ha erős szél fúj, belekalapálja lábait, vagy belefúrja orrát a homokba.

Jansen nem titkolt szándéka az, hogy ízeltlábú szörnyei egyszer majd önálló életet élnek a parton.

Kép forrása: ignant.com

Kép forrása: ignant.com

Eleinte festőnek tanult, a fizika is érdekelte. Később a robotika és a repülés tana foglalkoztatta. Megrajzolja, számítógépes programokkal szimulálja a mozgást, aztán teszteli őket. Az életrevalóbb fajokat megépíti, a gyengéket kidobja, hagyja „meghalni”.

A rákhoz hasonló szobrát tíz évvel ezelőtt kint hagyta a londoni Trafalgar téren. Elképesztő hatást keltett! Az embereknek nehéz elhinniük, hogy a csövek nem élőek, hogy nem hajtja motor őket, hogy nem robotok. A közönség letaglózva bámulja a csodát. Ha felébred a varázslatból, játszhat vele, sétáltathatja.

Kép forrása: adutchexperience.com

Kép forrása: adutchexperience.com

Jansen arra figyelmeztet bennünket, hogy legyünk újra érzékenyek a környezetünkre, járjunk nyitott szemmel és adjuk magunkat át a játéknak. Mert az élet ijesztő és izgalmas is egyben. (Portréfilm a strand-bestiákról és a művészről itt található)

Kép forrása: strandbeest.com

Kép forrása: strandbeest.com

Megjelent a Cimbora 2016/5-ös számában

 

Kicsiben és nagyban is hatalmasat

Vetró-Bodoni Barnabás

Kicsiben és nagyban is hatalmasat

A Szín-téren: Imran Qureshi (1972, Pakisztán, Hyderabad)

Színtér

„A művészetemben a személyes történetek ke­verednek a világpolitikával. Azt hiszem, hogy a kihívások, nehézségek és a problémák, amelyekkel szembesülünk, hozzásegítenek ahhoz, hogy kifejezzük önmagunkat saját, egyéni hangunkon.”

Read More
Pollenkollekt

Vetró-Bodoni Barnabás

Pollenkollekt

A Szín-téren: Wolfgang Laib, német képzőművész

Színtér

„Az igazán fontos művészet hatását majd a jövőben tapasztalhatják meg.” „Nem akarom senkinek sem elmagyarázni, hogy mi a pollen. Valami, amit leszitáltam, hogy megosszam örömömet veletek. Nem az én feladatom értelmezni, hogy mi mit jelent. Pont ebben rejlik titka, szépsége, ereje és lehetősége. Nem rólam szól. De számomra a növények életének kezdetét jelenti, az élet esszenciáját. A pollennek hihetetlen színe van, de önmagában nemcsak egy pigmens, amelyből festék lesz.”

Read More