Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Az első festősztár

A szín-téren Jean-Michel Basquiat

Színtér

A festő, graffitiművész, költő és zenész Basquiat tizenkilenc évesen főszerepet kapott egy filmben, amely színes képet nyújt a nyolcvanas évek eleji New York belvárosának pezsgő művészeti és zenei életéről.

Az első festősztár
Cabeza • 1982 • forrás:wikiart.org

A Puerto Ricó-i anyától és haiti apától született csodagyerek ly sok nemzedéktársához hasonlóan New York utcáin, az üresen marad falfelületeken kezdte képzőművészeti működését, szavakat és jeleket egyaránt használva ehhez: dolgozott a Soho házfalaira, postaládáira, redőnyeire. A festő, graffitiművész, költő és zenész Basquiat tizenkilenc évesen főszerepet kapott egy filmben, amely színes képet nyújt a nyolcvanas évek eleji New York belvárosának pezsgő művészeti és zenei életéről. Bár saját munkáit ekkor még nem állította ki, Basquiat központi figurának számított: festményei, rajzai és szövegei hozzátartoztak a városképhez. Mára munkái már vagyonokat érnek, megtalálhatóak a világ fontos múzeumaiban és gyűjteményeiben, és őt világszerte a múlt század végének egyik legjelentősebb alkotójaként tisztelik.

Jean-Michel Basquiat (festőművész, New York, 1960. december 22. - New York, 1988. augusztus 12.) • forrás:wikiart.org

Jean-Michel Basquiat (festőművész, New York, 1960. december 22. - New York, 1988. augusztus 12.) • forrás:wikiart.org

A 27 évesen elhunyt művész rövid, mindössze nyolc éves pályafutása alatt graffitiművészből elismert neo-expresszionistává vált. Korai alkotásaira Picasso, Matisse, Dubuffet és Rauschenberg művei voltak nagy hatással, vásznain a 20. századi művészet kiemelkedő irányzatait fogta egységbe.
Mint galéria-művész, vásznakra rajzolt, rajzok fénymásolatait ragasztotta azokra, kollázsokat készített, majd ezekre festett és további rétegeket rajzolt. Témái: afrikai gyökerei, a kolonializmus, a rabszolgaság, a diszkrimináció. Fontos volt számára a spontaneitás, a frissesség. Vegyes technikájú képei nagy részét néhány perc alatt készítette el. Andy Warhollal való együttműködéséből nagyméretű táblaképek születtek.
Bővebb információkat találhattok a művészről, sőt, on­line festményt is lehet készíteni itt: http://www.brooklynmuseum.org/exhibitions/basquiat/street-to-studio/

Ha különböző színes felületeket (papír, textil, természetes anyagok) illesztesz össze, képet varázsolhatsz. Ez a technika, illetve az így készült kép a kollázs (franciául: collage). Hasonló műfaj az assemblage (ejtsd: ászemblázs): a műalkotás ez esetben nem más, mint az összefüggéseikből kiragadott tárgyak ötletszerűen összeállított halmaza.
Graffiti az, amit az alkotó felfest, megjegyez, karcol, ír, azaz melynek révén nyomot hagy egy olyan kültéri felületen, amit nem ő birtokol. Néha politikai, szociális problémákra reflektáló üzeneteket közvetít ezzel. A törvény bünteti ezt a tevékenységet.

Riddle Me This, Batman • 1987 • forrás: wikiart.org

Riddle Me This, Batman • 1987 • forrás: wikiart.org

Basquiat életéről film is készült a művész halála után. A graffiti királya cimű 1996-os alkotás a festői technikák konkrét megjelenítését, a galériások és a képkereskedők cápavilágát, a médiumok vitathatü szerepét, a minden áron való sikerre törést mutatja be. A film tárgya valójában a piszkos művészeti színtér leleplezése, a festő legendája voltaképpen csak értékes ürügy arra, hogy a rendező ezen a téren szerzett gazdag tapasztalatait megfogalmazza. 

Megjelent a Cimbora 2007/8-as számában

A pop art provokatív hercege

Vetró-Bodoni Barnabás

A pop art provokatív hercege

A szín-téren Andy Warhol

Színtér

„Művész az, aki olyan dolgokat hoz létre, amire egyáltalán nincs szüksége senkinek, de ő valamilyen okból kifolyólag úgy gondolja, jó ötlet lenne eladni őket” (Andy Warhol)

Read More