Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Ha akarok, eggyé válok a természettel

A szín-téren: Riitta Ikonen és Karoline Hjorth

Színtér

A finn Riitta a Royal College of Art egykori növendéke, kiállított már a londoni Tate-ben, a Kiasma Kortárs Művészeti Múzeumban Helsinkiben, míg a norvég Karoline, a Westminsteri Egyetem elvégzése után, íróként, hajósként és fotósként keresi kenyerét. Munkáit megismerhették már Londonban, Oslóban, Tokióban.

Ha akarok, eggyé válok a természettel
Finnország • Tuija • Képek forrása: riittaikonen.com

Végre itt egy olyan konkrét kortárs művészeti projekt, kettejüké, amelynek értelmezéséhez, élvezetéhez nem kell föltétlenül ismernünk a művészettörténetet, ergó így több mindenkit megszólíthat. Mert nem bonyolult, mert közvetlen. Ez azért elég sok frusztrációtól is megszabadíthatja a nézőt, hogy a munkák nem feldolgoznak más munkákat, nem idéznek innen vagy onnan, nem kell tudni hozzá, hogy előtte mi történt a természetművészetben, fotográfiában, nem föltétlenül kell ismerni az alkotókat. Nem érdekes, hogy ilyent csináltak-e már előtte, nem fontos, hogy szép legyen a végeredmény, nem muszáj utánaolvasni.

New York • Marie II.

New York • Marie II.

Persze, vannak kérdéseim, nem ismerem az északiakat annyira, hogy tudjam, egy-egy jelenetet milyen mondához vagy történethez kössek, a helyszín és a használt természeti anyagok sem véletlenek, lásd lennebb az Agnes című kép kapcsán elmondottakat. Hála Istennek, ezek nélkül is működnek a munkák, hatásosak, első látásra kapcsolatot teremtenek a nézővel.
Én is szeretek bújócskázni a fiammal, átalakulni, álarcot ölteni, szélvészként vagy gondolatként megjelenni. És még csak nem is vagyok öreg. (Hogy ezt miért emelem ki, az mindjárt kiderül.) A projekt sikeres, ezért a sorozatnak külön honlapja van. Ott követhetjük a kiállítás állomásait, láthatjuk, hogy például egyik megnyitón ezerötszázan kíváncsiak a képekre. Ott tolonganak az óriási múzeumi terekben az emberek, és a fotókon megjelenő arcok a látogatók között is felbukkannak.

Finnország • Salme

Finnország • Salme

Az Eyes as Big as Plates című sorozatukról van itt szó, amely egy folyamatban lévő kollaboratív projekt. A két alkotótárs egy norvégiai rezidencia (vendégművész-program) alatt találkozott egymással 2011-ben, akkor indult útnak közreműködésük első fejezete helyi idős farmerekkel, halászokkal, operaénekesekkel, ejtőernyősökkel.
Mit látunk ezeken a felvételeken? Én erős kötődést látok, harmonikus szimbiózist ember és környezete, a természet között. Látom az idős ember iránti tiszteletet, a környezettudatosságot, játékosságot. Kedves és vidám, ugyanakkor bölcsességet sugárzó arcokat látok, amelyek eggyé válnak a természettel, magukra öltvén azt.

Norvégia • Agnes II.

Norvégia • Agnes II.

Magánmitológiák, mondavilág, fantáziaszülte alakok és szituációk. Minden képen egy-egy figura jelenik meg a magányos tájban. Díszköntösének anyaga környezetéből táplálkozik, időtlenségben.
A képek arról mesélnek, hogy kik vagyunk és hová tartozunk. Az Agnes című képről azt írja Karoline a weboldalán:

„Agnes Norvégia délnyugati részén él, ahol a fotó is készült. Először életében 85 évesen ejtőernyőzött, majd újra, amikor betöltötte a 90-et. Nem félt semmitől, csak attól tartott egy kicsit, nehogy a tengerbe sodorja a szél. Amúgy 150 centi magas a néni. Azt gondoltuk, hogy ő pont megfelelne, mint az északi szél megtestesítője, ami a kép fő témáját ihlette. Mindhárman jól éreztük magunkat aznap, bírtuk egymás társaságát, és a végeredménnyel is elégedettek vagyunk.”
Norvégia • Agnes I.
Norvégia • Agnes I.

Először a vendégművész-program keretében mutatták be a projektet, aztán utaztatták szerte a nagyvilágban, eljutván mindkét alkotó honvidékére, majd Japánba is. De dolgoztatták a francia, izlandi öregeket is már a tájban.
Jelenleg New York-ban folyik a munka, ahová jelentkeznie lehet annak, aki elég New York-i, öreg és kísérletező kedvű, illetve aki meg tudja mutatni, ki tudja fejezni hangsúlyos kulturális gyökereivel való elmélyült kapcsolatát. Mert partnereket, támogatókat, modelleket keresnek, és – ahogy látom – minden levélre válaszolnak. Nagytaták, nagymamák, tessenek kimenni a tájba!

Izland • Edda

Izland • Edda

Franciaország • Phetsavath

Franciaország • Phetsavath

A nagy közösségi kaland karmestere

Vetró-Bodoni Barnabás

A nagy közösségi kaland karmestere

A Szín-téren: JR

Színtér

Azt hiszem, mindannyian láttunk már nagy printeket, reklámokat, amint elfednek felújítás alatt álló épületeket – hogy ne azt lássuk, ami történik, hanem valami mást, szebbet, jobbat stb. A Szín-téren ez alkalommal felbukkanó művészünk ezt a modus operandi-t sajátítja ki, csakhogy egy jókorát csavar rajta, ő az eltakartat nagyítja fel ezerszeresére. 

Read More
Amikor a kép elkezdi saját életét élni

Vetró-Bodoni Barnabás

Amikor a kép elkezdi saját életét élni

A szín-téren Sally Mann

Színtér

„Ha nincs rejtelmesség a fényképedben, ne fáradj to­vább, inkább ne is készítsd el.”„Gyönyörű képeket szeretnék készíteni, de úgy, hogy legyenek életerővel telítettek.”Sally Mann

Read More