Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Odaadom magam a műnek

A Szín-téren: Xavier Veilhan és Loie Hollowell

Színtér

Emlékszem, amikor tanultunk rajzolni, tanáraink azt javasolták, hogy próbáljuk mértani síkokra bontani a szájat, az orrot vagy az egész arcot, testet, így talán könnyebben megértjük, hogy ebben az anatómiás, többdimenziós mesében mi is történik a sok izommal, csonttal, mozgással stb., így, leegyszerűsítve a látottakat, könnyebben el tudunk igazodni „a művészet göröngyös útjain”. 

Odaadom magam a műnek
Kép: artbasel.com

Hunyorítva nézzünk, mert így lényegivé válik a látás, kevesebbet látunk, nő a fény-árnyék hatás stb. És valóban hasznosnak bizonyult a térbeliség megfigyelése, annak síkokban való ábrázolása. A sok emberábrázolás, mozgástanulmány, portré rengeteg befektetett energiát és időt jelent, és azt is, hogy megtörténhet, ebből a tudásból a legváratlanabb helyzetekben is meríteni tudunk.

Xavier Veilhan • Kép: yatzer.com

Xavier Veilhan • Kép: yatzer.com

Elsőre ez ugrik be Xavier Veilhan szobrairól: a felszínt, formákat nézegetve, ezekből kiindulva, megtudunk lényeges dolgokat önmagunkról, a világról. Meg az, hogy itt, a Szín-téren jelent már meg hasonló alkotó, Anthony Gormley, aki érzékenységében nagyon is rokon az előbb említett alkotóval. Gormley mértani alakzatokból, kisebb-nagyobb kockákat egymás hegyére-hátára építve, kezdetleges emberi figurákat alkot, s azokat kiállítóterekbe, parkokba, épületek tetejére, a kiáradó, visszahúzódó tengerbe állítja..., vagy addig csűri-csavarja a drótot, míg keze-lába lesz...

Kép: miamidesigndistrict.net

Kép: miamidesigndistrict.net
Kép: macm.org
Kép: macm.org

Mi belelátjuk ezekbe a formákba az embert, ugye, mert bele kell látnunk. Hozzászoktunk az évszázadok során, hogy környezetünket igényeink kielégítésére és arányainkhoz igazítva építjük, tesszük-vesszük.

Ezért is jó az emberi arányokat megtanulni, hogy miként viszonyul egy felnőtt fejének mérete a testméretéhez, azaz hányszor fér bele. Vagy a kar, kézfej, lábfej arányai összehasonlítva mit mutatnak. Mert teljesen mások a gyermeki test arányai, mint a felnőttéi. Ahogy növünk, változnak méreteink, arányaink, fejlődünk egy darabig, aztán ez a folyamat visszafordul, a növekedésből zsugorodás lesz. És ezt a rajzban, az ábrázolásban mind vissza lehet adni, csak sok gyakorlat kell hozzá, megfigyelés, összpontosítás.

Egy hangya eredeti méretében nem ijesztő, hanem szánalmas, kicsi. De ha nagyítólencsén keresztül nézed vagy felnagyítod gigaméretűre, bizony, megrezzen a bátorság. Tudja jól ezt alkotónk, az arányokkal játszani irtó izgalmas és egyben nagyon hatásos csavar tud lenni egy mű elkészítésében. No, de milyen egy szörnyfigura lecsupaszítva, síkokra bontva... az utcán, hatalmas méretben?

Kép: artbasel.com

Kép: artbasel.com

Hogyan hat, ha nincs szeme, szája, óriási agyara? Nem ijesztő, inkább érdekes, furcsa, ha összetalálkozol vele, mert meghökkent a szobor művi jelenléte. Nem szabadtéri szobor jellegzetességeivel bír, senki nem ábrázolja így a szörnyet, mert az lehet bűbájos, szerethető vagy nagyon mérges, ijesztő, de nem igazán látunk olyan megközelítést, amely ennyire elvont, ennyire gondolati. Arra gyanakszom, Xavier azon igyekszik, hogy bennem az összes szörny képe vagy bármelyik szörny alakzata vetítődjön az általa felvázolt alapra. Arra törekszik, hogy megijesszem saját magam!

Kép: scene360.com

Kép: scene360.com

A síkokra bontott medve, ló szobra meghökkentő. Hihetetlen hatással bír, bár ezeknél az alkotásoknál nem játszik az arányokkal, minden közel akkora, mint az igazi. Szögesített formákat látunk, ezek úgy illeszkednek egymáshoz, hogy felismerjük bennük az állatokat. Nekünk is játszanunk kell, hozzá kell adnunk magunkból ahhoz, hogy kialakuljon a kép. Ha az ember hunyorít, és úgy nézi ezeket a szobrokat, a lóból igazi ló, a medvéből igazi medve lesz! A hunyorítással jóval kevesebb fényt engedünk be, ezáltal sokkal kevesebb információt is a látottakról. A hiányosságokat, részleteket mi pótoljuk, saját fantáziánkból építkezve. Ohó, milyen komoly lett ez a ló! Látjátok?

Loie Hollowell • Kép: studiointernational.com

Loie Hollowell • Kép: studiointernational.com
 

Velünk van most, itt, az oldalon, a kedves arcú Loie Hollowell is, akinek festményei nagyon szerethetőek. Lássuk, miért is. Ha befolyásos kiállításrendező vagy kurátor lennék, Loie festményeit Xavier szobrai közelségében állítanám ki. Segítenék, erősítenék, kiegészítenék egymást. Egyfajta rokonságot vélek felfedezni közöttük. A vásznakon elsőre absztrakt, leegyszerűsített, színes formákat látunk, egyenlő értékű pozitív és negatív mezőket. Degradékat észlelünk, a színek egyre világosodó és sötétedő árnyalatait. Ennek az ábrázolási módnak milyen hatása is van? Igen, térbeli. Az agyunkat, szemünket meg lehet könnyen téveszteni, formákat, tereket látunk, holott a sík vászonra egyszerűen csak festék van felhordva. Meg aztán, ahogy nézem, mintha emberi testrészeket ismernék fel. Nini, egy portré itt, egy figura ott, egy szem, egy mag, egy születés, egy csodás összefonódás.

Kép: loiehollowell.com

Kép: loiehollowell.com
 Kép: loiehollowell.com
Kép: loiehollowell.com

Kísérletet tettünk ezúttal két érzékeny alkotó néhány munkájának rövid értelmezésére. Bevontam a fiamat, ő még nincs nyolc. Segítettem neki a kérdéseimmel, vezettem egy picit. Nézd a világos felületet, most csak a sötétet, mit látsz? Most vedd úgy, hogy a háttér sötét, a világos forma elől van. De mit látsz, ha a sötét van közelebb? Jé, a figura kinyújtja a nyelvét, de...

„Apa, ha lehunyorítok, megcsillan a medve szeme!”

 

Megjelent a Cimbora 2018/7-es számában

A teremtett valóság csodás pillanatai

Vetró-Bodoni Barnabás

A teremtett valóság csodás pillanatai

A Szín-téren: Sandy Skoglund amerikai művész

Színtér

„Az alkotói folyamatban a megszállottság és ismétlés állandó és fontos része a munkámnak.”

Read More
A nagy közösségi kaland karmestere

Vetró-Bodoni Barnabás

A nagy közösségi kaland karmestere

A Szín-téren: JR

Színtér

Azt hiszem, mindannyian láttunk már nagy printeket, reklámokat, amint elfednek felújítás alatt álló épületeket – hogy ne azt lássuk, ami történik, hanem valami mást, szebbet, jobbat stb. A Szín-téren ez alkalommal felbukkanó művészünk ezt a modus operandi-t sajátítja ki, csakhogy egy jókorát csavar rajta, ő az eltakartat nagyítja fel ezerszeresére. 

Read More