Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Papírszeletelt varázsvilág

A Szín-téren: John Ed De Vera

Színtér

Dizájner szerepel ezúttal a Szín-téren, aki előszeretettel vág, kísérletezik, alkot betűkaraktereket. Nem áll le sose, mindig tanul valami újat, és felhasználja azt saját világában.

Papírszeletelt varázsvilág
Képek forrása: johned.co

Ügynökségek számára dolgozik, megállja helyét az alkalmazott műfajok terén. Nem a galériák környékén kell keresnünk őt, hanem a világhálón.

Lássuk, hogyan készülnek az analóg 3D-s illusztrációk, amelyeket itt is láthatunk. Az első mindig az elgondolás. Ha nincs, akkor elkezdünk rajzolni, mert a folyamat alatt megérkezhet, bejöhet az ötlet – vagy az elhatározás.

Tanár: Mit csinálsz, fiam?
Diák az üres papír előtt: Gondolkodom.
Tanár: Gyere, gondolkodj a papíron!

Ha megvan, akkor színes kartonra kerül át a grafika, elemenként precízen körbevágva szikével, ollóval, más vágószerszámmal. Ezeket egymásra illesztjük, mint amikor kollázst ragasztunk. Ettől a művelettől és a fényárnyék játéktól nyer térbeliséget a munka. Tapintható, többdimenziójú. 

Több magazin, cég, előadóművész számára is készít munkát rendelésre. Nem fél hozzányúlni fura, pontosabban nem hagyományos anyagokhoz, mint a cukor, drót, papírpénz, cérna. A drót hangokat hallat, ha be van kötve, a cukorírás élővé válik a hangyasereg által. És mindezek az elemek valamilyen címet, nevet, identitást, logót formáznak. Izgalmas, merész világ ez, és van rá igény, úgy néz ki. Keressetek rá!

„A lényeg, hogy folyamatosan rajzolj, dolgozz... Amikor ötletelek, még mielőtt nekiállnék a kivitelezésnek, először a szívemmel vizsgálom a témát. Engedem, hogy a szívem, a fejem és kezem tegyék a dolgukat. Ne feledjétek, dolgozzatok pénzért, teremtsetek szeretetből.”

John Ed De Vera esetében mesteri hasítóművészről beszélünk. Hogy instant legyen a szerelem ebben a rohanó világban, figuratívak a kompozíciók, a média, film, irodalom világából kiemelt hírességekkel teletűzdelve. Egyszerű a recept, könnyen olvasható, tetszetős, törékeny a végeredmény, viszont sok munkát, kitartást, odafigyelést igényel. S jöhet a világhír! Többen is űzik ezt a fajta művészetet, rengeteg jó példát szolgáltat a világháló. Instagramon megtaláljátok a vágásait.

Megjelent a Cimbora 2019/9-es számában

Virágos, macskás „kiállításparti”

Vetró-Bodoni Barnabás

Virágos, macskás „kiállításparti”

A Szín-téren: Nicolas Party

Színtér

Tanult, iskolázott festő, aki korábban utcai falfirkászként dolgozott. Stílusa elárulja, hogy 3D-s képeket gyártott évekig, ideje másik felében pedig művészeti múzeumok padlóját koptatta. Művészete azt jelzi, hogy a világ, ahogyan ismerjük, alakul a megjelenített képe által.

Read More
A képek árulkodása az ismeretlenről

Vetró-Bodoni Barnabás

A képek árulkodása az ismeretlenről

A Szín-téren: a gondolatfestő René Magritte

„Szeretem Az Eleven Szerelmet, A Felforgató Humort, A Lehetetlent És Az Illúziót. Szeretem A Fiatal, Szabad Emberek Nevetését. Gyűlölöm A Lemondást, A Türelmet, A Hivatásos Hősiességet És Minden Kötelező Szép Érzést. Félek, Hogy Megismerem A Korlátaimat.” (R. Magritte)

Read More
Amikor a kép elkezdi saját életét élni

Vetró-Bodoni Barnabás

Amikor a kép elkezdi saját életét élni

A szín-téren Sally Mann

Színtér

„Ha nincs rejtelmesség a fényképedben, ne fáradj to­vább, inkább ne is készítsd el.”„Gyönyörű képeket szeretnék készíteni, de úgy, hogy legyenek életerővel telítettek.”Sally Mann

Read More
Átfestett históriák

Vetró-Bodoni Barnabás

Átfestett históriák

A szín-téren Zhang Xiaogang kínai festőművész

Színtér

„A brit kísérleti művész, Eduardo Paolozzi könyvében olvastam egyszer néhány gondolatot, ami nagyon hatott rám. Azt írja, hogy az embernek nagyon könnyen jöhet igazán jó ötlete, de pont olyan könnyen el is szúrhatja, ha rossz kifejezési eszközt választ hozzá. Vagy lehetnek megfelelő eszközei, de letisztult ötlet nélkül nem sokra megy." Zhang Xiaogang

Read More