Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Rajzban gondolkodni és látni

A Szín-téren: Jean Jullien francia alkotó

Színtér

Francia „meghívottunk”, a Nantes-ból származó Jean Londonban tanult, jelenleg Párizsban él és alkot. Művészi palettáján ott találjuk a figuratív festészetet, az illusztrációs, karikatúrajellegű munkákat, a fotót, a videót, a ruhatervezést, az installációkat és a könyvterveket.

Rajzban gondolkodni és látni
Képek forrása: jeanjullien.com

Bemutatkozott már a nagyvilági múzeumokban, galériákban Párizsban, Londonban, Brüsszelben, Los Angelesben, New Yorkban, Berlinben, Tokióban és még sok-sok izgalmas, fontos metropoliszban. Nagy, neves kiadókkal működött együtt, számtalan könyvet adott ki, testvérével mozgóképes csoportot indított, kipróbálta magát a ruhatervezők világában, szóval egy képlékeny, színes, kreatív, pulzáló egyénnel van dolgunk, aki a mai világ igényei, szabályai szerint fogalmazza meg vizuális válaszait.

„A rajz a kifejezőeszköze. Őszinte, alázatos és ó, annyira eszes.”

Ennek ellenére festményei hétköznapi események lenyomatai, megnyugvást, lassulást, elcsendesülést sugallnak, elmélyült nézelődésre ösztönöznek. Nagy vonalakban felvázolt figurái, az emberkék sétálnak, táncolnak vagy épp meglovagolják a hullámokat. Utánozhatatlan rajzai elevenek, poénra kiélezettek, megnevettetnek, de akár el is szomorítanak, tükröt tartanak. Mondandói érthetőek, elérhetőek. Nem kell művésznek, kritikus gondolkodónak lennünk ahhoz, hogy befogadhassuk a populáris kultúra jegyeit magukon viselő, szellemes munkáit.

Nemrég Hongkongban állította ki festményeit. Vonalvezetése rajzos, leegyszerűsített, karakteres, sűrített kifejezőerejével óriási hatással van ránk, a nézőkre. Keveri a világokat. A rajzos, karikatúrás figurákat belopja egy-egy ruhadarab bemutatójának hátterébe, képregényes ízvilágot kölcsönöz festményeinek neves galériákban bemutatott kiállításaihoz, gyermekjátékok tervezéséhez használja rajztehetségét, kampányvideót kollázsol a természet, az óceánok megóvásának érdekében. Mindezt párhuzamosan teszi. Mert közölni, kommunikálni akar, ahogy tud. Őszintén, okosan.

„A fekete filctollat, a rajzolt fekete vonalat használom, amikor mondandóm akad. Van, aki szavakat használ, nekem a rajzolás jobban fekszik.”

Plakátjaihoz kézírást használ, egyedi stílusú alkotásokká váltva azokat. Márkában gondolkodik, a karakteres kézírás, a jellegzetes, rajzolt figurák lehetnek a védjegyei. Ha egy picit elmélyülünk munkásságában, egy idő után felismerhetővé válnak alkotásai játékos, minimalista stílusjegyeik által, anélkül, hogy elolvasnánk, ki az alkotójuk. Ez ügyesen kigondolt, alkalmazott műfajokat kiaknázó, következetes építkezés eredménye. Szeret kísérletezni, hibázni, önmagát kifigurázni, saját magának az első kritikusa lenni.

Ragadjunk hát ceruzát, üljünk le a tükör elé, készítsünk önarcképet!

 

Megjelent a Cimbora 2022/5-ös számában

A határ a csillagos ég

Vetró-Bodoni Barnabás

A határ a csillagos ég

A Szín-téren: Anthony James (1974), brit alkotó

Színtér

Az Amerikai Egyesült Államokban élő művész, Anthony James lenyűgöző munkáival az Instagramon ismerkedtem meg. Szoborszerű installációit, építményeit a határtalanság, a világmindenség, a bennünk lakozó, magasabb rendű teremtőerő formába öntési kísérletének nevezi.

Read More
A nézővel együtt rezonáló művész

Vetró-Bodoni Barnabás

A nézővel együtt rezonáló művész

A Szín-téren: Mona Hatoum

Színtér

„Szeretem nyitottra tervezni munkáimat, hogy több szintű értelmezést is megengedhessenek. A művészet nem hasonlítható össze az újságírással, nem tárgyalhat konkrét problémákat.”

Read More
Alkoss zsigerből, szabadon!

Vetró-Bodoni Barnabás

Alkoss zsigerből, szabadon!

A Szín-téren: a néhai, francia származású outszájder fán képzőművész, Jean Dubuffet

Színtér

„Az art brut (nyers művészet) hiteles példányá­nak az alkotó személyes forrásai kéretlen gyümöl­csének kéne lennie, amelyet a személyes víziók függetlenségének és termékenységének mutató­ jaként kell értékelni, készítésének hátterében pe­ dig nem állhat semmilyen, haszonszerzésre vagy nyilvános elismertségre való törekvés.” (J. D.)

Read More