Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Cimbi olvasólámpája

Tilos az Á könyvek, Budapest, 2016

„miközben kívülről minden ember és minden család átlagosnak vagy érdektelennek tűnik, belül minden családnak és embernek megvan a maga története, múltja, oka, és belül már senki és semelyik család nem átlagos.” (Fenyő D. György – forrás: www.barkaonline.hu)

Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Forrás: pagony.hu

Mészöly Ágnes taburegénye üdítő színfolt az ifjúsági prózakönyvek sorában.
A Szabadlábon egy tizenhat éves kamasz története, aki a születésekor fellépő oxigénhiány miatt sorvadt lábbal jön a világra. Dani teljes értékű, minden kamasz életében fellépő nehézségekkel és izgalmakkal teli életet él. A történet egyik szála a srác mindennapjaihoz kapcsolódik: nagyon jól gitározik, szeretne az iskola punkegyütteséhez csatlakozni. A másik szál ahhoz kötődik, hogy a regény elején feltűnik apja, akit sohasem ismert, személyét titok övezi a családban.


„A világ tele van műdolgokkal, hidd el, én már elég vén vagyok ahhoz, hogy kijelenthessem. Műanyag kalandok, plasztikszerelmek, ál-érzelmek mindenhol. Ami veled történik, az kaland.”
A mű címe és alcíme sűrített formában fogalmazza meg azt, amit a szerző a regény történetében és szereplőinek jellemében fejt ki. A kerekesszékkel élő Dani szabad lábon, az otthoni kötelékek elől menekülve indul útnak. Az alcím – Road movie kerekesszékben – a történet izgalmas utazásregény-jellegére utal.
„Az ember tényleg nem tudhatja soha, hogy éppen mázlija van, vagy pechje.”


Mészöly Ágnes érzékeny nyelvű prózát ír, kiforrott és hiteles karakterekkel, néhol már-már hihetetlenül fordulatos eseményekkel. Danihoz csatlakozva nagyon változatos figurákat ismerhetünk meg, akik mindig jókor vannak jó helyen, hogy segíthessék Danit útja során: a nyugdíjas magyar primőrkereskedő, a száguldó francia, a bölcsészkarról kikerült és oda visszatérő holland prostituált, a francia professzor asszony, aki minden csellengő kamaszban saját unokáját látja, a két fura magyar lány, akik megérzésüket követve stoppolnak, az apjától megszökő, de a testvéréért hazatérő német-libanoni kamaszlány. Ez a könyv ablak egy olyan világra, amely kihívásokkal teli, színes, sokszor félelmetes, de biztonsággal belakható.

Megjelent a 2018/1-es Cimborában