Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Jakab Villő Hanga

Jakab Villő Hanga

Odaát

Zágoni Balázs Fekete fény című sorozatának második, befejező része

Cimbi olvasólámpája

Számos kérdés megválaszolatlanul marad, Viknek pedig menekülnie kell a Városból – ezzel zárul a Fekete fény első része, A Gömb, és valahonnan innen indul tovább a második, befejező rész is. Az első hang, amelyet hallunk a frissen megjelent kötetben, az Odaátban, nem a Vikké, hanem a barátnőjéé. A közelmúlt eseményeit Ajla szemszögéből látjuk először, ő azonban, az olvasóhoz hasonlóan, nem tudja, hogy merre lehet Vik.

Odaát
A kép forrása: bookline.ro

A Gömb 2019-ben, ifjúsági könyv kategóriában, elnyerte Az Év Gyerekkönyve díjat. „Engem mégsem csak ezek az írói bravúrok bilincselnek le, hanem a kalandok közé eldugott kérdések. Merre tart a világunk? Meddig tartanak az államközi szövetségek? Mi lesz utánuk? Milyen döntésekkel kell szembenézniük az elöregedő társadalmaknak? Hová vezet az állandóan csúcsra törő technicizmus? Hogyan lehet szilárd értékeket átmenteni, egy olyan közegbe, aminek elsődleges meghatározója a képlékenység? A válaszokban pedig nem is feltétlenül erdélyiséget, inkább közép-kelet-európaiságot látok. Kicsit, búsat, pesszimistát, de olyan ismerőst. A mi jelenünkben a fenti kérdések többségükben még nyitott végűek, de saját válaszaink megtalálása lényegi lesz.” (Részlet Návai Péter magyartanárnak A Gömbről szóló laudációjából)

Az Odaát elején sok részlet tisztázatlan, de az olvasó a párhuzamos elbeszélésből egyre több információhoz jut: részben Ajla Viknek írt másfél leveléből értesülünk a történtekről (a másodikat nem sikerül befejezni), részben Viktől. Egyikük sem tudja egymagában összerakni pontosan, hogy kivel és mi történt, így mindkét elbeszélőre szükség van. Nem csak a jelen megismerése folyik több szálon, hiszen a regény két fejezete a múltat is új megvilágításba helyezi: Vik édesapja és édesanyja szemszögéből szintén többrétegű képet kapunk az Európai Unió felbomlásának, a nyugdíjasok és diákok lázadásának, a városállamok és a Város körüli kolóniák kialakulásának idejéből. A Fekete fény első kötete után nagyon sok fiatal olvasó izgatottan várta a folytatást, amelyet most már könyvesboltokban is kezükbe vehetnek. A szerencsésebb kolozsvári és marosvásárhelyi közönség a könyv szerzőjével is találkozhatott november végén.
A regény folytatásában kiemelt hangsúlyt kap a kaland és a szerelem, azonban mindkettőt beárnyékolják Vik félelmei, aki, ahhoz képest, hogy életveszélyben van, bosszantóan sokat vívódik Ajlával alakuló szerelméről. A regény főszereplőjének hangulata igen változó: hirtelen hozott döntései néha egészen önzőnek mutatják, máskor pedig nagyon is megértő, és meggyőzően higgadt elhatározások mozgatják. El kell ismernünk, hogy nincs könnyű helyzetben: háború készülődik, nem térhet haza a kolóniájába, amit elpusztítottak, sem a Városba, nem élhet nyugis, felelőtlen tiniéletet, de még az anyját sem láthatja, és azt sem tudja, kiben bízhat és kiben nem.
„A jó regény műfaját nem tudjuk meghatározni” – fogalmazott a kolozsvári író-olvasó találkozón Pacskovszky Zsolt író, az Odaát szerkesztője. Szerinte ez jellemzi a Fekete fényt is, hiszen nehéz volna egyetlen műfaj keretei közé szorítani. A jelenlévők megtudhatták, hogy A Gömbben megismert Város és a körülötte lévő kolóniák ötlete Kenyából származik. Itt tapasztalta a szerző, hogy a megközelítőleg hárommilliós szegény közösség kiszorítva, gettóban él, magas falakkal elválasztva a jómódú gazdagoktól. Zágoni Balázs elárulta, naponta igyekszik két, két és fél órát írással tölteni, különben maga sem tudja követni története apróbb részleteit, viszont fontos, hogy ne essen ki a ritmusból.
Magáról a Gömbről most sem tudhattak meg mindent a kíváncsi érdeklődők, sőt, azt is jelezte a szerző, hogy talán a regény sem fed fel minden egyes részletet. Természetesen Cimbi sem venné el senki kedvét az olvasástól azzal, hogy elárul most olyasmit, aminek a felderítése érdekében érdemes végigolvasni a regényt.
„Lesz-e harmadik kötet?” – érdeklődött a regény egy fiatal olvasója. „Ha elolvasod a második kötetet, megérted, hogy miért nem lesz. Most nem tervezem, engem is meglepne, ha lenne” – válaszolt viccesen Zágoni Balázs, aki ezzel arra is utalt, hogy a második részben elvarrja ez eddig nyitva hagyott szálakat is.

Megjelent a Cimbora 2019/8-as számában

Így írok én...

Jakab Villő Hanga

Így írok én...

Kézfogás az irodalommal

„Erdélyi ifjúsági sci-fi, fantasy” – így jellemezte egy mondatban saját, a disztópia kategóriájába sorolható regényét Zágoni Balázs kolozsvári író, A Gömb jövőbeli fantáziavilágának megalkotója.  Az íróval beszélgetve bekukkantottunk az alkotói műhely titkaiba. Sőt, Zágoni Balázs egy másik ifjúsági sci-fit is ajánlott a Cimbora olvasóinak.

Read More