Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Mit tehetsz, ha zaklatás, piszkálás, szekálás áldozatává váltál?

KamaszOk

Az előzőekben végigvettük a bullying evolúcióját, fejlesztettük az empátiánkat egy drámás játék segítségével. Jó, jó, érdekes volt, meg elgondolkodtató (legalábbis merem remélni, hogy így gondolod), de hol segít ez nekem? – kérdezheted teljesen jogosan. Mit tehetsz akkor, ha zaklatás, piszkálás, szekálás áldozatává váltál? Először is, ha elfajulnának a dolgok,
egy pillanatig se félj segítséget kérni!

Mit tehetsz, ha zaklatás, piszkálás, szekálás áldozatává váltál?
Képek forrása: unsplash.com

Beszélj a szüleiddel, tanáraiddal, barátaiddal, egy közel álló felnőttel a téged ért sérelmekről. Ha úgy érzed, jelenleg senki nincs, akihez fordulhatnál, akkor is tudd, hogy

 

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány  és az UNICEF ingyenes, chaten, telefonon és e-mailben is elérhető kék vonalat indított 2020 nyarán. A cyberbullying mellett egy sor fontos, tiniket érintő témáról olvashatsz hiteles információt.

Mit tegyél, ha a saját kezedbe vennéd az életed?

Van egy nagy ellentmondás a világban: ha védekezel, megtámadnak. Ezért nem biztatlak arra, hogy a szemet szemért elvét kövesd. Lehetséges, hogy kedvességgel, érzelmi fölénnyel, empátiával is fel lehet lépni az agresszorok ellen.

Brooks Gibbs a következő videóban bemutat egy meglepő, de láthatóan működő módszert (4:23-tól):

 


Gondoljuk végig együtt, mit is láthatunk a videóban! A támadót játszó lány meglepődik, amikor nem a megszokott védekezéssel, avagy a visszatámadással reagál az előadó. Kibillenti a partnerét azzal, hogy igazat ad neki és hogy végig kedvesen, szeretetteljesen viszonyul hozzá. Ha érdekel a módszer, további videókat találtok az alábbi linken témákra bontva, valamint olvasói levelekre reflektálva.

 

Végezetül pedig emlékezzünk meg az erőszakmentesség egyik legemblematikusabb figurájáról

Hallottatok már Gandhiról? Negyven kilós, mosolygó, bölcs és tanult ember; ügyvéd, politikus és spirituális vezető volt. Szembeszállt az akkori világ egyik legnagyobb fegyveres erejével: Gandhi az irdatlan hatalommal bíró Angliát fegyvertelen harccal, „együtt nem működéssel” győzte le! Nem akart mást, csupán hogy mindenki egyenlő lehessen, és az emberek békében élhessenek egymással.
A képek forrása unsplash.com

 

A jelenet szereplői

Nádasdi Csilla Emese

A jelenet szereplői

KamaszOk

Az előző cikkben végigkövettük a bullying alakulását az őskortól napjaink online világáig. Mielőtt beleástam volna magam a témába, azt hittem, ennek a jelenetnek alapvetően három szereplőtípusa van: aki bántalmaz, akit bántalmaznak és aki nézi (vagy nem néz oda). Mi is így játszottuk TiniDráMán. Gondoltad volna, hogy 6(!) jól elkülöníthető típusból áll a szereplőgárda? 

Read More
Mémmé válni

Nádasdi Csilla Emese

Mémmé válni

KamaszOk

Egyik alkalommal az online oktatásról faggattam a srácokat, néztük a pró és kontra oldalát ennek a kényszerű helyzetnek, amikor valaki bedobta: mémmé válni. Mint az 1990-es években felcseperedő, szerencsés Y-generációs, akkor gondolkodtam el először azon, mennyivel veszélyesebb az online térbe költözött zaklatás.Arra hívlak, járjuk végig a bullying evolúcióját!

Read More