Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

A barátság négy köre

KamaszOk

Miközben a TiniDráMa táborra végeztem a kutatómunkám, szembejött velem a címben szereplő elmélet egy podcastben, és hatalmas hatást gyakorolt rám. A kamaszaim visszajelzései alapján számukra is segített átértelmezni kapcsolataikat, ezért úgy gondoltam, elhozom nektek is.

A barátság négy köre
Kép: Unsplash

Talán te is átélted már egy barátod elvesztését. Bennem ezek a veszteségek képi és érzelmi téren nagyjából úgy zajlottak le, mintha az illető meghalt volna. Meggyászoltam, annak összes szakaszával, majd múlt időben beszéltem az róla. Holott az esetek többségében nem történt semmi katasztrófa, össze sem vesztünk, csupán más irányba indultunk az életben, avagy költözés, iskolaváltás és más sorsszerű események miatt szakadt meg a kapcsolatunk.

Következzék hát a négy kör elmélete!

1.     Egy kis matematika: képzelj el egy koncentrikus körgyűrűt. A koncentrikus köröknek ugyanaz a középpontjuk, de különböző sugárral rendelkeznek. Te vagy a kör középpontja, a „héjak” pedig más-más mélységgel rendelkező kapcsolattípusaid. Ha tehát a körülötted lévő embereket akarod ezekbe a körökbe behelyezni, azon kell elgondolkodnod, mennyire vannak közel hozzád, így válik a sugár hosszúsága a távolsággá, amely közted és közöttük van. Ahogy a kör középpontjától kifelé haladunk, úgy válik számodra az illető egyre kevéssé fontossá. Igen, jól sejted, valahol az lenne a cél, ha a legőszintébb és legmélyebb kapcsolatot saját magaddal alakítanád ki szépen, lassan. Nem azért, mert senki másra nem számíthatsz, de te vagy az egyetlen biztos pont saját magad számára. De nyugi, erre még ráérsz. 

2.     A hozzád legközelebb állók az igaz barátaid. Velük élheted meg azt a szintű egymásra hangolódást, amikor félszavakból értitek egymást, ők azok, akik meg merik mondani, ha a fodrász elrontotta a hajad, vagy ha az aktuális párkapcsolatod kifejezetten rossz hatással van rád. Ha elrabolnának és váltságdíjat követelnének érted, akkor lehet, hogy az ő nevük jutna először eszedbe (érdemes megtanulni a telefonszámukat is!). Ugyanígy számíthatsz arra is, hogy ha valami igazán gáz vagy ciki szituba keveredsz, akkor ők kitartanak melletted, legfeljebb akkor nevetnek ki, amikor egymás között vagytok.

3.     A következő körben vannak a barátok. Rengeteg dolog összeköt velük, nagyjából azonos az érdeklődésetek és a véleményetek a fontosabb dolgokról (vagy nem, és ezt a különbözőséget mindketten előnyötökre tudjátok fordítani a kapcsolatban). Megbízhatsz bennük, számíthatsz rájuk, sok időt töltötök együtt.
 
4.     Még távolabb helyezkednek el a haverok. Érdekes, hogy a szó héber eredetű és barátot jelent, azonban a magyar tolvajnyelvben a haverok a bűntársak, akik kint lesik, jönnek-e a zsaruk, vagy akiknél a szajrét le lehet pakolni. Átfordítva a legális világ kapcsolataira, a haveri kapcsolataink általában arról szólnak, hogy jól érezzük magunkat együtt. A kapcsolódások általában kissé felszínesebbek, de néha lehetnek mély beszélgetések is a haverok között.

5.     Legtávolabb az ismerősök helyezkednek el. A Facebook minden ismeretséget barátként említ – ez a közösségi média egyik elég nagy kamuja. Ezeken a oldalakon bóklászva úgy érezhetjük, megannyi haver és barát vesz minket körül, holott nem barátok között, hanem ismeretségi körünkben vagyunk csupán!

Otthon lenni egy barátságban

Nádasdi Csilla Emese

Otthon lenni egy barátságban

KamaszOk

A nyári, kolozsvári TiniDráMa tábor témája a barátság volt. Úgy gondoltam, a magányos, online oktatásban töltött év után érdemes megvizsgálni a kérdést. Hatalmas élmény volt, sok mély felismeréssel. Ebben az írásomban három nézőpontból vizsgálom a barátság témáját.

Read More