Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Miért ajándékozunk?

KamaszOk

Napjaink karácsonyi rítusai a természeti népek hiedelemrendszerében gyökereznek. Akkoriban az ember a természet ciklikus, ismétlődő változását figyelte, ebben a folyamatban pedig a karácsony a legsötétebb pillanatok után felderengő fény megszületésének időszaka. Az ünnep azonban, ahogy az emberiség maga is, századról századra változott. Néhány hiedelem és szokás velünk maradt, mások átalakultak vagy feledésbe merültek. Arra hívlak titeket, elmélkedjünk együtt a karácsony egyik legmeghatározóbb pillanatán, az ajándékozáson! A gyerekek megajándékozása a reformáció idején jött divatba Európa-szerte, azonban a napjainkra jellemző ajándékcunamit a 19. század Amerikájának köszönhetjük.

Miért ajándékozunk?
forrás: unsplash.com

Mitől függ a karácsony sikere

Valószínűleg ti is gondolkodtatok azon, hogyan is hihettétek el éveken keresztül, hogy az Angyal (vagy a Jézuska) pár óra alatt képes a világ összes gyermekének ajándékot vinni?! Az sem tűnt fel, hogy mennyire igazságtalan, hogy néhány gyerekkel igencsak szűkmarkúan bánt, másoknak pedig az elképzelhető összes ajándékot elvitte? Nos, szerencsére azóta mind logikai készségetek, mind empátiátok fejlődött.
A gyerekek életében az egyik legnagyobb törést ezeknek a meséknek az elveszítése okozza. Mitől szent az ünnep, ha hazugságon alapszik? Ne csüggedjünk, nincs minden veszve! Az ünnep varázsa nem tűnik el pusztán, sikere nem egy misztikus lénytől függ. Nincs más hátra,  kezünkbe kell vennünk a dolgokat, és ajándékokkal kedveskednünk a szeretteink számára. De egyáltalán, miért is ajándékozunk?

Az ajándékozástól jobban érezzük magunkat

Az ajándékozás kapcsolaterősítő hatású, az pedig, hogy a szorosabb kapcsolati hálóval rendelkező emberek boldogabbak, szintén ismert tény. A híres amerikai egyetemek, a Harvard és a Columbia diákjain végeztek egy kutatást, amelyben azt vizsgálták, milyen hatással van ránk, ha másokra költünk. A kísérlet maga rém egyszerű volt: a szerencsések, akik részt vehettek benne, minden reggel kaptak egy pénzzel teli borítékot, amivel csak annyi dolguk volt, hogy estig elköltsék. A nap végén megkérdezték tőlük, hogyan érzik magukat, és az derült ki, hogy azok, akik saját maguk mellett vagy helyett másra is költöttek, boldogabbak, mint azok a társaik, akik az egész összeget magukra költötték.
Most, hogy kezdtelek meggyőzni titeket arról, milyen szuper dolog is az ajándékozás, gondolom, felmerül a kérdés, hogy mégis mivel kedveskedjetek a barátaitoknak, szeretteiteknek. Azzal, hogy mitől lehet személyre szóló egy ajándék, ebben a cikkben (link) foglalkozom. Ezt a cikket viszont, úgy gondoltam, zárjuk azzal, hogy közösen átgondoljuk, melyek azok az általános hibák, amelyeket gyakran elkövetünk, ha ajándékozásról van szó.

forrás: unsplash.com

forrás: unsplash.com

Hogyan ne

Az ajándék gyakran szimbolizál valamit, ezért érdemes kerülni azokat a „célozgatós” meglepetéseket, amelyekkel felhívod a figyelmet a másik gyengeségeire. Gondolok itt olyan üzenetekre, mint naptárat venni a feledékenynek, ébresztőórát a hétalvónak, dezodort annak, akinek erős a testszaga. Más kérdés, hogy a kapcsolatotok képes-e humorral állni ezekhez a hiányosságokhoz, rossz tulajdonságokhoz, de ezeket a kis hecceket, vicceket legalább karácsonykor érdemes lenne kerülni.
A másik hiba, amit sokan elkövetnek az ajándékkal kapcsolatban az, hogy nagyzolni akarnak vele. Olvastam egy angol közmondást, ami nagyon szemléletesen visszaadja ezt a státusz-játékot: kis ajándékkal barátot szerzel, naggyal ellenséget. Ha egy, a másik számára viszonozhatatlan értékű, kuriózumú ajándékkal lekötelezed a barátodat, lehetséges, hogy emiatt hosszabb távon is kellemetlenül fogja magát érezni. Gondolkodj el, megéri-e.
Ahogy említettem, készültem egy összeállítással, amelyben az ötféle szeretetnyelvet beszélő emberek számára ajánlok személyre szóló ajándéktípusokat, ezért ha még nem találtad ki az ajándéklistádat, lehet, hogy a cikk segítségedre lesz.

(L)együnk együtt! – avagy miről szól napjaink karácsonya

Nádasdi Csilla Emese

(L)együnk együtt! – avagy miről szól napjaink karácsonya

Rövid ünneptörténet

KamaszOk

Karácsony szavunkat a nyelvészek a latin incarnatio (’megtestesülés’) vagy pedig a szláv korcun (’átlép’) kifejezésből származtatják. Az első Jézus születésére, a második pedig a téli napfordulóra utal. Mindkét jelentésréteg hasonló jelképeket használ: egyre nagyobb lesz a sötétség kint is, bent is, majd a legzordabb óra után megszületik bennünk a fény, a remény.

Read More