Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

KamaszOk

Tavaly májusban olvastam, és a mai napig dolgozik bennem egy gondolat, amit Feldmár András ír egy cikk végén: „…annyit mindenképpen meg kéne tanulnunk, hogy mire a következő karanténra lesz szükség, legyen már egy otthonunk, ahol szívesen vagyunk, olyannal, akit a legjobban szeretünk.”

Tan-terem
Kép forrása: unsplash.com

Sajnos azon a tényen, hogy kamaszként össze vagytok zárva a szüleitekkel, akikről épp le kéne szakadnotok, nem igazán lehet változtatni. Ha lesz bátorságom, írok majd erről is egy cikket (addig pedig, ha panaszkodnátok egy kellemeset, írjatok nyugodtan róla a csilla.e.nadasdi@gmail.com címre!)
Viszont, amin változtatni nem tudunk, az ugyebár csak frusztrációt okoz, ezért azt javaslom, vizsgáljuk meg a másik tényezőt, hogyan lehet inspiratív tanulókörnyezetet kialakítani.

-1. Iktass ki mindent, ami elvonja a figyelmed. A cél az lenne, hogy a székeden ülve a tanuláson kívül sok vizuális inger ne érhessen. Nem ez a megfelelő helye a szobádnak az emlékek, közös képek és hasonló csecsebecsék tárolására. Ne vonja el semmi a figyelmed, mégis álljon kézre minden eszköz, amire szükséged van a tanuláshoz, ennek pilótaelv a neve (szigorúan minden kartávolságban van, épp, mint egy pilótafülkében). Velem például gyakran előfordul, hogy elindulok egy ollóért a konyhába, és a végén véletlenül mosogatás közben találom magam.

Kép forrása: unsplash.com

Kép forrása: unsplash.com

0. Lehet hogy kamaszként még magasabban van az ingerküszöböd, és simán átszökdelsz a mosatlan tányérokon, ruhahalmokon, majd a ruhák tetején trónolsz, végül pedig arrébb lököd a száradt pizzamaradékot, hogy legyen helye a füzetednek. Így viszont egy csomó olyan kacat vesz körül, ami elvonja majd a figyelmed, ezért nulladik lépésként javaslom, hogy
szedd rendbe a környezeted!
Vigyázz! Ne ess kísértésbe, egy témazáróra való készülésnél a csempék fugájának fogkefével való akkurátus kitisztítása is izgalmasabb lehet, ezért tényleg csak nagy vonalakban, a tanulóteredre fókuszálva rakj rendet, mielőtt nekifognál a tanulásnak!
 
1. Inboxtechnika: Ha te is abba a típusba tartozol, akinek az asztala néha ki sem látszik a sok kacattól, akkor javaslom, hogy legyen egy dobozod, amibe időnként egy laza mozdulattal mindent belesöpörhetsz. Az egyetlen szabály ezzel kapcsolatban, hogy amint megtelik a doboz, mindent helyre kell pakolni belőle. Ebből következik, hogy a dolgoknak legyen külön helyük.


2. Legyenek rituáléid! Én, ha nagy munkához készülök, először az előző két pontot végzem el, majd gyújtok egy gyertyát vagy füstölőt, repetitív zenét állítok be (ami nem vonja el a figyelmem, tehát nem túl jó, nem a kedvencem, nincs benne szöveg, mégis ad egy lendületet). Tehát bizonyos, mindig visszatérő cselekvésekkel is készítem a lelkem arra, hogy itt most bizony, ha akarom, ha nem, munka vagy épp tanulás lesz. Ez is fontos: valahol ezt akarnom kell. Ha mást nem, túlesni rajta! Lássuk be, semmi értelme egy félórás házi fölött ülni, és álmodozni éjszakába nyúlóan.

Kép forrása: unsplash.com

Kép forrása: unsplash.com

 
3. Szintén gyakori, hogy tanulás közben jutnak eszedbe a világmegváltó tervek (mondjuk akár egy másik tantárggyal kapcsolatban), vagy ekkor ugrik be, hogy nagymamádat vissza kellett volna hívnod. Milyen kis kecsegtető tevékenységek ezek! Mennyivel jobbak, mint tovább tanulni… Erre az a tippem, hogy tarts magad mellett egy lapot, füzetet, amire feljegyezheted, ami eszedbe jut. Így nem lesz szükséges megszakítanod a tanulást, de ki sem megy a fejedből.

4. Kutatások bizonyítják, hogy az okostelefon puszta jelenléte is nagyban csökkenti a koncentrációt. Ha pedig pittyen vagy is, kiesel a tanulás ritmusából, és 20 perc is eltelhet, amíg ismét belelendülsz. Szerintem nem telik el úgy 20 perc, hogy ne villanjon a telefon. Ezért a legjobb, ha repülőgépes módra teszed, vagy kiviszed a szobából. Ezt használhatod motivációként is, minden fél óra tanulás után ránézhetsz.

5. Mindez online: digitális tanulótér! A youtube egyik bővítménye segítségével a kezelőfelületen egyenként kikapcsolhatod a bizonyos funkciókat, mint például az ajánlásokat, kommenteket, oldalsávokat. Így kevesebb a valószínűsége annak, hogy leültél tanulni, és két órával később cicás videókat nézve térsz magadhoz.

Kép forrása: unsplash.com

Kép forrása: unsplash.com

 Megjelent a Cimbora 2021/3-as számában

A motiváció nyomában

Nádasdi Csilla Emese

A motiváció nyomában

KamaszOk

A februári félévzárás kiakasztotta a diákjaimat – de nem úgy, mint általában. Nem tudtak összpontosítani a drámajátékokra sem, mindentől röhögőgörcsöt kaptak, amikor viszont az elmúlt hetükről kérdeztem őket, főképp a témazárók és feleletek kerültek szóba. Kíváncsi lettem a helyzetre, ezért elkezdtünk közösen gondolkodni a témáról, és kiderült, hogy a csoportom felének romlottak a jegyei az elmúlt egy évben.

Read More
Homo ludens - a játékos ember

Nádasdi Csilla Emese

Homo ludens - a játékos ember

KamaszOk

November óta találkozunk a kamaszaimmal a TiniDráMa foglalkozásokon, esőben, hóban-fagyban játszunk kint, a szabadban. Maszkot hordunk, tartjuk a tisztes távolságot, törekszünk arra, hogy minél biztonságosabb keretek között lehessünk együtt, és tesszük ezt azért, mert imádunk játszani. Az egyik szülőtől azt a visszajelzést kaptam, hogy a lányáról, amikor hazaérkezik a foglalkozásról, süt a boldogság; az arca kipirult, a szeme élénk, csicsereg.

Read More
Mémmé válni

Nádasdi Csilla Emese

Mémmé válni

KamaszOk

Egyik alkalommal az online oktatásról faggattam a srácokat, néztük a pró és kontra oldalát ennek a kényszerű helyzetnek, amikor valaki bedobta: mémmé válni. Mint az 1990-es években felcseperedő, szerencsés Y-generációs, akkor gondolkodtam el először azon, mennyivel veszélyesebb az online térbe költözött zaklatás.Arra hívlak, járjuk végig a bullying evolúcióját!

Read More