Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A határ a csillagos ég

A Szín-téren: Anthony James (1974), brit alkotó

Színtér

Az Amerikai Egyesült Államokban élő művész, Anthony James lenyűgöző munkáival az Instagramon ismerkedtem meg. Szoborszerű installációit, építményeit a határtalanság, a világmindenség, a bennünk lakozó, magasabb rendű teremtőerő formába öntési kísérletének nevezi.

A határ a csillagos ég
Kép forrása: operagallery.com

Minimalista, formalista nyelvezettel dolgozik, kiaknázva a térbeliség, a tükröződések és a fénnyel való játékok végtelen lehetőségeit. Lecsupaszított formavilág jellemzi: rozsdamentes acéllal, üveggel és lámpákkal a végtelen tér ábrázolását célozza meg.

Ezt látjuk munkáin: fényes, geometrikus térbeli alakzatokat, portálokat. Ikozaédereket, azaz konvex, szabályos poliédereket, amelyeket húsz háromszöglap alkot, a csúcsoknál találkozó öt-öt darabbal. Van egy sötét keretünk, szerkezetünk, amely összetartja az üvegeket, ezek tükörként szolgálnak. A keret belső felének mentén a világítótestek vannak rögzítve, amelyek hálózati rendszert alakítanak ki tükröződés hatására. Szédületes, szent geometria! Belelátunk, de nem látunk át rajta, a látószög változtatásával a látvány is változik, hipnotikus hatása rabul ejti nézőit. Látványban dinamikus, hihetetlenül erős sorozattal van dolgunk.

Kép forrása: collater.al

Kép forrása: collater.al

Az érzések letaglóznak. Csak úgy kavarognak bennünk. Nem hiszünk a szemünknek. Kicsinek érezhetjük magunkat a határtalan látványának megtapasztalásakor. Ugyanakkor örvendezéssel tölthet el, hogy egyfajta csodát élünk át, titok részesei lehetünk. Katarzis, reveláció! Ha még így is átjön ez a sok lelkiség, impulzus, holott csak képről, közvetetten kapunk információkat, akkor milyen lehet élőben az élmény?

Azt gondolom, erős kettősség húzódik meg a művek értelmezésének, gondolatiságának fonalán. Ilyen ellentétpárok lehetnek a sötétség–fényesség, a kint–bent, véges–végtelen, földi–magasabb rendű, egy kapu, egy jel, egy összekötő elem, találkozási pont által stb. Olyanok ezek a portálok, mint időutazásra alkalmas gépek: beszállsz és elszállsz.

Kép forrása: collater.al

Kép forrása: collater.al

De mindez tűnhet egy picit elvontnak, és nem érint meg bennünket. Próbáljunk meg egy emberközelibb boncolgatási kísérletet. Vonatkoztassunk el a hideg formáktól, és húzzunk egy párhuzamot a tárgyak és élőlények között. Tegyük fel, hogy egy állatot vagy embert, egy élőlényt vizsgálunk, akivel most találkozunk először, ismeretlen számunkra.

Szóval, helyettesítsük be a poliédert, a kaput egy élőlénnyel.

Az élőlénnyel ismerkedni próbálunk, felcsigázza kíváncsiságunkat, érdekel bennünket, mert jókat látunk, érzünk, gondolunk róla. Külső pajzs borítja, legyen az ezúttal bőr. Csodálatosnak mutatkozik. Keveset enged láttatni magából, de ha időt áldozunk rá, több szeretettel, odafigyeléssel, odaadással jobban megismerhetjük. Ha különböző szögekből, azaz más élethelyzetekből nézzük vagy ismerjük meg, jobban láthatjuk, többet megtudunk róla – és önmagunkról is.

Valami éltet bennünket, van valami felfoghatatlan csoda a történetünkben. Sejtjeink végzik a dolgukat, a vér- és idegrendszerünk ilyen ágasbogas vizuális forma is lehetne, mint ami James szobraiban is felsejlik a fénytükröződés rajzain. Az élet végtelen, kiismerhetetlen. Ezt egy lény szemébe nézve is megtapasztalhatjuk, ugye? 

Kép forrása: operagallery.com

Kép forrása: operagallery.com

 

Megjelent a Cimbora 2022/3-as számában

Odaadom magam a műnek

Vetró-Bodoni Barnabás

Odaadom magam a műnek

A Szín-téren: Xavier Veilhan és Loie Hollowell

Színtér

Emlékszem, amikor tanultunk rajzolni, tanáraink azt javasolták, hogy próbáljuk mértani síkokra bontani a szájat, az orrot vagy az egész arcot, testet, így talán könnyebben megértjük, hogy ebben az anatómiás, többdimenziós mesében mi is történik a sok izommal, csonttal, mozgással stb., így, leegyszerűsítve a látottakat, könnyebben el tudunk igazodni „a művészet göröngyös útjain”. 

Read More
Anyag a szövege, szobor a meséje

Vetró-Bodoni Barnabás

Anyag a szövege, szobor a meséje

A Szín-téren: Spencer Byles angol alkotó

Színtér

A természetművészettel foglalkozó Byles jelenleg Borneóban él és alkot. A dzsungelben készíti helyspecifikus installációit, szobrait, ágakból, kövekből, természetadta és ember által kidobott, elhagyott, hanyatlásra ítélt anyagokból.

Read More
Bűvhálóból szőtt labirintus

Vetró-Bodoni Barnabás

Bűvhálóból szőtt labirintus

A Szín-téren: Chiharu Shiota japán alkotó

Színtér

Gondolatiságában érdekes mozzanat, utalás az emberek közötti viszonyokra, a lelkiállapotainkra. Vannak szálak, amelyek összekötnek bennünket, de idővel összekuszálódhatnak, elszakadhatnak ezek a kötelékek közöttünk, aztán ha akarjuk, felvehetjük újra, hogy megerősítsük kapcsolatainkat.

Read More